Tørr vinterhud? Nå er det oljealder!

Tørr vinterhud? Nå er det oljealder!

elizabeth lingjærde

Kuldekrem, solkrem, oljer….Det er krevende å ta vare på huden om vinteren, men verdt det!

Vinteren er tøff for hud og hår. Norsk vinterluft er tørrere enn Sahara. En arabisk skjønnhet gav meg sitt hemmelige skjønnhetstriks fra et harem (!). Oljer.

Det var sen kveld, og min bryllupsdag. Vi satt i baren på Hotel Costes i Paris. En langlemmet stunning negresse satt ved siden av meg. Hun sa at hun var 65 år, tidligere supermodell og vokst opp i et harem i Saudi-Arabia. Poff kom 1001 natt (mine yndlingsbøker) som et flyvende teppe fra eventyrene og rett inn i virkeligheten. Jeg holdt på å ramle av sofaen og gapte. Jeg hadde gjettet på 35-40 år! Nå har riktignok negresser finere hud enn oss bleikansikter (synes jeg da…) og lyset i baren flatterende, men allikevel…

– Tell. Me. How, spurte jeg bedende.

– Oljer, sa hun. Oljer til alt. Hele tiden.

Oljer har blitt brukt i skjønnetsregimer i en årrekke og kan både nære, fukte, roe, beskytte og virke antiseptiske.

Der burde jeg visst egentlig. For mange år siden var jeg ganske plaget av atopisk eksem, i så sterk grad at jeg måtte til hudlege. Han skrev ut hudolje på resept. Så ba han meg dusje i ikke for varmt vann, som tørker ut huden. Heller ikke dusje for ofte og ikke bruke sterke såper osv.

Jeg elsker dessverre å dusje lenge i hett vann, og er skikkelig duft-freak. Hver gang jeg reiser må jeg handle spennende såper, og hver gang jeg er i sentrum må jeg innom dufthimmelen (mer om det siden!) I mange år nå har jeg sverget til såper med olivenoljer, og det er da også basisen i de berømte franske Marseillesåpene. 

Men altså oljer. De kommer i utall varianter, og de du spiser er vel så viktige som de du smører deg med. Skjønnhet kommer innenfra vet dere 😉

OLJER ER IKKE ETT FETT

–  Oljer er fantastisk til huden, så lenge vi er enige om at vi snakker om oljer av kvalitet. Mineraloljer kan tette porene og gi deg irritasjoner og acne. Disse brukes oftest i billigere produkter, sier hudterapeut og hudpleieblogger for Side2, Anne Kathrine Hansen.

– Det er viktig at oljen trenger ordentlig gjennom huden, og ikke blir liggende som en hinne over, slår hun fast.

Visste du at mineraloljer er laget på restprodukt fra bensin? Styr unna. Blant annet finnes det i vaselin. Vaselin inneholder også vann, som slett ikke er bra i kulden, da det jo fryser. Hold deg til vegetabilske oljer og fett.

REN OLJE PÅ RENSET HUD

Oljen harskner lett når den kommer i kontakt med luft, og på huden kan det ha uttørrende effekt. Oljer oppbevares derfor best i lystette beholdere, men synd at de fleste kommer i lekre glasskrukker, men det er jo for at vi skal fristes av dem.

Før du påfører oljene bør huden være renset, og gjerne skrubbet eller peelet, slik at oljen trenger godt ned.

Mennesker som sliter med fet hud er gjerne skeptiske til å bruke oljer, men det behøver de ikke være.

Her er mine daglige favoritter!

SUNNE OLJER I MATEN

frokost a050 aktivover50

Havregrøt på vann og lettmelk, med hjemmelaget eplemos, kanel og mandelflak. Tykk smoothie med bl.a. avokado, banan, appelsin, gulrot, vann, spinat og honning. Yummy!

  • Valnøtter og mandler på havregrøten og yoghurten
  • Avokado i smoothien,
  • Olivenolje & rapsolje til salater, dampkokte grønnsaker, dressinger osv.
  • Makrell i tomat, sild, laks og tunfisk (masse sunne omegaoljer)

KROPPSOLJER

Jeg bruker oljer til hele kroppen, inkludert hår & negler. Før brukte jeg det i ansiktet, men der er jeg nå på et strengt program med ZO Skin Health fra Obagi, pluss Environ og dermapen/mesoterapi fra Senzie Medispa, så huden trenger ikke mer foreløpig (wow!)

LES OM DERMAPEN OG MESOTERAPI HER

hudolje hårolje elizabeth lingjærde

oljer pleier hud og hår best, spesielt om vinteren

  • Natusan baby oil. (eller annen nøytral og mild babyolje)
  • Nuxe prodigieuse, lukter nydelig og kommer med gullglitter til fest og sommer
  • Bio Oil

HÅRPLEIE MED OLJER

jt-argan-oil_web

  • Sunsilk Minerals
  • Jan Thomas Argan Oil
  • Kerastase aura botanica

Jeg vet ikke hva som er best av disse merkene, for dette er fortsatt ikke spons, bare noen venninneråd fra meg. Vi har ulik hud og hår, men prøv deg frem!

Uansett er tørr luft medvirkende årsak til flasset, rynket og gusten hud. Det er bedre å ikke ha det for varmt inne og i dusjen for å ta bedre vare på huden, vårt største og mest sensuelle organ!

God vinter!

 Blogglistenhits