AO50s guide til skiferie i alpene

AO50s guide til skiferie i alpene
alpene ski lingjærde

Aktiv over 50 – Høyest i Verbier 2017

Hvis du er glad i ski og natur så har jeg bare én ting å si: Kom deg til alpene minst en gang i livet! Det finnes ikke maken.

Nettopp fordi jeg er en ”vanlig” skiglad og reisevant nordmann, og ingen ekspert på 22 år, er jeg opptatt av mer enn kun de råeste skikjøringene. Som for eksempel priser, tider, mat, sjarm og fasiliteter. Dette er guiden for deg som vil sette sammen din egen reise, for å spare penger.

Jeg håper derfor at du som har ingen eller liten erfaring med alpene vil få glede av denne valgveiviseren. Den er helt sikkert mangelfull, men burde holde som en grei oversikt før du fordyper deg videre.

Innhold i rekkefølge:

  • Skistedene
  • Valg av land (Sveits, Østerrike, Italia eller Frankrike)
  • Reisen (fly, flyplasstransport, bagasje)
  • Bostedet
  • Skipass
  • Skikjørernivå & hvilken skisport
  • Guider
  • Haute Route
  • Lunch & After Ski
  • Landsbyene
  • Klima
  • Kilder for mer info

SKISTEDENE

Topografisk kart over Saas Fee Monterosa

Landsbyene ligger på rekke og rad i dalsøkkene mellom tindene. Nede i dalen ligger som regel hovedbyen, og i dalsidene rundt finner du klynger av små og store landsbyer og bygder. En slik kjent dal er Val d’Aosta i Italia. På nettet står det meste på engelsk. Da bør du vite at en village er en landsby av en viss størrelse, med alle fasiliteter som barer, restauranter, butikker og after-ski, mens en hamlet kan være bare en klynge hus med få eller ingen fasiliteter. Noen landsbyer ligger på fjellhyller/platåer. De har da gjerne bedre sol- og snøforhold + bedre ski-in/ski-out.

Når du søker etter et sted i for eksempel Chamonix, må du derfor være klar over at avstanden fra der du bor, til det du egentlig vil kalle Chamonix (byen og/eller hovedheisen) kan være over en mil lang. Se derfor alltid på topografiske kart (som eksempelet over) for å vurdere bostedet.

Foruten landsbyer av diverse størrelse (med after-ski fra null til hundre i festfaktor), finnes det hytter av typen DNT. (Refuge, refugio, hütte, cabane). Noen av dem er imponerende luksuriøse. Andre er primitive med sengebrisker for 8 pers og uten vann. Alle ligger langs diverse vandreruter. Vær obs på at flere av dem holder vinterstengt. Disse er knallfine overnattingsmuligheter (billig) for friluftsfolk, da de ofte har solid og god seterkost samt spektakulær beliggenhet. Snøscooter, gå eller siste heisen/gondolen opp når du skal hjem etter bakkens stengetid.

VALG AV LAND

Det første du må gjøre er å velge mellom Italia, Østerrike, Sveits og Frankrike. Da bør du ta frem kartet og se hvor og hva alpene egentlig er for noe. Det er Europas største og råeste fjellkjede, som ligger i grenseområdet til alle disse landene. Toppen av tindene er Mont Blanc/Monte Bianco (4810 moh) i Frankrike/Italia, Matterhorn/Cervino (4478) i Sveits/Italia, og Dufourspitze (4634 moh) i Monte Rosa massivet i Sveits/Italia. I Østerrike er det Piz Linard (3410 moh) som er høyest i Silvretta alpene, men Piz Buin er mest kjent.

Kort sagt er landsbyer og bosteder med utsikt til disse top-of-the-pops tindene de dyreste og mest ettertraktede. For skikjørere er de høyeste tindene også toppen av lykke. Mange av de råeste bakkene finner du derfor rundt disse snøhettene, med diverse lekre isbreer osv.

I tillegg har du en annen fjellkjede som heter Dolomittene. Den består av taggete pigger mellom store høyfjellssletter øst for alpene. Mest kjent fra den Italienske siden, men kan også nås fra Østerrike. Kjent for å tilby også gode langrennsløyper (landslaget trener mye der). Ski Dolomiti er Italias største skiområde, og verdensberømt for både bakkenes kvalitet, landsbyenes sjarm, mat, kjendisfaktor og naturens skjønnhet. Kombineres gjerne med overnatting i Verona og/eller Venezia, som du nødvendigvis må fly til og fra. Et kinderegg av de sjeldne.

