Alpeparadiset Davos Klosters

Alpeparadiset Davos Klosters
Ut på tur i rolig, meditativt tempo til topps. Sjelefryd!
Foto: @itseriksen Sondre Eriksen Hensema

Vil du ha muligheter for både bakkekjøring, offpist og skog er Davos Klosters et supert valg. Lekre hoteller og restauranter finner du også.

Sveits er og blir alpelandet fremfor noen. Zermatt og Verbier er derfor blitt superpopulære blant skifrelste nordmenn, men Davos Klosters er et av de eldste og beste stedene for deg som vil ha alt.

Supermygg soler seg i Sveits. Drømmedag primo mars 2019.

Ikke bare finner du både gamle ærverdige og nye femstjerners hoteller, med ditto restauranter, men et stort og variert skitilbud som tilfredsstiller de mest kresne. Jeg var så heldig å få teste både rando, offpist og litt bakkekjøring. Liker du langrenn, er Davos elitens foretrukne treningssted.

Området heter Graubünden, og kjent for å være det mest eventyrlige området i hjertet av den sveitsiske alpekulturen.

TØFT MED TOG TIL FJELLS

Rhaetian Railways er UNESCO-fredet. Her har vi et stopp i myteomspunnede Klosters, der du lett treffer på kongelige og andre notabiliteter som liker den lille landsbyens blanding av upretensiøst bondevett og spesielle sjarme. Neste stopp er Davos.
Foto: @itseriksen Sondre Eriksen Hensema
Tradisjon, presisjon og tøff, tøff with a view.
Foto: @itseriksen Sondre Eriksen Hensema

Du kan fly med direktefly til Zürich på litt over et par timer. Fra flyplassen går det tog videre til de ulike alpestedene. Du må riktignok bytte tog et par ganger. Det er enkelt, for alt er godt skiltet, og du må ikke gå lange biten mellom toglinjene. Det siste strekket går med det UNESCO-fredede Rhaetian Railways, kjent for å ta deg fra isbreer til palmer i Lugano. Jeg er veldig glad i ta toget, og et par ganger har vi shoppet vin, ost, pølser og sjokolade på super’n rett før avgang. De underjordiske togstasjonene på flyplassen og Zürich hovedbanestasjon har flotte shoppingsentre der du finner alt du trenger. Fra toget ser du ut på det vakre kulturlandskapet, i seg selv verdt turen.

MYE LEK MED VINTERSPORT

Skiguidene har kveldsshow
Foto: @itseriksen Sondre Eriksen Hensema

Davos ligger i en stor, åpen dal med en innsjø, omringet av vakre tinder. Landsbyen kan derfor tilby et vell av aktiviteter året rundt. Befolkningen har et lekent forhold til vintersport. Her er det kanskje litt mindre konkurransealvor enn i Norge, alle skimedaljers hjemland 😉 Dette er forøvrig Dario Colognas hjemby, for det er gode langrennsmuligheter. Ellers er jo Davos kjent for å samle verdens økonomiske og politiske elite til World Economic Forum hver januar. Det gir stedet en ekstra glans av noe glamorøst, som å vite at hotellet vi bodde bo har huset vårt eget kongehus og diverse andre presidenter og notabiliteter.

Bakker og offpist i toppklassen

Her suser Supermygg i pudder ned fra Weissfluhgipfel 2660 m.o.h. til bånn. Slike opplevelser blir skinnende minner for livet.
Foto: @itseriksen Sondre Eriksen Hensema
Lokalguiden Thomas Dietiker i dyp pudder.
Foto: @itseriksen Sondre Eriksen Hensema
Supermygg følger etter så godt hun kan med barnlig fryd!
Foto: @itseriksen Sondre Eriksen Hensema

Er du bortskjemt med gode bakker så tilfredsstiller Davos de mest kresne. Selv vil jeg gjerne ha en miks av skog, bakker og offpistmuligheter, og Davos leverer! Dyrt og deilig.

Lokalguiden vår med fotograf Sondre Eriksen Hensema halvveis til topps. Både vær- og føreforhold endrer seg veldig med antall høydemetere, så det gjelder å ha utstyret i orden. Her begynte det å blåse skikkelig, men under tregrensen var det påskevær i februar/mars, som det ofte er.
Her startet vi randonéeturen mellom tjærebeisede stabbur og setere. Sveits og Norge har mye felles, men her er det høyere og brattere. Love it.
Foto: @itseriksen Sondre Eriksen Hensema

Luksushoteller med historisk sus

Nok av berømtheter som har bodd på Grand Hotel Belvedere.
Foto: @itseriksen Sondre Eriksen Hensema

Etter superflotte timer i skianlegget var det helt herlig å nyte luksusen på Steigenberger Grandhotel Belvedere. Som så mange av alpenes gamle og fasjonable hoteller har også dette en historie som sanatorium for tuberkulosepasienter på attenhundretallet. Da strømmet de som hadde råd til det i høyden, der den klare og rene fjelluften skulle gjøre dem bedre. I beste fall helbrede dem. Alpinsportens vugge finner du i nabodalens berømte St. Moritz, da de fant på sporten for å tiltrekke turister vinterstid også.

Kulinariske høydepunkter

Høyflambert alpebiff er ikke å forakte.
Foto: @itseriksen Sondre Eriksen Hensema

Der eliten samles dukker det også opp gode restauranter. Turistsjefen selv spanderte derfor et bedre måltid på meg og fotografen, i den populære Stall Valär, som faktisk er en gammel stall. Lekkert ominnredet til en av byens mest populære restauranter. Et av de kulinariske høydepunktene her er alpebiff flambert på høy. Jeg anbefaler på det sterkeste å drikke lokal vin til, for Sveits har noen av verdens beste høyfjellsviner. De eksporter svært lite, fordi produksjonen knapt holder til eget konsum.

Maten i Sveits er riktignok dyr, men det koster å servere Europas beste økologiske kjøtt, fra kyr som er mer eller mindre ute på beite året rundt. De fleste høyfjellsfjøsene har en vinterhage til kyrne, der de kan tusle ut og inn for å forsyne seg av høyballer. Når kyrne har det så godt blir også kjøttet godt! Legg til verdenskjente oster og nærheten til Italia, og du skjønner at Sveits er et land for seriøse feinsmeckere.

REKLAME: Turen ble i sin helhet sponset av My Switzerland og Steigenberger Grand Hotel Belvedere