Er du mentalt gammel?

Er du mentalt gammel?

2018-01-20 at 14-19-55

Vi har mange muligheter for å leke med snøen. Hva skal du ellers gjøre om vinteren? Klage på den? Foto: Jon Petrusson

Hvordan er innstillingen din til en aktiv helg? Drar du på shopping med laaaange kaffepauser? Eller baser du i snøen?

De siste årene har jeg vært på gutteturer til alpene. Sjelden er det mer synlig at kvinner på min egen alder glimrer med sitt fravær. De sitter hjemme og føler seg litt snytt, fordi mannen vil leke med gutta heller enn å dyrke forholdet på deres premisser.

2018-01-20 at 14-16-18

Aktiv over 50 – Elizabeth Lingjærde Foto: Jon Petrusson

Men, hvilke premisser damer? MÅ dere ha timelange SPA-opphold, svindyr komfort, shopping og chablis for enhver pris? Det gjør dere gamle…og kjedelige…Sorry.

Nei, hiv dere utfor løypene! Bas i snøen!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

På truger i Telemark er tøft! Aktiv over 50 – Elizabeth Lingjærde

Trask i truger, skli ned bakker, slå ut håret på after-ski og bruk mer penger på sportsutstyr og mindre på rynkekremer (som ikke funker) og SPA som får dere til å sovne.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jo høyere opp, jo bedre! 2300 m.o.h. i de franske alper er digg.

Etter en uke i alpene nylig, med skifrelste som var halvparten som gamle som meg selv,  var jeg mørbanket i kroppen og susete av mangel på søvn. Da hadde jeg TO muligheter;

– Skylde på alderen og si at dette tåler jeg dårlig.

-Skylde på mangel på søvn, heftig after-ski og hard trening. Med andre ord; hangover etter naturlig rus!

Jeg var nemlig ikke alene om å føle meg helt kaputt etter en uke med tjohei. Trettiåringene var jo like slitne! Det var da jeg forstod enda bedre at alder sitter i hodet. Unge folk legger seg bare til å sove et døgn for å bli fit for fight igjen de. Eldre folk har en lei tendens til å si de har vondter, plager og annet rask, for deretter å parkere kroppen av frykt for at noe skal skje om de fortsetter moroa. Problemet er at det er kroppsparkeringen som er verst for oss!

Det er ikke hvordan du har det, men hvordan du tar det, som gjør forskjellen på ung og gammel, frisk og syk. 

Jeg sov derfor i ni timer, tok det fysisk rolig resten av dagen, og har bestemt meg for å hoppe over dørstokken for en rask skitur imorgen senest. Lurt å trene ømme muskler myke og sterke innen 48 timer, nå som de har fått juling. Da er de klare for mer!

Det er et gammelt cowboy-ordtak som sier at om du faller av hesten, så må du for guds skyld komme deg opp i sadelen igjen, fortere enn svint. Hvis ikke kommer du aldri opp igjen…

Selvsagt planlegger jeg også ny alpetur.