SVEITS

Stikkord: Dyrt. Kvalitet. Pittoresk. Ost. Skogskjøring

Klassisk, mytisk vakkert og high class. Dyrt og deilig. Sveitserne er gode på alt med smeltet ost, hvite høyfjellsviner, aprikosterter og lekker chalet-design. Mange sveitsiske skisteder besøkes derfor av de rike og berømte som er mer interessert i å lufte pelsen, enn skiene. Det betyr at du som skikjører slipper mye kø i heisen. Heisene holder for øvrig teknisk høystandard. Det går rykter om at alle skiheiser selges først til Sveits, deretter til Østerrike, så Frankrike, før de plukkes opp på lagersalg av Italienerne. Du kan lufte dine superdyre, men knallgode sveitsiske ski (Stöckli, Movement), i løssnø mellom de berømte sveitsiske grantrærne, som står akkurat passe fra hverandre i pudderet. Zermatt og St. Moritz er meget bra for ski. Selv har jeg kost meg veldig i Crans Montana. Kloster og Gstaad er for deg med pels på alt annet enn under skiene.

Skibomsen koser seg i Saas Fee, Arosa Lenzerheide, Flims, Falera og Laax. Små bortgjemte (avsides) og idylliske landsbyer for deg som vil ha det beste av alt, inkludert skipark.

Kort reisevei: Sveits er lett tilgjengelig med direktefly t/r Genève og Zurich.

ITALIA

Stikkord: Billigst. Best på mat i bakkene. Variasjon. Heli-ski. Langrenn.

CortinadAmpezzo_P3030080a

Tilgang til både alper og Dolomitter byr på stor variasjon. Dessuten er Heli-ski stort i Italia. Du kan gjøre det meste her, med startpunkt i idylliske landsbyer med de beste restaurantene i alpene. Cortina d’Ampezzo (Dolomittene) og Courmayeur (Monte Bianco = Mt. Blanc) er kjent for den aller beste maten og kjendis- + snobbefaktor. Cervinia er derimot for deg som vil høyest opp, og kjøre råest, med forbindelse til heissystemet i sveitsiske Zermatt rett over tindene.

Cervinia er et kjempetips for å vippe t/r over til sveitsiske Zermatt i samme slengen.

ØSTERRIKE

Stikkord: After-ski. Øl & pølser. Ungt. Gemüttlich. Økonomisk. Bra skikjøring

St. Anton. (Foto: Corbis)

Blomsterdekorerte tyrolerhus av beste håndverkerkvalitet, koselige landsbyer og edelweiss. Ølet skummer på after-ski til ompamusikk og alle jodler og jubler. Bakkene er supre og lekne. Prisene hyggelige, og østerrikske fjellfolk elsker å leke. De tilbyr sparkstøtting, kjelker, monoski, lek og hoppeslott, bamseklubber og i det hele tatt. Supert for familier og ungdom. St. Anton ruler som mest populært på alle måter. Ischgl er også rangert som et av de beste skistedene i alpene. Det ligger over 2000 moh i Tyrol, mellom de to fjellkjedene Silvretta og Verwall. Badgastein og Bad Hofgastein har varme kilder og isklatring. Bortgjemte Galtür er knall for deg som vil kjøre off-pist og randonee til bla Piz Buin (og har hatt alpenes verste skredulykke).

Østerrike er lett tilgjengelig med direktefly t/r München og Innsbruck.

FRANKRIKE

Stikkord: Gourmet after-ski. Råest skikjøring. Design. Medium pris

Frankrike er det største og mest mangfoldige av alpelandene, med ditto stort skitilbud.

Noen av stedene i Frankrike er rene resortmaskiner. Det er nybygde småsteder i fjellsidene, bestående av mange høyblokker bygget for ski-in / ski-out til enorme skiområder, som i Trois Vallées (tre berømte skidaler som møtes i et jafs). Men de har også små koselige landsbyer med ekte locals og kultur. I de franske alper finner du høy snobbefaktor med ditto 5-stjerners hoteller og Michelinstjerner, i for eksempel Courchevel, til høy ekstremski-faktor i Chamonix (Mont Blancs lekegrind) til normalt & familievennlig i for eksempel Alpe d’Huez og 2Alpes. Sistnevnte er forøvrig utgangspunkt for verdens råeste off-pist område: La Grave, og summerski på bre.

P1000276

Er du på jakt etter randonee, off-pist og Europas lengste skibakker, er Frankrike stedet for deg. Bortsett fra Heli-ski som er ulovlig. Da velger du Italia.

