Proteinpannekaker med banan

Proteinpannekaker med banan
Knallgode og supersunne til frokost, dessert eller snacks

Når vi blir eldre bør vi trappe opp mengden proteiner i kosten. Disse små pannekakene er stappfulle av mettende og knallsunn næring. Anti-ageing yummy!

Blant body buildere er proteinpannekaker svært populært, og de vet jo alt om å bygge muskler. Styrketrening er det desidert beste du kan gjøre for å holde deg ung så lenge som mulig. Trapp opp både belastningen og mengden protein i kosten, så holder du deg vital lenge.

LITT OM PROTEINER

Protein er mettende, og gjør at du spiser mindre enn om du har samme mengde kalorier i for eksempel karbohydrater. Visste du at det er fire kcal i hvert gram protein og karbohydrater, men hele ni i ett gram fett? Alkohol har forøvrig syv kcal per gram. Så vet du det.

Proteiner består av flere aminosyrer, og sammen danner de byggeklosser til cellene i kroppen vår, og spesielt muskelceller.

Om du trener ofte trenger du maks 1,5 – 2 gram protein per kilo kroppsvekt. Fordel f.eks. 20 gram per måltid, tre til fire ganger om dagen.

Du finner proteiner i både animalske og vegetabilske kilder. Men, bare de animalske er fullverdige. For å få gode nok proteiner i et vegetarisk kosthold må du kombinere ulike kilder, som for eksempel hele korn med belgfrukter (linser, bønner).

Forskning viser at MELK inneholder det beste proteinet for muskelbygging, og derfor vil nær sagt alle proteinpulvertyper inneholde myse (whey) og/eller kasein som er kliss likt proteinene i melk.

Mye bedre å gå for disse med mest mulig bær enn andre søtningsmidler.

Disse pannekakene inneholder også mye havre og banan, som begge er særs gode kilder til viktige mineraler og vitaminer for alle som trener. Gi disse til barn i vekst også! Knallgode som dessert. Hvis du vil ha dem søtere, er det bare å servere med godt syltetøy, og jeg bruker helst de med 80 prosent frukt og lite sukker.

OPPSKRIFT PROTEINPANNEKAKER

Ca. 5-6 små pannekaker – nydelige til både frokost, snacks og dessert.

  • 1/2 banan most
  • 1 eggehvite
  • 1 egg
  • 1 dl mager kesam
  • 1 dl cottage cheese
  • 1 dl havremel (eller mikset med små havregryn)
  • 1 dl Fibra (sammalt mel)
  • 2 ts skvist appelsinsaft
  • 1 ts honning
  • 1 ts kanel
  • 1/2 ts Seltin (mineralsalt)

SLIK GJØR DU:
Visp en eggehvite og ett egg lett sammen. Mos den halve bananen godt med en gaffel. Tilsett deretter en desiliter hver av kesam, cottage cheese, havremel og Fibra (sammalt mel). Du kan også ha i hele små havregryn. Mel kan evt. utelates, men pannekakene blir da vanskeligere å få til å henge sammen under steking.

Ha i en skvis ferskpresset appelsin, som gjør at mineralene jern og sink med mer opptas lettere av kroppen. Kanel er med på å holde blodsukkeret stabilt. 

Stekes på lav varme til de er passe stekt. Bruk Brelett, som er meierismør blandet med sunne planteoljer. Nydelig å servere med usukrede skogsbær, og bare et lett melisdryss for søtsmak uten for mange kalorier.

Litt om havre: 
Havregryn er sunt, næringsrikt, lettvint og gir langvarig metthetsfølelse. Havregryn er rikt på jern, sink, fosfor, vitamin B1, vitamin B6, kobber og fiber. Havregryn inneholder stoffet betaglukan som senker kolesterolet, og er også glutenfritt for de som er opptatt av det. 

Havre inneholder både løselig og ikke-løselig fiber. Løselig fiber kan hjelpe til å redusere kolesterolverdier i blodet og bidra til et mer stabilt blodsukker.

Godt uten melis også 🙂