Topptur til Mt. Zas

Topptur til Mt. Zas
Toppen av Kykladene, på hodet til Zevs.

Zevs er som Odin i den greske mytologien. Aller guders far. På Naxos finner vi Kykladenes høyeste fjell, oppkalt etter ham. Selvsagt må jeg til topps.

Normalt starter vi grytidlig, med sykkeltur opp til øyas indre, der den svært vakre landsbyen Xalkoi befinner seg. (Også kalt Halki) Landsbyen var i sin tid den rikeste på grunn av kitrondestilleriet. Kitron er en sjelden sitrusfrukt, som dyrkes her. Idag er destilleriet et museum, og de herskapelige villaene som omkranser de få smale gatene er omgjort til lekre små butikker, gallerier og tavernaer. Her spiser du kjempebra på torget, og ikke glem å smake knallgod hjemmelaget iskrem. Men, vi skal videre. Gjennom nabolandsbyen Filoti, og opp hårnålsvingene til Aria-kilden, der friskt kildevann springer opp idagen fra Mt. Zas.

Første stykket starter lett.

Vi fyller vannflaskene og går først lett opp på en steinlagt sti, til stien blir til en bratt steinur i et juv der du ser geiter på beite.

Hulen til Zevs har huset folk og flyktninger siden steinalderen.

Første stopp er den store hulen på toppen av juvet, med en dramatisk historie som gjemmested for befolkningen under ulike invasjoner. Her skal det også ha bodd folk i steinalderen.

Halvveis er det flott utsikt sydvestover

Etter hulen forstetter stien bratt oppover, men dreier nordover et stykke så vi kommer til topps fra nordvestsiden.

To i rosa. Den ene er Duracell, den andre er på ferie.
Vi nærmer oss toppen og finner beitet til geitene. Her er det utsikt til blant annet landsbyene Halki, Filoti og Apeiranthos.
Denne toppturen byr på “great explorer” følelse 😉
Gutta nyter den fantastiske utsikten på toppen

Utsikten er formidabel, og vi ser mange lansdbyer og beitemark før vi når den steinete toppen. Havet er azurblått og vi kan peke ut mange omkringliggende øyer, som de små kykladene med populære Kofounissi, Ios, Sikinos, Milos, Santorini og selvsagt den nærmeste naboøya Paros.

FAKTA:

Turen er ikke mer enn ca 5 km tilsammen fra Aria-kilden, men beregn 1-1,5 timer til topps. Det er bratt, varmt og ulendt. Ta med vann fra kilden og ha gode sko, solkrem og caps.

Du kan ta turen på ulike måter, og på denne nettsiden finner du mer info:

Naxos Trek

Min Endomondo målte høyden til 1035 m.o.h. Andre sier den er 1010 m.o.h. Uansett er det Kykladenes høyeste fjell.

God tur!