Supertirsdag - en dag med optimalt kosthold og trening

Supertirsdag - en dag med optimalt kosthold og trening
11 grønnsaker i en slurk. Min superdag er full av supermat.

Det er ikke tull, men de aller fleste dagene mine er fylt med det beste kroppen og hjernen min vet. Slik holder jeg meg sprek, sunn og vital som en 25-åring 😉

Det krever ikke rakettforskning å finne den beste livsstilen for god helse, men en evne til å skille god og dårlig kunnskap. Hva er det optimale kostholdet og hvordan trener du kroppen best? Og du, det med 25-åring er ingen bløff. Min metabolske alder er rundt der. Test deg selv her.

KOSTHOLD

Forvirringen er stor der ute, og svært mange spiser derfor feil. Blant annet tar de kosttilskudd som virker mot sin hensikt, tyr til quick-fix i form av helsekost og energy bars som ikke er i nærheten av THE REAL THING i naturlige råvarer, og prøver mange dietter som bare stresser kroppen.

Nordmenn flest spiser for lite fiber, grønt, bær og frukt og for mye mettet fett og salt. (Kilde Helsedirektoratet)

TRENING

7 av 10 nordmenn er overvektige og 80% er altfor passive. Så har du alle dem som trener feil. Enten trener de ikke ofte, variert og hardt nok, eller de trener for mye og sliter NED kroppen, fordi de ikke gir musklene pauser for restitusjon. Restitusjon må til for å bygge muskler. 

Der beste du gjør er å trene styrke tre ganger i uken. Rundt 30-45 min. Så bør du gå 10 000 skritt om dagen, helst jogge endel av dem. Kjør intervalltrening et par ganger i uken. Jeg sverger til motbakker i terreng.

LES OGSÅ: ELGHUFS OG ANDRE TRENINGSØKTER I MOTBAKKER

HVORDAN LEVE SUNNEST MULIG?

Da jeg vokste opp på 70-tallet var helsekost forbundet med alt som smakte vondt og kjedelig. Sunnhetsapostlene så bleke og skrapet ut. De hadde livløst hår og var festbremser som kledde seg i dølle klær. Mannfolk sa at grønnsaker var kaninføde og bare kjøtt var real mat.

Sånn er det ikke lenger heldigvis. De aller sunneste menneskene på kloden gjør noe så enkelt som å følge den gyldne middelvei, inkludert vin, sjokolade og andre godsaker. Middelvei er dessuten et uttrykk som begynner å miste mening, når den befinner seg mellom hysterisk-ortorektiske Gwyneth Paltrow regimer, og en total fett- og dopaminrusorgie som 200 kilosklassen driver med. Fast-food, greasy, søtt, fett, salt og litervis med juice, brus og alkohol. Fyttikatta!

For oss som følger nøye med, som kostholdsveiledere, ernæringsfysiologer og PTer, er det såre enkelt egentlig. Så her er oppskriften på mine beste dager (som jeg har rundt 80 prosent av)

Kl:07:00 MITT DAGLIGE BRØD BAKES

Bare ti minutter effektiv arbeidstid for verdens beste og sunneste brød.
Nybakt brød med hjemmerørte villbringebær og blåmuggost, pluss årboken til DNT er kosen sin det!

Jeg har bakt brød to-tre ganger i uken i nær tyve år. Det er svært grovt og hever i minimum fire timer for at det skal skje noe som heter fytase. Da frigjøres jernet i kornet, slik at kroppen kan ta det til seg. Brødet mitt inneholder en drøss viktige kornsorter, frø, malt og gurkemeie. Effektiv arbeidstid er 10 minutter. 

 OPPSKRIFT: Deigen slenges raskt sammen kvelden før.

Ca 300 gram hvetemel (gjerne steinmalt), 300 gram Fibra, og deretter fyller jeg opp til 900 gram (eller mer) med like deler linfrø, solsikkefrø, sesamfrø, chiafrø, korn (havre, rug bygg eller alt), havrekli, 1 ts gurkemeie, 3 ts salt, 1-2 ts tørrgjær, 1 ss malt og ca 7,5 dl vann. Litt klisset deig og sett til heving. Stekes 30-35 min i glohet ovn (250C) i oppvarmede jerngryter eller keramikkformer med lokk.

