Ja og Nei mat + Guilty Pleasures holder meg slank og sunn!

Ja og Nei mat + Guilty Pleasures holder meg slank og sunn!

2014-05-14 at 13-47-44

Fargerikt og variert er tingen.

I hverdagen holder jeg meg til noen enkle, men litt strenge, kostholdsregler. I tråd med alt jeg har lært. Det betyr at jeg stort sett holder meg til mat laget med tid og kjærlighet 🙂

Veldig mange er opptatt av å spise optimalt sunt, men de færreste vet egentlig hva som er bra for dem. Det er jo så mange teorier og fikse ideer der ute. Placebo- og nocebo-effekten er sterk, og utnyttes av mange selvoppnevnte eksperter. Disse fine begrepene betyr egentlig bare innbilning. Vi kan innbille oss alt fra spøkelser på høylys dag til ikke-reell sykdom og slapphet. Årelating, potensmidler, hekseri, voodoo, religion, gambling, “supermat” og folkemedisin funker for millioner av mennesker – liksom. Det er lukrativt å utnytte folks helseangst.

 • Hvem skal vi lytte til, spør mange meg. Svaret er veldig enkelt: Helsedirektoratet, Folkehelseinstituttet og Norges beste ernæringsfysiologer, som har en superbra blogg. Den heter BraMat .
 • Kan man stole på disse? Ja! De er statsansatte uten kommersielle interesser av og selge noe som helst. I motsetning til visse leger og andre kostholdsguruer, som tjener på å skape helseangst og alternative dietter som gjør mer skade, både fysisk og sosialt, enn nytte og glede. Hvis noen gir deg dyre helseråd, for deretter å anbefale kosttilskudd, som de “tilfeldigvis” selger, så bør det ringe en bjelle…

Å kutte ut matvarer er ikke alltid så lurt, med mindre de er fulle av tomme kalorier, som sukker, salt, hvitt fett eller masse syntetiske greier. Men, det er ikke farlig å kose seg av og til. Tvert imot. Smash er en usunn blanding av salt, søtt og fett, men utrolig godt da! Derfor kjøper jeg det aldri, men sier ja takk de sjeldne gangene jeg blir tilbudt det.

Akkurat som med cocktails. Vi kan jo ikke drikke sprit hver dag, bare fordi vi synes det er godt. Ikke sant?

Problemet til mange er at de blir tilbud smågodt, chips, fast-food og sukkerholdig drikke HVER DAG. Da øker risikoen for overvekt og mangel på viktige næringsstoffer, fordi disse kaloririke matvarene fortrenger de næringsrike matvarene.

Om noe er sunt eller usunt for deg handler egentlig bare om doser. Sukker er for eksempel ikke farlig for annet enn at det fortrenger (kalori)plassen til matvarer med viktige næringsstoffer.

En teskje sukker, en dash fløte, et glass gin, godteri og kake til bursdag er bra det 🙂 Hvis det gjør deg lykkelig av og til. Men hva er av og til? Ikke lett å si. Det avhenger av din genetiske disposisjon for livsstilssykdom, aktivitetsnivå, høyde, vekt og mye annet. Men hver uke, er OFTE. Av og til er månedlig eller noe sånt. Skal vi bli enige om det?

Det er de konsekvente, daglige vanene og uvanene som gjør de store endringene i kroppen din.

I hverdagen har jeg en liste over råvarer jeg holder meg fast til. Å si JA eller NEI hjelper meg til å unngå fristelser. Det har jeg gjort i over tyve år. Det har vært med på å holde meg slank, sunn og full av energi, relativt sykdomsfri og ung i hud og hår.

Andre trenger ikke være så strenge at de sier enten JA eller NEI til noe, fordi de alltid klarer å forsyne seg med LITE NOK.

Råvarene er nøye valgt for sitt rike og helsefremmende næringsinnhold, kombinert med det jeg synes smaker best! At min liste funker for meg betyr ikke nødvendigvis at den funker for deg. Men, den kan være en inspirasjonskilde håper jeg.

