Kunsten å padle havkajakk - havets langrenn

Kunsten å padle havkajakk - havets langrenn
Å utforske små holmer og skjær er halve moroa med en havkajakk.

15 år gammel fikk jeg min første kajakk, som har fulgt meg siden. Den er blitt som hesten min, eller et par gode, gamle langrennski. Kajakken og jeg går i ett, på fantastiske turer i all slags vær.

Nå er jeg så heldig å ha hytte på en øy i havgapet. Runden rundt øya er litt over tre kilometer, og er blitt hverdagsrutine lik joggeturen hjemme. Resten av døgnet velger jeg gjerne et tidspunkt for å enten leke med bølger, eller dra på langtur i fint vær.

Her er en liten videsnutt fra sommerpadling i Ytre Oslofjord

I all slags vær og vind har kajakken og jeg beveget oss rytmisk fra syd til øst, nord og vest. Fra flammende solnedganger til perlemorskimrende soloppganger, frådende brenninger og dovne dønninger, oljeblankt havblikk og irriterende sterk motvind med piskende skumtopper.

En padler kjenner havet intimt

Dette er definitivt ikke padlevennlig… Jeg gir meg ved frisk bris til liten kuling. Her er det sterk kuling, og det kan komme fort!
Havblikk derimot. Som meditasjon.
Du kommer tett på dyrelivet. Ikke alltid lett å ha kameraet klart, men å følge en svane på tett hold når den går opp eller ned for landing er en stor opplevelse. Ofte finner jeg flokker av ærfugl, møter seler som vaker, ser niser hoppe og terner som stuper etter fisk. Eller, jeg padler midt i sprellende makrellstim!

Å padle havkajakk er nærkontakt med sjøen. Det er litt som å vindsurfe (min andre lidenskap om sommeren.)

Du lærer enormt mye om hvordan en farkost (kajakk, brett eller båt), bør ta bølgene, strømmen og vinden på best mulig måte.

Utstyr

Jeg meldte meg inn i OKK for å få våtkort. Det må man ha for å kunne leie kajakker i inn- og utland. Her poserer jeg med en SurfSki, som er en ny type kajakk spesielt egnet for bølgesurfing. Jeg har på tørrdrakt for iskaldt vann. Kle deg alltid etter vanntemperaturen.
Som reiseleder for JOMFRUREISER er jeg heldig å få organisere treningsturer til blant annet Sardinia. Å padle langs Middelhavets kyster er vilt vakkert! Grotter, klipper, turkist hav og bortgjemte strender blir lette å nå. Men, du må ha våtkort.

Nå tilhører jeg dem som har vokst opp med kajakk på 70-tallet, før utstyrhysteriet kom med oljerikdommen. Derfor er jeg ganske nonsjalant med hensyn til det. Når jeg googler havkajakk blir jeg helt svett av hvor mye utstyr og instruksjon folk skal ha. Jeg bare padler jeg….

To vintage havkajakker, og en ny åre til 1600,- kr. Dyr, men regulerbar og lett. Verdt prisen.

Her poserer jeg med mine gamle “tanks”. Glassfiberkajakker produsert i Northampton en gang på 70- eller 60-tallet. Dønn stødige, solide og perfekte i linjene for å få unna de verste bølgene, tåle sterke strømmer og gli som delfiner gjennom vannmassene. Etter å ha prøvd plastkajakker sverger jeg til disse i røff sjø.

På langtur med kajakk ytterst i havgapet.

De er rå til å holde kursen i sidevind, ri bølger i medvind eller ta imot hekkbølger fra uvettige båtfolk som ikke ser seg for. Jeg har falt ut kun én gang i hele mitt liv. Da hadde jeg eskimotrekk (men fikset ikke rullingen opp), og en vest som ga så mye oppdrift at jeg fikk problemer med å komme meg ut av cockpit, dykke ned og deretter opp på siden av den veltede kajakken. Siden har jeg padlet uten vest, men har den med meg. (Jadda, ikke kjeft nå!)

Kledd for daglig padling i sommervær. Elsker min nye badedrakt fra australske P.E.Nation (for H&M) i tynt neoprenstoff og god passform.
Reklame: Briller sponset av Maui Jim, som har markedets beste linser for god beskyttelse, også av huden under øynene.

Men, dette gjelder padling i skjærgården, der jeg uansett er en times svømmetur fra land, i vann som holder 16-20C.

På tur med telt

Klar for telttur med leid havkajakk. En vannpumpe, flyteblokk, kart, kompass, vann, mat og tørt ulltøy og vindtøy er kjekt å ha da. Pluss trekk som beskytter mot styrtregn og varmer endel. På denne turen fikk jeg både stiv kuling og sterke regnbyger. Gøy!

Å padle på langtur, med telt, er en annen sak. Da må du tenke sikkerhet og ha med en masse utstyr som pakkes i vanntette poser, kalt drybags. Du får kjøpt dem i diverse størrelser i sportsbutikker.

Hovedprinsippet når du skal laste opp kajakken er: 

• Det tyngste utstyret skal pakkes nært kroppen

Vann, eller teltutstyr for eksempel, kan pakkes nært der du sitter. 

• Det lettere utstyret pakker du enten foran eller bak i kajakken  

Sovepose og tørre klær kan være lurt å plassere bakerst i kajakken, hvis det plutselig skulle bli lekkasje. 

• Liggeunderlag, teltstenger etc. kan legges foran i båten

Det som ikke må bli vått bør pakkes i drybag. 

(Kilde UTEMAGASINET.no)

I løpet av sensommeren skal jeg skrive mer om å dra på turer langs norskekysten i havkajakk. Følg med!

Stor treningseffekt

Padling krever mer av hele kroppen enn du kanskje tror. Hovedmusklene er kjernen, rygg, skuldre og rumpe.

Teknikken er å vri hele kroppen (mye kjerne/mage), også ved hjelp av rumpe- og lårmuskler, fra side til side. Årebladene skal treffe raskt og presist med en vridende bevegelse, hvilket krever god skulderkraft og mobilitet.

Hvis du fokuserer all kraft på armene blir du fort sliten.

Kroppen er som en maskin med kraftsentre fordelt på ulike muskler, og derfor viktig at du kjenner til disse og “tenker” dem inn i jobben.

SLIK TRENER DU DEG OPP

Du får flotte muskler i spesielt skuldre, rygg og mage av å padle mye. Her har jeg også små hansker fra Adidas, som beskytter litt. Man får træler av dette 🙂

Du kan trene deg opp med å svinge landmine på treningsstudio, gjøre push-ups og skulderpress (gjerne med squat), Kettlebell clean, nedtrekk og roing i diverse varianter.

LYKKE TIL!