LES OGSÅ: GULLIMUNNS SUNNE BRØDBAKESKOLE

07:15 LESE, LYTTE OG LÆRE

Alle har vi våre morgenrutiner med litt lesestoff ikke sant? Jeg leser tegneserier, kronikker og småtteri på Facebook. Koser meg med papiraviser, blar litt i Snø & Vidde, COSTUME, #INFLUENS og OBOS sitt medlemsblad for å nevne noe. Variasjon er tingen! I går fant jeg en veldig bra TED talk som gikk rett i hjertet mitt: 

JOY TO THE WORLD!

KL: 07:30 HAVREGRØT MED SELVPLUKK, MELK OG MANDLER

Havre er verdens sunneste korn, og beste start på dagen. Jeg blander med to deler vann og en del skummet melk. Skummet melk er den aller beste proteinkilden, nøyaktig det samme proteinet du får i proteinpulver. Men melk inneholde mye annet også.

Dette er den EKTE supermaten. Havre, melk, blåbær, gresskarfrø og kanel.

Dessuten spiser jeg alltid sitrus i løpet av dagen og svært ofte en halv grapefrukt til frokost.  UTEN sukker. Spiser båter som de er.  C-vitamin bør du ikke spise i pilleform, advarer ernæringsfysiologer. En sitrusfrukt er en genial næringspakke fra moder natur. Stol heller på den 🙂

08:30 LØPETUR 30-60 min

Vinterjogg ER GODT når skiføret ikke funker. Foto: Jon Petrusson

Jeg har hjemmekontor, og derfor kan jeg løpe en tur når andre må sette seg i bil eller buss til jobb. Når jeg har jobboppdrag som krever at jeg også må til et kontor, sørger jeg for å sykle eller gå raskt. Svært mange arbeidsplasser har dusj og garderobe. Du blir SÅ vilt mye mer opplagt når du starter arbeidsdagen slik! Jeg jobber dønn mye mer effektivt og kreativt når jeg har fått blodpumpa igang først. 

09:30 SMOOTHIE MED VITAMINBONANZA

unngå matsvinn sunt kosthold aktiv over 50
Sunt, godt og skjønt!

Glem alt av kosttilskudd. Etter å ha trent kroppen vil jeg ha ekte vare, fordi det finnes et univers av mineraler, sporstoffer, vitaminer og fibre som jobber sammen som et symfoniorkester i råvarene. Jeg plyndrer grønnsakskuffen og satser på at det smaker ålreit. Det gjør det som regel. Om det ikke gjør det, så drikker jeg det opp allikevel. Matsvinn er FY! Og tåler du ikke en litt usmakelig smoothie er du drit bortskjemt. (Sprit den evt. opp med ananas, honning eller banan. Det hjelper) Ferdig snakka. Så jobber jeg foran en skjerm. Sitter på rumpa og kjenner at det går greit etter løpeturen. Drikker god kaffe.

LES OGSÅ: SMOOTHIE MOT MATSVINN – WIN-WIN FOR DEG OG KLODEN

13:00 SUNN LUNSJ OG GUILTY PLEASURE

Alt kroppen trenger til et måltid.

Her er supersunn og god lunsj. Hvis jeg ikke har grovbrødet mitt blir det et grovt knekkebrød med flykræsj, melk og smoothien jeg akkurat nevnte.

En av mine leveregler er å gjøre livet så fargerikt som mulig, i all forstand!

I går hadde jeg litt kosedag, siden helgen gikk til mye jobbing for Dagens Næringsliv, med en artikkel om forskning på kolesterol og sammenhengen med hjerte-karsykdom. Å skrive om forskning krever mye research, og bak de “enkle” setningene ligger det timer med samtaler, intervjuer og research. Så da tok jeg rett og slett fridag og dro til by’n. Kledde meg litt rocka kult, siden jeg har en liten fashionista inni meg, bak hullete ulltrøyer, slitte joggesko og treningstøy. Har fått tak i et kupp av en fuskepelsjakke på lagersalg, og luftet den på Karl Johan. (Jeg elsker lagersalg og Fretex!) Der  kom jeg i snakk med en makedoner, siden jeg snakker gresk, og han var gift med en russisk dame som solgte votter av geitepels. Da ble det slike votter på meg da. 200 kroner! 