LES OM GULLIMUNNS UKEMENY MED DEN NYE SUPERMATEN

Naturen er slik at det som har mest og best smak, også er det mest næringsrike. Hvis smaksløkene dine er i harmoni med kroppens behov…

Frokost:

2015-05-07 at 07-18-54

 • usukret havregryn eller 4-korn
 • skummet melk
 • kaffe latte med lettmelk og cappucchinodryss
 • grapefrukt eller appelsin
 • usukrede eller lettsukrede skogsbær
 • kanel

Mellommåltid

img_0313-1

Jeg har dilla på varianten med granateplefrø! Da tar jeg en 1/2 grapefrukt til frokosten i stedet.

 • Biola yoghurt naturell med LGG bakterier
 • liten neve valnøtter og/eller mandler
 • 1 ts honning
 • sitrusfrukter eller granateplefrø
 • kanel
 • te
 • frukt og/eller bær

Lunsj

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Fiberrik smoothie med grønt og frukt

2016-08-28 at 09-53-32

Hjembakt og langtidshevet grovbrød med mange ulike frø og havrekli

 • hjembakt grovbrød med hele korn og frø + anelse gurkemeie
 • makrell i tomat
 • frukt
 • oster, helst magre eller franske med helsefremmende bakterier
 • vann
 • mørk sjokolade (over 70%) og max 40 gram
 • skummet melk og lettmelk (til kaffen)
 • fiberrik smoothie med grønnsaker og/eller frukt

Middag

img_1663

Bodyliscious fiskesuppe

 • urter
 • grønnsaker (mest løk, tomat, hvitløk, brokkoli – deretter alt i sesong)
 • fisk eller magert kjøtt (vilt, fugl, lam) eller grov pasta
 • vann
 • olivenolje og/eller rapsolje

Jeg spiser også leverpostei, rømme, lettsyltetøy, biff, iskrem, egg, sopp, øl, pasta (helst grov) pluss ukentlig god vin, pluss mye annet av og til, men listen over er det jeg får i meg tilnærmet daglig. 

GUILTY PLEASURES ER SUNT!

Har du lagt merke til at mange asketiske sunnhetsapostler ser relativt ufreshe ut? Gustne, bleke, tørt hår, tynne, skrantete og med et bistert ansiktsuttrykk. Mulig jeg er LITT forutinntatt nå, men gud hjelpe så bleik, tynn og stressa man kan bli av å være så streng da gitt! Overvekt er roten til mye ondt, men det er også energiunderskudd.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Deilige alpesalamier, gode viner, brunost (Huldreost er best!) og franske oster er mine beste gleder. Kjempesunt av og til.

Det er hevet over enhver tvil at ALT MED MÅTE er den gyldne middelvei. Jeg slår derfor et slag for å NYTE livet! Stress er farlig.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jeg blir ofte invitert til den franske ambassadørresidensen i Oslo, for å nyte ekte champagne, møte stjernekokker og bli presentert for fransk mat- og vinkultur.

Derfor elsker jeg Middelhavslandenes gamle matkulturer.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
SMÅ, supergode og bare 50 kcal per stk! Det finnes godteri som selv Grete Roede anbefaler 🙂

Mine guilty pleasures er laget med kjærlighet og lidenskap, og betyr mer enn ren føde. Måltidet er i seg selv et viktig rituale for å leve godt.

Derfor er listen over alt jeg ikke vil eller orker å dytte i meg slik:

DET JEG HELST UNNGÅR Å SPISE / DRIKKE

 • smågodt
 • chips og annet salt og fett snacks
 • alt av fast-food
 • bearbeidede industrikjøttvarer
 • pommes frites
 • ketchup og remulader
 • frityr
 • stekt mat
 • brus og juice
 • sprit og hetvin (gin og cocktail en meget sjelden gang)
 • cup-cakes, søte kaker og hvite bakervarer  (med unntak av hjembakt til feiring av noe, og Kikutboller når jeg har beinflydd på ski)
 • fete sauser 
 • ferdigmat (ja, jeg lager alt fra bunnen…)