Tre perler i de franske alper: MORZINE

Tradisjonsrik arkitektur, rikt restaurantliv, vakker natur, fuglereservat og enormt skiområde en drøy time fra Genève.

Tre perler i de franske alper: MORZINE
Etter en hel dag i bakkene er SPA med utsikt og inne-utebasseng ikke å forakte! Fra Hotel Le Petit Dru, eiet av en lokal familie.

Hvis du liker hele pakka med tradisjonsrik arkitektur, fantastisk mat, god skikjøring, kul "ambience", pluss overraskende opplevelser, så les mine neste bloggposter. Først ut er magiske og miljøbevisste Morzine.


Vakre chaleter og vakker natur med masse sol og snø. Yes we like!

Nok en gang har jeg fått være så griseheldig å teste ut noen skisteder i de franske alper. Det har jeg gjort i flere år, og har derfor et godt sammenligningsgrunnlag. For hver tur blir jeg mer alpefrelst, god på ski og ivrig etter å dele. For hvor blir det av spesielt kvinnene?

På flyene tur/retur møter jeg stort sett kjekke menn, som savner oss i bakken og baren. Norske medier lar nesten bare menn skrive skireportasjer. Da blir det vertikale macho-runs og null rapport fra SPA, shopping, mat, interiør og sånn.
0:00
/
Mye lekker skogskjøring rundt bakkene. Du finner alltid et sted i ly, i sol eller på snaufjellet i det gedigne skiområdet Portes du Soleil.

Min konklusjon er at de fleste skisteder har mer enn nok bra bakker og off piste for snittet av oss, og derfor blir det ekstra viktig at bosted, omgivelser, mat og stemning leverer på forventinger om valuta for tiden og ressursene vi bruker. Ikke sant damer? (Og mange av dere menn er vel også enige i det?). So here goes:

Ærverdig, postkortvakkert, rikt uteliv og solens port

Utsikt fra rommet mitt på Hotel Le Petit Dru

Morzine er tilknyttet det store skiområdet Portes du Soleil, som omfatter hele 12 skisteder, hvorav tre ligger i Sveits (null stress når du tar heiser/bakker over grensen). Området tilbyr alt fra The Swiss Wall (knallhard sort bakke) til lune og fine cruisingbakker mellom postkortvakre juletrær. Fra Morzine sentrum kommer du til bakken ski in/ski out, eller tar en shuttlebuss til en gondol som frakter deg til science fiction aktige Avoriaz på 1800 moh. Byen jobber bevisst med å være svært miljøvennlig, så her er det lite biltrafikk, underjordiske garasjer og nær sagt plastfritt. Kortreist lokalmat og respekt for lokal alpekultur.

Supermyggs stalltips:

Morzines eldste hus fra 1771 er et helt unikt boutiquehotell som må oppleves. Som å bo hos en gammel onkel, som er tredje eier på 250 år. En britisk reiselivsveteran som fikk kloa i huset og innredet det like eksentrisk som det fortjener. Downton Abbey i mini alpe-format, der alle gjestene tar en drink foran peisen før de spiser middag sammen under kandelabre og gobeliner. Byens historie blir levende, for her ble man rik på skifer og trelast.

0:00
/
Opplev fjellets rovfugler på nært hold midt i bakken hos Les Aigles du Leman

Rovfuglreservat - Les Aigles du Leman

Dn hvithalede kongeørnen er utrydningstruet, men i Norge har vi den største bestanden i Europa!

Som 14-åring bestemte Jaques-Olivier Traves seg for å begynne med falkejakt. Siden ble han ornitolog og etablerte rovfuglreservatet Les Aigles du Leman. Hensikten er å redde noen av våre utrydningstruede rovfugler ved å avle dem opp i fangenskap, og deretter slippe ungene løs i villmarka, der de forhåpentligvis kan formere seg. Midt i bakken finner du dem, og her kan du kombinere med herlig lunsj. Fuglene tas jevnlig ut for å veies og mates til stor glede for besøkende.

Setra med knallgod mat

Frankrike lever opp til sitt rykte som verdens stolteste matland, også i høyden. Midt i skiområdet finnes en liten seterbygd med navnet Les Lindarets (geitegaten). Her ligger et knippe restauranter stinne av stemning og seterkost du aldri glemmer. Yummy! Anbefaler Les Cremaillere

Berømte oster og innovative kokker

Nikolas Baud, berømt ostemaker. Yummy!

Jeg har utviklet en osteavhengighet de siste årene, og er i paradiset når jeg kommer til de franske alper. I Morzine sentrum fant jeg den meget anerkjente ostemakeren Nicolas Baud. Herrejemini for noen smaker! Han driver en bedre restaurant vegg i vegg med butikken og ysteriet midt i Morzine.

Byen er dessuten full av lekre restauranter, barer og kafeer, som innovative og eksentriske La Chamade, eller kule Ô Chalet med gourmetburgere og crepes.

En time før alle andre i bakken

Pisteurene Romain og Pascal sørger for sikkerhet og hjelp. Franske skipatruljer er helt rå!

Hver torsdag morgen kl. 08:00 kan du være blant de heldige som helt gratis får være med pisteurene på sin daglige inspeksjon. Opptil ti personer får cruise på cordfløyel i blå bakker med en pisteur, som forklarer hvordan de sikrer bakkene. De er også erfarne og kunnskapsrike i førstehjelp som skipatruljer. En del av opplegget er at du får innsikt i arbeidet deres for økt respekt og kunnskap om trygg ferdsel i alpinanleggene med omegn (off piste). Gøy og spennende! Book din tur på turtistkontoret midt i byen.

Kveldstur med truger og vin chaud

Beste måten å røre kroppen på etter en flytur, før en bedre middag.

Da vi ankom om ettermiddagen var det for sent å teste bakkene, men utrolig kos med kveldstur på truger i høyden! Fjellguiden var en herlig original som kunne fortelle masse om stedet, mens han førte oss til sin flotte gapahuk av tømmerstokker, der vi drakk nydelig vin chaud (krydret varm rødvin) før returen. Den gikk gjennom eventyrskogen på to tusen meters høyde, i lyset av en flakkende fakkel. (Du blir kjørt med bil opp altså!). Må oppleves! Bookes på turistkontoret.

Slik kommer du dit:

Lett tilgjengelig på cirka 1,5 timer med bil fra Genève, som har flere direktefly t/r Oslo.

Nå skal jeg skryte hemningsløst av FLYR, uten noe som helst kommersiell binding, for de gir deg knallbra tider, service, skibag inkludert og verdens mest brukervennlige nettside. Pluss for overraskende god mat (diger vegansalat) i plastfri emballasje ombord, og superhyggelig personale. De satser på skiturisme, så bruk dem!

Fra flyplassen i Genève finnes en rekke muligheter for buss eller shuttlebuss, evt. privat transfer til Morzine. Prøv for eksempel alpinbus.com eller Leocleme Prestige

Fakta Morzine:

1000 moh

3000 innbyggere

25000 turistsenger - 41 hoteller

80 butikker & tjenesteleverandører

45 restauranter

209 heiser for 308 bakker

600 km skibakker

12 destinasjoner

1534 snøkanoner

30 skiparker

PS: Turen ble i sin helhet sponset av det statlige France Montagnes, men jeg står fritt til å skrive hva jeg vil.