Turforslag: Finn mistet mobil - med kart og kompass :-)

Turforslag: Finn mistet mobil - med kart og kompass :-)

elizabeth lingjærde aktiv over 50

Klar for skattejakt! Kompass, kart og briller er nødvendig utstyr. Rød dunjakke for varmen (er jo egentlig syk og på vei til legevakten…he he) pluss synlig hvis jeg går meg bort, eller noen jegere tror jeg er spiselig.

Ingenting er så galt at det ikke er godt for noe. Jeg mistet mobilen i urskogen! Glem “Find my phone”, jeg måtte til pers med kart og kompass. Orientering er GØY og knallbra trening for mer enn kroppen. Dette er megabra hjernetrim!

kart

kart gps aktiv over 50

Seriøst? Avviksradius på 1500 meter! Tror bare Politiet eller en russisk spion kan finne mobiler i skogen med GPS. Dessuten er dette helt feil område. Mobilen ligger nordvest for ringen.

Som nevnt i gårdagens innlegg, så mistet jeg mobilen på løpetur torsdag morgen. Siden har jeg brukt timevis på å lete etter den i svarte skauen, mellom to O-poster. Jeg anbefaler ikke å slenge fra seg verdisaker for å ha det moro med pirrende skattejakt etterpå, men det var faktisk ganske gøy å lete etter den! Gjennom årene har jeg prøvd orientering en gang i blant. Lærdommen har ikke blitt vedlikeholdt, så min kjære O-løper venninne Bente Tandrevold Landmark (ja hun er mor til vårt nye store skiskyttertalent Ingrid) gav meg et kjapt oppfriskningskurs.

Mitt uoffisielle turtips: Smør mobilen inn med en biff før du drar på tur. Mister du den kan du låne en bikkje til å finne den igjen 😉

Så trasket jeg avsted, med Bentes råd om å følge stien til et bekkekryss, og deretter gå nordover. Humøret svingte skikkelig, fra å tenkte; “Jess, dette går så det suser”, til: “Hvor i hampen er jeg nå da! Tenk om jeg aldri finner ut igjen!”

“Plutselig en skogsvei! Den skulle ikke vært her? Skal jeg følge den? Men da havner jeg på Kikut eller Tryvann, laaaangt unna bilen (og hoften var veldig vond på vei)…Vræææl!”

Inn i skogen igjen. Fulgte kompassnålen syd for å starte påny. Fant start, gikk nordover igjen, og havnet på veien…igjen! Da ble jeg motløs…men, man skal aldri gi opp.

elizabeth lingjærde skogstur

Denne kalte jeg “portalen” og markerte veien ut av villnisset for meg.

UT PÅ TUR MED KART & KOMPASS

Etter å ha hilst på de samme to store steinene tre, fire ganger lærte jeg følgende:

  • Bruk hodet og prøv å memorere/føle hvor langt hundre meter er. En cm på kartet er 100 m.
  • Se på kompassnålen som må være nøyaktig. Markér et punkt lenger frem dit du skal. Fordi du må virre litt siksak rundt i tett skog er det lett å gå ut av kurs hvis du ikke har fiksert punkter underveis.
  • Legg merke til uvanlige ting som kan være dine egne kjennemerker.
  • Se etter bekker, myrer og stup som er avmerket på kartet, for de er de synligste veiskiltene dine.
  • ENJOY the view! Ingen utsikt utover, men masse moro på bakkenivå da!

Jeg fant postene, men ikke mobilen. Sukk.

skogstur aktiv over 50

Farlig vakker. Muligens en kremle, men er du ikke 100 prosent sikker må du la være å plukke. Klikk på bildet for å lese om skogsopper du kan spise.

elizabeth lingjærde

Hallo? Noen hjemme? Tror jamen det er her snekker Andersen var. I år får de mobiltelefon.

De fleste O-klubber har kart som du kan kjøpe om våren. Du kan også lete etter kjentmannsmerker. Flotte severdige steder i marka der du bor!

Vil du se meg virre rundt i skauen samtidig som jeg lærer deg å bruke kart & kompass? Klikk på videoen!

https://youtu.be/oGh4ati6xec

GOD TUR!

Blogglistenhits