Slik reiser du sunt og sprekt

Slik reiser du sunt og sprekt

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Velkommen til vinsmaking og slottsguiding i Tournon. Her lages de berømte St. Joseph vinene. Det gode liv er også sunt!

Vi tilhører en generasjon som reiser mye, og det kan by på utfordringer for en sunn livsstil. Det gode liv er fullt forenelig med business & pleasure!

På turen ned til Frankrike denne gangen havnet jeg på samme fly som Vetle Lid Larsen. Vi kjenner hverandre fra før, og foruten å være en gudbenådet forfatter og journalist er han blitt fan av bloggen min! Det er stas for meg da 🙂

Han inviterte meg en tid tilbake på et arrangement, der han intervjuet meg om aldring og sunn livsstil for en gjeng unge næringslivsledere. Det ble suksess, og håper jeg får flere slike muligheter!  Hint hint folkens!

“Kan du ikke skrive litt om hvordan man kan kombinere sunn livsstil med reising”,  sukket han. Han reiser endel, og som forfatter blir det mye stillesitting og dårlige matvalg, enda han var på vei til Venezia (heldiggrisen). OK, jeg tar utfordringen!

Det er i skrivende stund søndag, og jeg har pakket ut fra det ukelange elvecruiset. Nå sorterer jeg foto, og lengter allerede tilbake til den Provencalske solen, luktene, skyggespillet fra platantrærne, den magiske stemningen i trange middelaldergater og atmosfæren i de romerske ruinene.

Å være på reise, enten det er ferie eller jobb, kan enten være fysisk pasifiserende, eller en unik mulighet til å trene både hode og kropp variert.

Jeg velger det siste, som jeg har blogget om her før, og mer skal det bli. Carpe diem får uante utfordringer, som jo bare er unike muligheter. Bare vent til jeg blogger om crossfit i romerske ruiner!

Ikke tid? Prøv å avkorte de seneste middagene og barrundene. Skyll på at du må forberede dagen derpå, og det skal du jo!

JOGG I BY- OG LAND MED SUS OG DUS

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kveldsguiding i den mystiske landsbyen Viviers. Den innfødte guiden og ballroomdanseren Pierre (til h.) er en legende med sine 77 vitser og historiske anekdoter. Han er ekspert på å gå baklengs!

Historiske steder ligger ofte på en topp, omringet av fort, knauser og ulendt terreng. Ypperlig trening mens du suger til deg atmosfæren og historiens sus. Sprett opp trapper, gå baklengs og gå deg vill 😉 Om du har tid, så dra på oppdagelsesferd også utenfor byene.

20180417_161746

Bak åssidene til Trevoux i Burgund.

Gøy på landet, forbi gårder, over jorder og villastrøk med glimt av lokalt hverdagsliv. Godt jeg har GPS på mobilen 🙂

KOS Å SPISE LOKALT

20180417_170306 (1)

Dra på oppdagelsesferd i franske supermarkeder! Plastfritt (kun bioposer), og viser hvor sunn matkulturen er. Det er her jeg shopper spiselige suvenirer også.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Fra Viviers

Alle land har et sunt kjøkken. Styr unna alt av fast-food kjeder, og oppsøk heller de lokale små spisestedene. Da får du sunn og kjempegod mat i sesong.

ELVELANGS ER EVENTYR

Langs mange av Europas elver går det sykkelveier, eller kjerreveier. Det er langs elvene du lettest orienterer deg, og finner perlene.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Viviers

De er kranset med historiske høydepunkter siden steinalderen. Vannveiene førte kunnskap, kultur, kaffe, silke, vin, hvete, tømmer, salt, ull og gudene vet hva mer til byene. Konger og biskoper sloss om makten, og folket. De etterlot en drøss monumenter og bygninger selvsagt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tournon og Tain Hermitage midt i Côtes du Rhônes berømte vinområder.

Broene både førte folk sammen, og splittet dem. Elvestrykene tok liv, men gav også utfordringer som fyrte opp under oppfinnsomheten på elvebreddene. Det ble det stor ingeniørkunst og billedkunst av.

FINN ET NATURRESERVAT

Alle land med respekt for miljøet har et naturreservat, om du bare spør. Eller en stor park. Når museene har lange køer, og shopping er for slitsomt, er grønne lunger gull!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Våtmarksdeltaet Camargue er kjent for sitt rike fugleliv, med rosa flamingoer, blant annet.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ekte franske cowboyer og -girls. Stephanie Arnaud er den beste av dem alle til å samle halvville okser.

Naturreservater kan ofte by på spennende kulturer og skikker. Visste du at Frankrike har en særegen cowboykultur? I Camargue aler de opp okser til dyrevennlig tyrefekting. Her kan du leie både sykler og hester.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAFlamingoer er superkule dekorfigurer! Og mens vi er inne på vadefugler, jeg reiser aldri uten badedrakten. You never know…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jeg tok årets første bad i Middelhavet! Det skjedde der legenden sier at Maria Magdalena strandet etter korsfestelsen av Jesus, i Saintes-Marie-de-la-Mer.

PRØV DEN LOKALE SPORTEN

Gutta boys (og noen få jenter…) spiller gjerne Frankrikes uoffisielle nasjonalsport petanque i hver eneste landsby med respekt for seg selv. Det drikkes pastis, diskuteres og spilles i timevis. Spør om å få være med på en runde!

20180417_171712

I den lille landsbyen Trevoux i Burgund ankrer vi opp rett ved banen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Hver havn har rekker med kafeer, og en petanquebane. Her fra Tournon.

SPIS LITE OG SAKTE MED “PEOPLE WATCHING”

Det franske måltid er UNESCO-fredet, faktisk. Spis lite, sakte og i sesong. Bruk måltidet til å skravle, nyte, se og bli sett 🙂 Å ty til fast-food i slike matland er kjipt da…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

De spiser blåskjell (moule frites) og drikker vin med stråhatter, i skyggen av rik kultur og historie. (Tournon)

GÅ PÅ FOTOSAFARI

Utrolig hvor mange skritt det blir av å lete etter et uvanlig fotomotiv. Å bære fotoutstyr er vekttrening. Ha en god ryggsekk, så blir du ikke helt skeiv.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Så mange fasader som oser eventyr, nostalgi og romantikk. (Viviers)

Lykke til med din egen oppdagelsesferd!