Syv måter å gjøre reisen til en boost for helsen!

Syv måter å gjøre reisen til en boost for helsen!

AO50 yoga fitness cruise

Yoga fitness i soloppgang. Jeg varmer opp med en twist som får igang hele blodomløpet

Nok en uke som reiseleder på elvecruise er tilbakelagt. Syv dager i stekende sol under skyfri himmel, med helpensjon, vin og late dager på dekk som fort legger seg på sidebeina…. For meg ble det motsatt, og her er triksene!

Reisebransjens motto er å gjøre livet mest mulig behagelig for gjestene. Da er det jo selvsagt lett å hengi seg til horisontalen og takke ja til alle deilige fristelser som tilbys. Cruiseferier er det ypperste av service. Du kan bruke en uke på å bevege deg minst mulig, og ta imot mest mulig!

Men, så er det slik at vi lever i en tid som er unik i menneskehetens historie. Aldri før har vi hatt tilgang på kalorier døgnet rundt, og alt av tjenester innen kort rekkevidde. Ferie blir bare mer av det gode, og for mye av det gode er slett ikke bra…

For oss som jobber blir det aldri late dager, tvert imot! Men, selv som reiseleder må jeg gjøre en innsats for å få trent nok. Å gå trapper og korridorer ombord, rusle sakte gatelangs med guiding og lange strekk på flyplasser er slett ikke nok.

Maten er et kapittel for seg. Fristende frokostbuffeter. Lange tre- og fireretters lunsjer og middager, alltid med dessert og vin. For ikke å snakke om bakerier, slaktere og ostebutikker som sender forførende dufter til nesen de få gangene vi har tid på egenhånd i idylliske landsbyer som masserer nytelsesmennesket i deg.

Da er det at jeg tyr til min livsfilosofi – som gjør at jeg kommer hjem like sunn og med mer energi enn da jeg dro!

Ikke minst får jeg masse overskudd, som gjør at jeg kan yte mitt beste. Lykken er å motta svært hyggelige meldinger fra gjester i ettertid, som takker meg og VISTA Travel for super service og minnerike dager!

1: PÅ VANNVOGNA MED EPLE FORAN FARLIGE FRISTELSER

AO50 havregrøt

En god start på dagen er best for å unngå usunne fristelser

Jeg slenger alltid et eple, litt gulrot og kanskje en grovbrødskive med sunt pålegg i håndbagasjen, om flyavgangen er så tidlig at jeg ikke rekker eller orker frokost hjemme.

Et eple er faktisk like oppkvikkende som en kaffe! Siden jeg er reiseleder må jeg være tidlig ute, og denne gangen satt jeg litt på Baker Samson og beundret reklamen for en diger kanelbolle.

AO50 kanelbolle

Av samme grunn som jeg ikke dynger meg ned med parfyme, så spiser jeg ikke kanelboller size XXL.

Kjære Samson og andre bakere, MÅ dere lage familiestørrelser av EN bolle?!! Egentlig bra, for jeg mister totalt lysten på å jafse i meg halve dagsbehovet for kalorier FØR lunsj!

Tips: Del en bolle i FIRE om dere er flere som lar seg friste. Jeg tok bare bilde av bollen, snuste på den og gikk videre med kun en usukret kaffe. Sendte en solidarisk tanke til alle alkoholikere og narkomane som har klart å bli nyktere. Respekt!

2: DEN FLYVENDE TOMAT

Flymaten denne gangen var noe søtt eller fett kliss. På med musikk, opp med en bok, be om te og tomatjuice og si nei takk til flymaten uten å se på den! Tenk på lunsjen eller middagen som venter…Når det er sagt er jeg glad i litt vin ombord når jeg er på ferie, men jeg er på jobb og må være skjerpings under reisen. Denne gangen falt en dame i rulletrappen. Jeg måtte fange henne opp i armene og dra henne bortover gulvet med alle mine krefter for å hindre dominoeffekt i den lange, bratte trappen. Alltid noe som skjer! Godt jeg er sterk…

3: TIDLIG I SENG = MAGISKE TRENINGSØKTER 

AO50 jogging

Svetten pipler, og da er vi igang!

jogging ao50

Joggers have more beauty!

20180909_080454

Flere enn meg som har skjønt det! Solhilsen på gang, og fisking.

Jeg er aldri i baren, og franske landsbyer er litt kjedelige etter klokken 23:00, hvis man er ute etter liv og røre. Det er lunsjtid som gjelder for sosialt, kulturelt og gastronomisk påfyll. Å legge seg tidlig betyr at jeg klarer å skvise inn joggeturer før de andre har stått opp.

Ofte betyr det at jeg bare får fem-ti minutter til å hive i meg kaffe og lynrask frokost. Men hva gjør det? Det er lunsjen som gjelder!

Macon ao50

Soloppganger er undervurdert. Med joggesko og musikk på øret kan ikke dagen starte bedre.

Kort tid = raske spurter og intervaller. Lengre tid = utforsking av omegnen gjennom parker, jorder, skoger og så mye grønt og ulendt jeg finner!

cruise4

Når vi ikke er i land….Alltid tid og plass til litt yoga fitness, HIIT og styrketrening på dekk!