Mange av de beste stedene er nær direktefly t/r Genève. Grenoble er også supert utgangspunkt, men har ikke direktefly fra Norge dessverre.

REISEN

Hovedflyplasser for alpene er Genève, Zurich, München og Innsbruck. Verona eller Venezia for Dolomittene. Milano er utgangspunkt for noen små, men visstnok bra steder, rett nord for Bergamo (flyplass for billigfly). Prisene varierer mellom 1000-3000,- kr t/r. (bestill god tid i forveien med lavpriskalender).

Flyplasstransport

Fra flyplassene går det enten tog, eller helst små shuttlebusser (slags maxitaxi) til skisportstedene. Disse bussene koster rundt 20-40 euro én vei per hode inkl. bagasje, avhengig av om du vil ha en VIP (fin bil), private, eller shared taxi/shuttle. Buss er mye billigere, men kan bruke veldig lang tid med mange stopp. Leiebil er et alternativ, men du har neppe bruk for bilen på stedet. Alpene er stort sett ski-in/ski–out, og de som ikke er det har nok av (gratis) shuttlebusser som går i ett kjør. Gratisbillett til disse bussene fås ofte av hotellet/utleier.

Tips: Sjekk Rome2Rio.com eller Google Maps veibeskrivelse for å se alternative tider og transportmidler fra flyplassen til stedet du skal.

Bagasje

Erfarne bør ta med egne ski. Variabelt utstyr på utleiestedene, men bra nok for begynnere/medium bakkekjørere. Flyselskapene har to økonomipriser: En med og en uten bagasje. Fort gjort å klikke på billigste flybilletten, og da sitter du i saksa. Etterbestilling av ekstra bagasje kan koste deg dyrt. Rundt 750,- kr (Swiss Air)… Yack. La deg derfor ikke umiddelbart fristes av billigflyene. Det kan bli dyrere enn de anerkjente flyselskapene som har bagasje inkludert i prisen.

Reis med liten sekk i stedet for veske, da har du den i tilfelle du fristes til en liten off-pist tur. Ellers er magebelte med plass til pass, nøkler og penger kjekt å ha innenfor skijakken.

chalet neige

BOSTED

Det er ikke måte på hvor lekkert du kan bo. Alpene holder høy standard. Tykke tømmervegger, pelsputer, kuskinntepper, badstuer, hot tubs, skifer, broderte lingardiner og vanvittig panoramautsikt. Interiørinteresserte elsker dette, og stilen inspirerer helt til Hafjell, Norefjell og Geilo. Men, du finner også de svært enkle og sjarmløse stedene. Vil du bo lekkert billigst mulig, kan du finne drømme-chaletet ditt på AirBnB, eller via utleiebyråer som har ekspertise på området du skal bo i. Jo flere dere er, jo billigere blir det. Du kan bo lekkert for 500,- kr per hode per natt på denne måten. Sjekk rengjøring, transport, avstand til heis og fasiliteter i gåavstand (om dere ikke har bil). Bor du på chalet, er det ofte tilbud om lokale kokker som kommer hjem til dere og lager mat. Leieprisene variere veldig fra lav- til høysesong.

SKIPASS

Ofte mye dyrere enn i Norge, men sjekk priser på forhånd via skistedets offisielle nettside. Eksempel: 1500,- kroner per person i 3 dager (Chamonix, Frankrike 2015) Ofte kan det være familierabatter, og prisene faller jo lengre oppholdet er. Noen skipass gjelder kun ett heissystem, andre gir adgang til nærliggende områder innen rekkevidde med shuttlebusser. Pakketurister og hotellturister kan ofte få skipass inkludert i kost & losji.

IMG_5915

SKIKJØRING – NIVÅ OG STIL

Alpenes skisteder er i alle størrelser. Fra de små til de store. Hva skal du velge?

Men først: Vi nordmenn er ikke som andre. Vi er faktisk vokst opp med ski på beina, og det synes. Vi holder et høyt snittnivå. I resten av verden er skisport forbehold de rike. De er enten veldig gode på ski, eller (langt) under en middels norsk skikjører. Du vil derfor oppdage at det er mange kløner i bakken. De rå kjørerne drar utenfor allfarvei, eller holder seg til de kjente stedene, som Chamonix, Zermatt, Tux, St. Anton med fler. Flere andre kjente alpesteder har opptil 70% turister som ikke står på ski…Tro det eller ei! (What a waste…) Lokalbefolkningen er ofte svært gode på ski, selvsagt, men i sesong er de opptatt med å serve oss turister.

