Time-out med "L'art de vivre" på Rivieraen

Forrige helg var det storinnrykk av damer til Syd-Frankrike. De slapp opp for champagne på rad åtte. Jeg satt på rad én. Hvordan overlever en Duracellkanin på jentetur med en slik start?

Time-out med "L'art de vivre" på Rivieraen

AO50

Jeg elsker å være luksusbohem i Syd-Frankrike!

Forrige helg var det storinnrykk av damer til Syd-Frankrike. De slapp opp for champagne på rad åtte… Jeg satt på rad én. Hvordan overlever en Duracellkanin på jentetur med en slik start?

Jadda, jeg er ikke helt ekstrem. Ikke er jeg spesielt asketisk heller. Å holde seg sterk, slank og sunn i vår alder betyr ikke at vi skal melde oss inn i avholdsforeninger, spise kålrabi som hovedrett og drikke sitronvann til tunga vrir seg. Nope.

Jeg har allikevel mine faste leveregler, som å holde meg unna fast-food, brus, juice, chips, smågodt og mat som er laget av et regneark. Det er også viktig for meg å kjøre en time-out for kropp og sjel i omgivelser som gir sanselig påfyll, og da kommer man bare ikke utenom god mat og vin. Dette sier jeg som livsnyter og kostholdsekspert. Å NYTE ikke bare maten, men hele ritualet. Fra innkjøp til tillaging, kunnskap, anekdoter, samtalen rundt bordet, selve bordet, lyset og duftene…

Chez Bruno AO50

Fra Chez Bruno i Lorgues. Hjemmet hans er en del av restauranten, som danner en eventyrlig ramme rundt måltidet. Restauranten har en stjerne i Michelin og er kåret til en av landets tre beste. Spesialiteten er trøfler, som fås i nær sagt alle rettene.

Antibes AO50

Råvarer er juvelene i det franske kjøkken. Her fra en koselig fortausrestaurant i Antibes

AO50 Antibes

Enkelt er også vakkert

Når du nyter maten på denne måten, virker det som balsam for sjelen og stressede nerver. Motsatt er ortorexi den nye folkesykdommen, og den kan kureres i f.eks. Frankrike. Hvis mat skal være medisin, så bør den gi deg en GOD rus!

VisBildeServlet (1)

Superbra bok med fine oppskrifter også

For noen år siden lest jeg denne boken, som lærte meg mye om å følge bestemors leveregler. Spis alt, men med måte. Lag mat fra bunnen. Vær kresen. Nyt måltidene med respekt, og god tid. Det er med andre ord anti-McDonalds og pulver. En av mine favorittbloggere og største inspirasjonskilder er dyktige og vakre Mimi Thorisson, som bor i Médoc med en skokk unger, bikkjer og islandsk fotografmann. Nå har de også kjøpt et hus i Torino.

YTE FØR NYTE

Min viktigste leveregel er å benytte enhver anledning til å trene. Laaange lunsjer smaker best på tom mage og lav hvilepuls.

Ingenting er så appetittvekkende som å lange ut med gamle kappsvømmingsteknikker i et lekkert basseng, sykle under duftende pinjer på den franske landsbygden, jogge i en kløft med villsvin og eik, med synet av loddrette pinnakler i rød sandstein.

Jeg fikk unnagjort flere mil med sykling og løping før frokost og middag i løpet av langhelgen. Jogging, yoga og styrketrening ble gjort på tom mage ved bassenget før frokost. En av fordelene med å ikke bo rett ved sjøen, er tilgangen på et stort og supert naturområde!

Nord for motorveien A8 finner du et eldorado for joggere og syklister. Det svakt kuperte landskapet har et digert nettverk av stier med alle vanskelighetsgrader for blant annet terrengsykling.

Haute Alps begynner rett bak, og Frankrike har et stort og godt skiltet nettverk av stier. Mange av disse stiene stammer fra middelalderen som pilgrimsruter mellom Nidarosdomen i nord, Jerusalemkirken i øst,  St. Peterskirken i syd og Santiago de Compostela i vest. Det kan jeg skrive mer om siden, da jeg har vandrer på biter av den, blant annet i Esterel-massivet rett bak Antibes. Kjent for en vakker eikeskog mellom røde klipper som som gløder som flammer i solnedgangen.

7edf8fda-0d12-4445-b3ae-ad20ac4e6831 (1)

Aperol Spritz er egentlig en italiensk aperitif.

Når de andre glir sakte og rolig bortover vannflaten, kommer jeg lik en pubertal sel med voldsom hekkbølge som truer med å skvalpe ned Aperolene på bassengkanten.

