Smoothie for vinterhelsen

Smoothie for vinterhelsen
Gode farger for helsen.

Denne oransje næringsbomben får farge av betakaroten, som omdannes til det hudforbedrende A-vitaminet (retinol). Resten av ingrediensene er blant annet antinnflammatoriske og supre for både hud, hår og allmennhelsen. 

Jeg vokste opp med Elsa Beskows magiske og kloke eventyrverden. Her fra Solegget.

Oransje er energiens farge. Sol, varme, glede og næring.

Først litt om virkestoffene i disse råvarene, som jeg har spesialkomponert for å holde spesielt huden så fresh som mulig i den tørre, mørke tiden vi går inn i:

Gult er ikke bare kult, men supermat for vinterkroppen

Betakaroten – Gulrot

Disse er en gruppe fettløselige røde, gule og oransje fargestoffer som naturlig finnes i en hel del planter. Noen av disse stoffene kan omdannes til aktivt vitamin A i kroppen, såkalt retinol. Retinol er hudens vidunderstoff. 

LES OGSÅ: DETTE VIRKER MOT RYNKER, MEN…

Vitamin C – Sitron og ananas

Sitron har mye vitamin C, som hjelper til å holde bindevevet sterkt. Du bør ikke ta C-vitamin i pilleform, men heller få i deg ulike C-vitaminrike frukter (sitrus) og grønnsaker som paprika, grønnkål og brokkoli. Ananas er dessuten rik på ovennevnte A-vitamin også.

C-vitamin er viktig, men spis den i sin naturlige form, ikke som piller. Det frarådes.

Visste du at for mye vitaminer kan være helseskadelige? Les hvordan C-vitaminpiller kan gi deg DÅRLIGERE utbytte av treningen.

Anti-inflammatoriske stoffer – Ingefær og gurkemeie

Gurkemeie har en rekke medisinske egenskaper og skal blant annet virke betennelsesdempende og kreftforebyggende. Det beste er å få tak i fersk gurkemeie, som er knalloransje og ligner en liten ingefær, men tørket funker fint (bruk lite). Fargen smitter veldig, så pass på hendene!

Probiotika – Biola drikkeyoghurt

Gode bakterier kan ikke undervurderes for å bedre immunforsvaret

Hver dag bør vi få i oss ulike mikrober og bakterier som trimmer tarmen (endel av immunforsvaret). Hvis du sliter med mageproblemer kan det være så enkelt at du spiser for rent, for fiberfattig eller tar kosttilskudd.  Bakteriefloraen i tarmen er viktig for fordøyelsen, så en daglig dose LGG bakterier er supert!

Fiber og lykkehormon – Banan

Banan er en av de lureste fruktene du kan spise, og jeg spiser det omtrent daglig. Banan inneholder aminosyren tryptofan som er utgangspunktet til lykkehormonet serotonin. Serotonin ser ut til å ha en viktig rolle i regulering av humøret.

For at kroppen skal klare å gjøre om tryptofan til serotonin trengs vitamin B6. Opptaket av tryptofan øker når vi spiser karbohydrater. Banan inneholder både karbohydrater, vitamin B6 og tryptofan, og kan derfor få deg i godt humør. Banan er også rik på kalium, som motvirker høyt blodtrykk (som du kan få av for mye salt). 

Men visste du at den bløte bananen er spesielt rik på ufordøyelig fiber? Det ELSKER tarmen vår! En banan inneholder 10 prosent av vårt daglige fiberbehov.

OPPSKRIFT (2 glass)

  • 1 banan
  • 1 stor gulrot
  • 1/2 ss finhakket fersk ingefær
  • 1/2 boks ananas med juice, eller tilsvarende mengde fersk
  • 1 cm fersk gurkemeie eller 1/2 ts tørket
  • 1,5 dl Biola naturell drikkeyoghurt
  • 1 /2 sitron eller appelsin, saften

Skrell, vask og grovkutt grønnsakene. Ha alle ingrediensene i en blender du først kjører på lav hastighet, deretter rask i noen minutter til smoothien er fluffy. 

Gode bakterier sammen med viktige vintervitaminer

Også smaker den kjempegodt!

Min erfaring er at det som smaker godt – gjør godt 🙂

Kilde: BraMat.no, NHI, NRK med flere