Fjellnorge, turisme og aktiv livsstil

Hva mener jeg at Norge kan lære av alpene? Her er bilder som sier mer enn tusen ord.

Fjellnorge, turisme og aktiv livsstil
Nye og gamle tider i leken harmoni.
Jeg engasjerte mange med min kronikk i NRK Ytring! Klikk på bilder for å lese den.
Klikk på bildet for å komme til kronikken i NRK.ytring

Jeg skrev en kronikk til NRK, om hva Norge kan lære av alpene. Den engasjerte over 80 000 lesere!  Jeg er åpenbart ikke alene om å savne mer respekt for natur- og kulturarven vår.


Kronikken ble trykket i Gudbrandsdølen også, i forkortet versjon. Reaksjonene har i stor grad vært svært positive. Turistsjefer, ex-bønder, fjellfolk, reiselivskonsulenter og naboer har støttet mitt syn og sukk. Noe bør gjøres! Men hva? Ikke alle har forstått hva jeg mener. Ikke alle har vært i alpene heller, og har derfor lite å sammenligne med. Så la meg vise dere noen bilder, som sier mer enn tusen ord. (Anbefaler å lese kronikken min først.)

DIN IDEALISME OG BÆREKRAFTIGE LIVSSTIL ER VIKTIG

Setersjarm i Zermatt, Sveits

Men først: Min idealisme ligger i det eldgamle ordtaket "Motstand gjør sterk". Uansett om det er mat, trening eller livsstil vi snakker om, så vil den letteste og raskeste veien til velvære sjelden eller aldri være bra for oss, på lengre sikt. Hverken for helsen, økonomien eller miljøet. Jeg kunne fortsatt med slike ordtak; "Veien blir til mens man går". Å være aktiv på reise betyr ikke nødvendigvis at du skal rett til topps asap, men bruke tiden og sansene på hele reisen. Ikke minst: "Tid er den beste kokk".  

Et av de bedre måltidene i mitt liv. Lokalt lam med rosèpepper og rosmarin, asparges og himmelsk risotto. Fra en seterrestaurant i Zermatt, Sveits. Jeg spiser ALDRI fast food!

I Norge er bensinstasjonene blitt fast-food stasjoner, der tilreisende spiser seg mette på bekostning av den sunne og bærekraftige lokalmaten. Hvem taper på det? Alle...

TA VARE PÅ GAMLE ARKITEKTUR- OG HÅNDVERKTRADISJONER

Tradisjonsrik arkitektur i St. Moritz, Sveits
Lekre chaleter med all komfort i tradisjonsrik arkitektur. Restaurert eller bygget nytt. Her leide vi på AirBnB. Chamonix
Nybygde utleieleiligheter med all komfort, inkludert underjordisk parkering og svømmebassenger. I knøttlille, avsidesliggende Vaujany, Frankrike. Eiet og bygget av kommunen, som hyret EN arkitekt med respekt for stedets låvearkitektur.

I Norge bygger hyttefolket masseproduserte ferieboliger i boligfelt oppover fjellsidene, med strølys, oppvarmet asfalt, og veldig mye plass, på bekostning av villmark, myrer, dyreliv og viktig beitemark. I alpene bygger man heller ut bygdene i dalstrøkene, og frakter alle opp med gratis shuttle-busser og/eller gondoler.

Restaurant og B&B i La Clusaz. Stinn av personlig historie og stolthet. Tidligere fjellgård.
Historien er tatt vare på og gjøres levende i alpenes mange hoteller og spisesteder. Bestemor Ida har fått en gourmetrestaurant oppkalt etter seg. Og oppskriftene hennes brukes fortsatt. Fra Vaujany, Frankrike. Eiet og drevet av en lokal familie.

I Norge bygger man nytt uten å ta med seg noe av det gamle videre. Enda tradisjonsrik arkitektur og interiør er resultatet av mange hundre års erfaring med hva som er mest varig og miljøvennlig, på alle måter. Moderne fasiliteter blir jo bare bedre med godt håndverk.

SPIS OG DRIKK LOKALT

I Norge serverer man det alle tror at alle vil ha, i stedet for å servere det som er produsert i de nærmeste omgivelsene. Kortreist lokalmat smaker da mye bedre! Og maten serveres i de mest sjarmerende hytter og seterbygder. Svært ofte er eneste fraktvei med snøskuter eller gondol.

Seterbygd med flere spisesteder i Morzine, Frankrike. Fransk ungdom er oppdratt til å spise godt. Asparges i barnehagen. Sånne ting.
Har du ikke en seter bygger du en igloo og utebar. Igloo Dorf i Zermatt, Sveits. Matterhorn sees bak.

I Norge forfaller de aller fleste seterbygdene. I alpene er de superpopulære restauranter og enkle overnattingshytter. I en eller flere sesonger.

Noen kilometer bratt opp fra Courmayeur i Italia ligger denne enkle hytta med B&B, vanvittig utsikt og knallgod mat. De har hest til å frakte folk som evt. brekker bein eller noe.

BEVAR BEITEMARKENE! DE ER VIKTIGE FOR ØKOLOGIEN - OG TURISMEN

Vi er et fjelland, men hvor er geita, sauen og viltet på menyene? Derfor har jeg stort sett med matpakke på tur til fjellnorge. Mangler vi gjetere? Hva med alle innvandrere som har vært gjetere i generasjoner? En ubrukt ressurs? Just asking..

De gjeter dyrene sine fortsatt. Her selger de oster også. Selvsagt. Det kryr av privateide små ysterier i alpene. Fra Isola 2000 i Frankrike.
Beitemark i to tusen meters høyde med utsikt til snøkledd Mt. Blanc. Fra Courmayeur, Italia
Kulturlandskap, som skapt for telemarkkjøring og off-piste i vinterhalvåret. Manigod, Frankrike
Lokalt håndverk er svært populært i alle alpebyer jeg har vært i. Fra Morzine, Frankrike. Mye annet man kan leve av ved siden av landbruk. Turisme er god økonomi for mye.

VÆR STOLT AV PERSONLIG OG LOKAL HISTORIE

Interiør fra Boutique hotell i Morzine. Personlig, autentisk og koselig. HIP Hotel dette. Ventelister...
SPA på Hotel Le Blizzard i Val d'Isere, Frankrike. Toppklassen.
Interiør fra restaurant i bakken. Fantastisk meny, DJs og hele pakka. La Clusaz.
Enkel og effektiv vinbar med toppviner i bakken. Zermatt, Sveits.

Som man ser brukes det i størst mulig grad lokalt trevirke, stein og skråtak. Håndverkerne er lokale. Bøndene får god omsetning for sine produkter via butikker og serveringssteder som i størst mulig grad bruker lokale råvarer.

Typisk butikk med lokalmat i alpene. Alltid kjøpelystne folk i slike butikker. 
De elsker å leke, året rundt. Det gjør vel vi også? Fra Manigod, Frankrike
Rosa blåbærøl anyone? Fra mitt favorittbryggeri i Chamonix. 

FASHION TIL FJELLS

Før jeg gir meg, fjellfolket i alpene er überkule. De ruler på mye. Musikk, rå skikjøring og fashion. Hvis du ikke vet hvem Candide Thovex er, så Google ham. Fra mitt favorittsted. Ble starstruck da jeg møtte faren hans, og har drukket øl på den nye conceptbutikken/kafeen hans. OMG!

Ekstremt sky, ekstremt kul.

Ta deg en tur selv da vel. Spør meg gjerne om tips. God tur!