NB: Sorte bakker i alpene kan være svært bratte. Røde bakker kan enkelte steder være som sorte hjemme i Norge.

Nybegynner eller erfaren

Størrelse betyr bare noe hvis du er en medium bakkekjører som vil cruise rundt på sight-seeing. Er du nybegynner, bør du velge etter fasiliteter som gode begynnerbakker og tilbud om skiskole og skilærer. Stort sett er det flust med slow zone og blå bakker for begynnere. Ofte ligger skistedene slik at de bratteste bakkene ligger høyest, og de slakeste nærmest landsbyen du bor i. Ergo tar erfarne gondolen til topps om morgenen, mens resten koser seg i mildere og varmere strøk. Unntak er for eksempel 2Alpes, der djevelbakkene (Diabloene) er nærmest landsbyen, som ligger i et trangt høyfjellsdalsøkk på over 1800 m.o.h. (PS: Slow zone slynger seg helt ned, så ingen fare!)

P1000490

For øvrig et knallbra sted for paragliding.

Er du erfaren, er det morsomt å teste litt ferdigheter og grenser. Da er off-pist/frikjøring tingen (lite av det i Norge), men også rennekjøring (coloirs), isbrekjøring, skogskjøring og sorte bakker som er råere enn noen i Norge. De finnes ofte på småsteder.

Jibbing

Alpene er dårligere forsynt med skiparker enn Norge, men de kommer seg. Laax, Saas Fee, Hintertux og Chamonix har bygget ut bra. De er derfor foretrukket av norske jibbere.

Langrenn

Ja du kan gå langrenn, men er ofte forvist til en innsjø i bunn av dalen, eller en flat isbre. Der kan du fly rundt som en hamster i knallfine superpreppede løyper. Personlig synes jeg det er kjedelig, for en som er vant til norske skoger og fjell…Dolomittene er langrennselitens foretrukne treningsområde. Svært vakre omgivelser.

Randonee

Svært stort i alpene. Du ser dem traske opp kilometerlange bakker. Det ultimate er å velge Haute Route (se lenger ned). Da er du på toppen av Europa, og ikke i veien for alle de huggærne alpinistene.

Er dere en gjeng med ulike ferdigheter/ønsker, velger dere ett av de mest populære stedene. De har noe for alle. For eksempel St. Anton, Trois Vallée, Alpe d’Huez eller Cortina.

P1000443

GUIDER

Første gangen du er i alpene, holder det som regel å bare nyte alt som er nytt for deg. Er du erfaren, bør du minst én gang unne deg en guide. Franske guider er for eksempel verdens beste. I Østerrike/Sveits heter det bergfürer. De har en statlig sertifisering som henger svært høyt. Disse guidene kan ta deg med på alt, og ofte maks 5 ad gangen grunnet krav om sikkerhet. Mange av dem er født og oppvokst i bakkene, og kjenner hver sprekk og hvert stup (det er et krav).

P1000200

Guider kan være dyre. De beste er ”stjerner”, og tar over 300 euro for en halv dag, men du kan finne billigere som er vel så bra, med mindre du skal på ekstremtur. Da velger du de beste.

Cabane de Bertol (Foto: Guide4chamonix.com)

HAUTE ROUTE

En berømt guidet tur er Haute Route, som går fra Chamonix til Zermatt/Saas Fee. Den tar rundt 6 dager, med overnatting på ekstremt-liggende fjellhytter, med komfort som på en DNT hytte. De har imponerende nok servering (du er tross alt i Italia og Frankrike) og dyner/tepper (du tar bare med lakenpose). Lite eller ikke noe innlagt vann. Turen går ca. 80% på isbre, i høyder på 2-4000 m.o.h. De umerkede løypene varierer noe, etter hva guiden bestemmer og skredfaren tilsier. Obligatorisk utstyr inkluderer pigg/isøks, skredutstyr, stegjern, feller, tau, sele og telemark- eller randonee ski. Det finnes norske tindeguider som tilbyr pakketur. Krever visstnok ikke spesielt gode skikjøreregenskaper (dvs. du må være erfaren), men meget god kondis og fjellerfaring.

LUNCH OG AFTER SKI

2014-03-28 at 15-10-37

La Fee i 2Alpes. Deilig!