Og så, når magen begynner å skrike litt, er det dobbelt glede å sette seg til bords!

MIDDELHAVSKOST, OG SPESIELT TOMATER

AO50 tomater

Tomater fra hagen, i mange varianter

Maten er et kapittel for seg. For alle som sier de ikke liker grønnsaker, er et dypdykk ned i den franske matkulturen sterkt anbefalt. Du bli ruset på grønnsaker og sunn mat! Kjempeinspirerende! Her er et knippe bilder fra helgens lunsjer:

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Solmoden melon med ruccula, ristede daggamle surdeigsbrød med grillet chevre. Søt og salt florlett skinke med ferske fikener og bladpersille, salat med grønnsaker fra hagen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Fiken og søt skinke

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Min salat med burrata (fløyelsmyk, italiensk bøffelost) og tomater i alle fasonger og farger fra hagen, fersk basilikum, fin olivenolje, nykvernet pepper og blomstersalt. Hjemmelaget vinegraitte med den fineste olivenolje, eddik, sitron, honning, Dijonsennep, blomstersalt og nykvernet pepper.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tomaten inneholder et sjeldent mikronæringsstoff som heter lykopen. En av hovedårsakene til at Middelhavskosten er kåret til verdens beste kosthold for å forebygge livsstilssykdommer og forlenge livet, er det tilnærmet daglige inntaket av tomater og olivenolje.  Tomater som har dyp rød farge inneholder mer lykopen enn bleke tomater.

 Jo mer lukt, og sterkere farge, jo mer moden og rik på næring er grønnsaken, urten eller frukten.

Lykopen er et fettløselig karotenoid som ikke kan omdannes til vitamin A. Den er derimot en meget sterk antioksidant som det forskes mye på, fordi den beskytter mot en rekke krefttyper, og sørlig prostatakreft hos menn.

Lykopen fra tomaten tas bedre opp i tarmen når du spiser tomaten sammen med fett, f.eks. en god olivenolje.

Dessuten viser undersøkelser at når du varmebehandler tomaten øker tilgjengeligheten av lykopen og antioksidantnivået i tomatene. Derfor er ketsjup, tomatsuppe og tomatsaus gode kilder til lykopen. (Kilde: BraMat)

OLIVEN OG ROSÈVIN

Oliven som olje, eller som frukt i lake, er også dagligkost langs Middelhavet. Noe av det beste du kan servere til aperitif er tapenader, som er ulike varianter av oliven most med alt fra mandler til sardiner, kapers, grillet paprika, tomat og andre deilige og sunne råvarer. Supert som dip til ristede minitoast, grissini eller grønnsaker. I Frankrike drikker man sjelden vin uten å ha noe å spise til. Da smaker vinen mye bedre. Vinens beste følge er fett, uavhengig av om du drikker hvit, rosé eller rød. Tomater er derimot dårlig følge til vin, fordi syren vil få vinen til å smake surt. Når du spiser tomater bør du derfor ta en bit av noe fett, før du tar en slurk av vinen.

AO50 tapenade

Tapenade på grønne oliven, og sorte oliven

Her er en nydelig tapenade laget på grønne oliven, mandler og olivenolje, og sorte oliven. Lekker og sunn aperitif.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Rosévin fra château Berne og hvitvin fra château Roseline

20180901_120237 (1)

Lett og lekker rosévin på Belle Rives. Et glass vin på solseng før sjømatbuffet er ikke å forakte!

SJØMAT OG LIVSKUNST I VANNKANTEN

Det er lunsjene som smaker best synes jeg, og spesielt i vannkanten. Jeg har noen favoritter, og i helgen besøkte vi for første gang det legendariske hotellet Belle Rives. 

20180901_124400

Det var her Scott Fitzgerald skrev The Great Gatsby. Vi booket oss inn som dagsgjester med solseng på moloen og sjømatbuffet til lunsj på bryggekanten. En herlig opplevelse! Litt dyrt, men det er bedre å bruke penger på noe som styrker den lokale kulturen, tar vare på historiske skatter og belønner lokalt eierskap og lidenskap enn på noe masseprodusert og billig fra en global kjede.  På samme måte vil jeg heller bruke penger på å spise lokalmat i den norske fjellheimen, enn å bruke en krone på industrilaget fast-food langs veien, som ødelegger både helsen, miljøet og økonomien til lokale gründere.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Østers og sunne salater. Yummy!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Laks, tunfisk, reker, pesto, mozzarella, mer salat og østers! Hvitvinen heter château Rasque, og er helt vidunderlig!

Ha en flott helg!