Vakre votter i geiteull fra Russland varmer mine likfingre denne vinteren 🙂

Siden smakte jeg meg gjennom lefser, pølser, oster og kaker før jeg endte opp hos  chilisausprodusenten Drit Forbanna.  Jeg ble stående å snakke med gründeren om de gode grillsausene som han måtte lage selv da han var drit forbanna for at han ikke fant noen gode i butikken. Så viser det seg at han er en gammel kompis av mannen min 🙂 

Nesten hver gang jeg er på Karl Johan er jeg innom iskrembutikken for å smake litt is. Det er en gledesvane som henger igjen fra 70-tallet, da Studenten lå på hjørnet og lagde verden beste banansplit. Dypt savnet! Når jeg ikke spiser is er jeg på Baker Hansen (gamle Ritz), Steam eller Samson. Kaféer er gull og masse kos for frilansere og alle som liker å snuse på livet. 

kl: 13:30 SHOPPER OBAGI OG DET SVIR 

Disse holder meg rynkefri så lenge som mulig. Seriøst bra.

Jeg har brukt opp magnesiumskrubben, anti-rynkekremen og glyserolpadsene, så da måtte jeg til Aleris å kjøpe ny forsyning. Det koster så det svir i lommeboken, men det svir i huden også. Hvilket er et meget godt tegn på at det VIRKER!  Også varer det opptil et halvt år da. Bruker heller penger på å holde ansiktet så rynkefritt og glødende som mulig enn på mye annet.

Hver gang jeg bruker penger på sånt, så tenker jeg på alt det jeg IKKE bruker penger på! #Kvinnelist

LES OGSÅ: DETTE VIRKER MOT RYNKER, MEN…

17:00 VEGETAR TIL MIDDAG MED GOD SAMVITTIGHET 

Yummy for ALT, inkludert miljøet. Men pass opp for litt promp…

Vi har vegetar minst en gang i uken, og da blir det ofte bønner og linser. Nå på høsten og vinteren elsker jeg spicy chili-con-carne uten kjøtt, og da blir det egentlig chili-non-carne, og utrolig godt. I tillegg billig, miljøvennlig, restemat, husmannskost, kortreist, mettende, varmende og supert dagen derpå også. Totalt kinderegg win-win middag. Denne gangen slang jeg også oppi kokte speltperler, som en venninne gav meg nylig. De vegetariske proteinene i bønner og linser er ikke fullverdige, og bør derfor kombineres med proteinene i kornmat, så det er lurt. Dessuten hadde jeg grove, økologiske tortillas ved siden av, og elsker å spise den hete, spicy chiligryten med en god dash kjølende kald Biola yoghurt naturell. (OK; så ble det ikke helt vegetarisk, men så er jeg heller ikke vegetarianer.) Yoghurt med LGG må jeg ha hver dag. Gode bakterier folkens! Sjarmen med tarmen osv. 

LES OGSÅ: HØSTEN SLAGER HETER CHILI-CON-CARNE TACO

19:00 JOBBER OG TRENER I VOKSENTIDEN

Utstyret teller. Det teller ÅR du har bra livskvalitet.

Ungene er ute av redet, og de to timene jeg brukte på kjøring til og fra trening og andre aktiviteter er nå ledig. Vaskemaskinen og oppvaskmaskinen må tømmes mye sjeldnere, matlageret blir ikke raskt tomt lenger, og i det hele tatt er det blitt ganske rolig…Dette er tiden jeg ofte trener på. Tar en styrkeøkt på stuegulvet når det er mørkt og kaldt ute. 10-30 min. Gleder meg til skisesongen, for da blir det skitur med hodelykt i den magiske vinterskogen! 

LES OGSÅ: HER ER DE BESTE PROGRAMMENE FOR HJEMMETRENING

22:00 SOVER SKJØNNHETSSØVNEN

Jeg sover på silke, som gjør bra for hud og hår 🙂

Lett å si…jeg sliter med å sove faktisk. Må opp å tisse. Våkner rundt 02:30 ofte. Ligger og vrir meg. Det er noe som skjer i midten av livet kanskje? Genetisk? Gud veit. Jeg prøver så godt jeg kan og vi bør ha 7-8 timer. Merker godt når jeg ikke har sovet nok. Da er jeg zombie og funker dårlig. Men stort sett får jeg mine timer.

Å sove nok og stresse mindre er en av de mest undervurderte måtene å holde seg sunn og ung på!

Så, der har du min superdag. Minst 15 grønnsaker, bær og frukt. En drøss hele korn og frø. Magre proteiner, gode urter og krydder. Minimalt med fett, salt og sukker. Vann, te og kaffe. Trener utholdenhet i terreng, og styrke for små og store muskler på stuegulvet.

Og alt med glede, litt hjerneføde og masse kos 🙂

Blogglisten
hits