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Alpekost er kraftig seterkost, og det trengs etter en hel dag i bakken. Fra Café Telemarks berømte søndagsbrunch i la Clusaz

Halve gleden med alpene, er å dumpe ned for lunch i en liten fluktstol utenfor en værbitt hytte/seter, som du har lett deg frem til på det digre kartet du har brettet feil i innerlommen. Der står ivrige og servicemindede fjellfolk og skaver smeltet ost, skjenker nydelig kraftig hvitvin, øl, gløgg, kildevann eller hva du nå ønsker, men du brenner nesetippen i 2500 meters høyde sammen med likesinnede fra hele verden.

2014-03-27 at 15-35-38

Champagne er aldri å forakte! Delvis livemusikk, og dansing på bordene er varemerket til skiclubbingen på Folie Douce. I like!

Eller, du gafler innpå med gåselever og champagne på ski-clubbing i Frankrike, der musikken tar seg kjapt opp til fullt loungeparty. Alle på bordene! Slutt kl. 17:00, akkurat passe tid til å skli ned siste bakken før badstu og tidlig middag (du skal opp tidlig…). Det finnes flere svært fine restauranter på høye topper i alpene. Helt ulikt Norge! Du kan tråkke  inn i slalomstøvler og møte kelnere som serverer gourmetmat på hvite duker og i krystallglass. (Blir det for mye vin går det alltid en gondol ned fra disse stedene.)

Er du i Østerrike, er after-ski i bakken et brett med snaps og øl (ja, hvert bord sitt brett) der du sitter benket lang røffe langbord, hører på Boney M., gliser til ferme budeier og gjetergutter (servitørene har kledd seg slik) og forundres over at discokuler fortsatt finnes (de henger ved siden av alle steinbukkgevirene i taket). Ompa til du ramler ned siste bakken.

P1000204

For de som aldri kom seg opp i bakkene, dro tidlig, eller bare ønsker flatmark etter siste ølen, er det alltid liv og røre nær en av hovedheisene. Øl og snacks, herlig musikk og masse glade folk på after–ski.

Når du kommer til hotellet er det suppe og badstu, SPA eller hot tub under stjernehimmelen. Alpene er fulle av lekre SPA-tilbud for deg som liker det.

IMG_5957

2016-03-09 at 20-35-12

Val d’Isere by night. Gammel autentisk atmosfære og romantikk 🙂

 

LANDSBYENE

Hva skal du med dem? Jo, de er fasilitetene dine. Foruten den obligatoriske nydelige kirken, torget og koselige alpehus med balkonger vakkert utskåret og dekorert, finner du supre sportsbutikker, verksteder, dyre designerbutikker (om du er på et snobbested), restauranter (mange svært gode), livlige barer der alle skryter om kapp, og himmelske bakerier. Er du av dem som skal rett i bakken så snart de åpne heisene, er en croissant og espresso stående på fortauet, eller inne på bakeriet, tingen. Flere landsbyer har også skøytebane, akebakker, svømmehall og ikke minst ostebutikker og supermarkeder for dere som leier chalet og fikser middagen selv. Ikke glem å kjøpe genepilikør, Savoyardpølser, oster, vin og sjokolade med hjem. En koselig landsby er dessuten flott å ha hvis været svikter! Da har du noe igjen for pengene.

Les mer om alpemat på matbloggen GULLIMUNN.

KLIMA

Stort sett varmere og mer sol enn i Norge, men du er tross alt i rundt 3000 meters høyde (om du er erfaren), og der kan det fort blåse rimelig surt. Kle deg som i Jotunheimen. Vindtett, ull, dun osv. Er du begynner, og holder deg i lavlandet, er det slushy etter lunch, så det lønner seg å være tidlig ute. Bruk veldig høy solfaktor, spesielt på utsatte områder som lepper og nese + briller. Må ha.

IMG_5935

Tåken kan være tjukk som grøt og kommer fort (men gjerne under 2000 m.o.h.) Det er skikkelig skummelt. Alpene er som kjent fulle av stup og klippekanter. Bakkene er derfor godt merket med røde eller blå markeringer og skilt/plastbånd, men hold deg i ro, eller følg i hæla på en guide (det kryr av dem, og du ser det på antrekket. )

KILDER FOR MER INFO:

Her er noen gode nettsteder du bør sjekke ut:

Skiinfo facts & figures om det meste

VGs store alpeguide

Haute Route på Chamonix.net

Ultimate Ski – skiguide alpene

Club Alpin Francais

Ski France 

Rome2Rio –  finn avstander og reisemåter

AirBnB for privat utleie av chalet etc

Crans Montana, Sveits

Blogglisten
hits