 • Tidlig opp i land for jogging og styrketrening på land
 • Tidlig opp på dekk for HIIT og yoga fitness hvis vi er under seiling
 • Korte øker = INTENSE økter
 • Lange økter = ulendt og variert sight-seeing jogging
 • Kveldsturer etter middag med kjole og flate sko, for å ikke bare tenke trening, men deilige turer for å få fart på fordøyelsen i smale, stemningsfulle gater der jeg glir inn som en lokal.
 • Benytt ENHVER anledning til å gå eller jogge en tur. Noen ganger blir det tre økter på én dag, andre dager bare tid til ti minutter…Tenk treningen som en pott med ukentlige mengder.
 • Zeroshopping eller speedshopping sparer penger og tid til jogging eller raske gåturer, som gir mer verdi på alle måter 😉

ao50 hermitage

Mens de andre shopper…En kjapp sykkeltur til toppen av Hermitage-kollen, der noen av verdens beste vindruer dyrkes. Kun syrah. I Frankrike er trening lett å kombinere med gastronomiske nytelser!

4: GÅ ALLTID FOR GRØNT OG SKJØNT

cruise2 middelhavskost ao50

Ferske fikener, sunn småfisk og noe rart som sikkert er godt! Sunn mat er jo bare digg!

AO50

Her gikk det unna med crepes. Vi lot oss friste til å dele én med honning og mandler på tre personer. Akkurat passe 🙂

Middelhavsmaten er en studie i sunn kost. De elsker grønnsaker, sjømat, urter og magert kjøtt. Her er spisereglene mine:

 • Dropp brød (de er stort sett lyse) med få unntak
 • Spis deg mett på grønt
 • Smak på godsakene, men del de alltid i biter og del med noen
 • Forsyn deg alltid bare èn gang
 • Smak på desserten. Spis langsomt, og du må ikke spise den opp!
 • Guilty pleasures er viktig for å ikke gå fra den ene ytterligheten til den andre.
 • Skjær bort synlig fett, og få i deg mest mulig proteiner. Mager fisk, fugl, kalv og masse sjømat!

5: LITE FROKOST – MYE LUNSJ – MODERAT MIDDAG

AO50

Lunch i Halles de Paul Bocuse. Østers, kråkebolle og småreker gled ned på høykant med h.h.v. Pouilly-Fuissé og Pouilly-Fumé. Hvem vil ha burger istedet?! I rest my case

When in Rome – eat as the romans.

Norsk frokost er designet for tømmerhoggere, fiskere og bønder. Vi er kontorrotter…de fleste av oss. I Middelhavskulturen er lunsjen det viktigste måltidet, og derfor er frokosten bare en bitteliten vekker. Min faste erstatning for havregrøten hjemme er espresso, vann (aldri juice!) og en dash usukret yoghurt naturell med litt sunn frokostblanding på, om det finnes (hele usukrede korn). På skipet vårt lager kokken noen himmelske pain de chocolat (croissant med sjokoladebiter), men de er gudskjelov små! To tygg til frokostdessert. Norske bakere har mye å lære om porsjoner.

8: BLI INSPIRERT AV DEN TRENDY MATKULTUREN

AO50 sardiner

Denne butikken hadde bare fiskehermetikk, med smaksprøver. Makrell i tomat – move over!

Det er vanskelig å spise sunt, sier mange. Det er en umulig tanke for meg. Det er rart hvordan vi kan oppleve et land og en reise totalt forskjellig. Jeg ser det jeg vil se, som er sunt. Andre ser fast-food, chips, godterier, flesk, pølser og frites. Det hende jeg har gjester som spør om jeg vet om en burgersjappe…Da blir jeg svar skyldig! Jeg aner ikke hvor de finner det. Selv sikter jeg meg alltid inn på de lokale, tradisjonelle produsentene og spisestedene, eller de små eksklusive gatene med lekre tehus, kule kaféer og butikker. Sunt er trendy! Hvis jeg ikke finner sunn mat når jeg er sulten dropper jeg heller måltidet. 

Komfortsonen min er robust og stor. Det har gitt meg enormt mye glede på alle måter!

7: OST, VIN, SJOKOLADE OG SMÅKAKER  – JA TAKK!

AO50 brioche lyon

Guilty pleasure numero uno i Lyon: Nybakte briocher med rosa praliner. En himmelsk lokal spesialitet! De deler ut smaksprøver, så da er jeg fornøyd 😉

Ja, jeg mener det. Du kan ikke dra fra Italia, Frankrike eller Spania uten å smake på de kulinariske høydepunktene! Men ikke HVER dag. Og ikke store porsjoner. Kos deg med verdens beste samvittighet. Har du trent og spist sunt hver dag, er én av syv dager en fest! Hvis du har fråtset i kaloririke godsaker litt for ofte, kan jeg anbefale et par fastedager når du kommer hjem til striskjorta og havregrøten i gråværet.

Kalorier er som penger i banken. Har du spart eller brukt opp kvoten? Balanse er den gyldne middelvei.

GOD REISE!