Syv grunner til å dra til alpene

Syv grunner til å dra til alpene
Matterhorn, Zermatt og meg.

Ja vi elsker dette landet, men noen ganger er det helt ålreit å stå brattere, sole hetere og svimle råere! Breathtakingly amazing alps!

HØYEST OG BRATTEST

Foto: Matterhorn Glacier Paradise. Europas høyeste gondolstasjon på 3883 m.o.h.
Crans Montana i Sveits, med utsikt mot Valais-dalen

Alpene er opplagt høyest. 2000 meter er barnemat. 3000 meter er digg. 4000 meter er et hårete mål. Min rekord er 3883 m.o.h. Da ble jeg litt lufttom i hodet. Følte meg lettere svimmel, siden jeg hadde tatt snarveien opp. I en ny sveitsisk gondol med luftig utsikt til ekstreme juv, isbreer, pudderflak og skarpe, taggete fjellsider som gav sug i magen og antydning til høydeskrekk inni gondolen. Det nærmeste jeg kommer fjellklatring. Så stoppet den. Der dinglet vi. Et dusin folk fra hele verden, som sardiner i en boks. Jeg trøstet meg med at det er de samme folka som utdanner Piaget-urmakere og ingeniører, så da går det sikkert helt fint. Det gjorde det. Matterhorn Glacier Paradise ble nådd uten å dø først.

LENGST OG LEKREST

Med småfly over La Grave, alpenes beste og råeste offpist for de risikoperverse.
Toppen av sveitsiske Verbier, Mont Fort 3328 m.o.h.

Å suse på ski i mange minutter, opptil 25 kilometere, med utsikt til verden vakreste tinder, er ikke å forakte. Du kan telle firetusenmeterstopper og steinbukker, geologiske formasjoner og koselige setre (der du kunne ha stoppet) på veien ned. Du har mer enn nok tid og plass til å vippe utfor kanten, hoppe, gynge, stoppe, falle, kave og svinge deg ned. Av og til i sykt digg pudder! Skogskjøring ruler btw.

SE OG BLI SETT

Jakken til høyre så jeg flere av i år…
Foto: Vogue

Jeg skulle ønske jeg hadde turd å ta bilde av hun falske blondinen som kom inn på restauranten nederst i bakken, iført knalloransjerosa stripede enorme pels-moonboots, med en sombrero-lignende hatt av megadimensjoner, som såvidt dekket de utstående silikonpuppene i den trange hvite genseren under den glossy bomberjakken med noen hysteriske swarowskimønstre og bukser i noe trangt rosa som minnet om en tysk diskodronning fra 70-tallet. Øyevippene hang utover duck-lips’ene og vi tror hun var av arabisk herkomst selv om vi først tippet på russisk. Only in the Swiss alps.

Chalet Etoile i italienske Cervinia. Matterhorn i bakgrunnen.

Er du i Cervinia, Italia, kan du havne hos Ulla, med alle sine blonde svenske servitører, som slår italienerne på hjemmebane. Maten, stemningen og en terrasse med location som skapt for de raskeste brillene. Om du skulle glemme at du er på et svenskeid sted, er det bare å løfte blikket opp til samlingen med svenske elgoksehoder og dalahester. Eller svelge tyttebærene i grappaen.

VINEN ER FRA FJELLSIDENE – OG MATEN FRA STABBURET

Et av de bedre måltidene jeg har hatt, på Findlerhof i Zermatt. Kalvekotelett fra setra, risotto. asparges og deilige urter og krydder.
Salaten er frisk og god, selv i 2000 meters høyde
Restaurant Findlerhof i Zermatt har knallbra mat i en superkoselig seter.

Den aller, aller beste alpevinen er fra Valaisdalen i Sveits. Når du tøffer fra enten Zürich eller Genéve mot steder som Verbier, Zermatt eller Crans Montana, kan du nyte synet av presisjonsstablede steingjerder som holder jorden på plass for tre rader ad gangen, med de fineste vindruer av sorten Fendant, Petite Arvine, Chenin Blanc og Mondeuse med mer. De smaker nektar, honning, setersmør og kandisert aprikos. De er så sykt gode til osten fra sætra at du ikke vil ha noe annet. Jo, spekematen deres. Og risottoen, kavlekoteletten, aprikosterten, raviolien, lammet, fonduen…Du kan leve for lunchen der oppe.

KOS I HVER DETALJ

Ikoniske Chalet Etoile i Cervinia, med svenske Ulla som har holdt koken i over 40 år.
Alpesjarm i Zermatt 🙂

Uten å nevne for mange norske steder, så blir jeg skikkelig nedtrykt av å labbe inn fra det store, hvite vakre til en slags kantine med ståldisk, plastbrett og plaststoler som lager ekle skrapelyder på skifergulvet. At maten består av masseproduserte burgere, kinakål, gummivafler og salte pølser gjør det bare verre. Nei, gi meg en fransk, italiensk eller sveitsisk seterbu, omgjort til restaurant og bar i alle små og litt større rom, der personalet har spesialdesignede dunvester og chice tights, lampene er i smijern og gevirer, veggene av fem hundre år gammelt tømmer, gardinene av bestemors håndbroderte lin, duken av gammelt skinn, musikken av beste lounge og 70-tall, menyen kommer i en tinnboks, hjelmen får egen messingknagg formet som hjortegevir, eller et melkespann, og bordnaboen er en stamgjest fra Zürich som kan kunsten å konversere enhver utlending. Så kan alle skryte av at de (nesten) har stått ned nordsiden av Mt. Blanc, selv om det bare ble med tanken.

AFTERSKI X 5

Høy partyfaktor med ski-clubbing på franske Folie Douce i Alpe d’Huez. Finnes på fem steder.
Iglu-Dorf bar & hotel midt i bakken i Zermatt. Überkult sted!

Siden det er lang vei ned fra toppen, og solen gir deg glød inside-out, er du så gira på vei ned at det er et must å avklimatiseres langsomt med noen pit stops underveis. Det har lokalbefolkningen i aller høyeste grad forstått og lagt til rette for. Du lukter og hører det på noen meters avstand. Kjør en elegant skrens, parker skiene i skogen av andres ski og staver, og gyng bort til disken midt i alt det tjærebeisede tømmeret. Der en halvberømt DJ pisker opp stemningen så du glatt tar en liten irish til, får dansefot og føler deg überkul med alle de andre som har enda kulere lue enn deg.

SOLNEDGANGENE

Aguille de Midi i Chamonix, forgården til Mt. Blanc.
Alpe d’Huez by night

Siste mann og kvinne ned bakkene får verdens beste belønning. Flammende tinder. Say no more. Du får glimt i øyet resten av livet.