Zen og kunsten å motiveres

Zen og kunsten å motiveres

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Offpist i regn og tung snø gjør mester! Trym i farta. Når dørstokkmila er ekstra høy er belønningen enda høyere.

Den største hindringen for livsstilsendring er dørstokkmila. Ingen tvil om det. Orke, ville og ønske. Hardt nok. Dørstokkmila er en haug med “issues”. Fra jantelov til usikkerhet. Oppdra din indre stemme! Lær deg zen.

Vi er alle ulike, men samtidig er vi like inni. Uansett hva du tror, så MÅ kroppen din ha rundt åtte timer søvn HVER natt, for å fungere optimalt. Du må ha et visst antall vitaminer, karbohydrater, proteiner og fett for å funke. Du trenger cirka 1550 kcal i døgnet for at denne kjerra av en kropp skal rulle ut og inn av garasjen. For å få opp farten må du fylle på med mer bensin.

buddha-buddhism-statue-religion-46177.jpeg

I hjernen sitter konsernsjefen din og styrer hele teknisk avdeling. Foran ham, eller henne, ligger en masterplan. Et genkart. Kall det gjerne et budsjett, for dette kartet stemmer ikke alltid overens med terrenget, så konsernsjefen kan faktisk overstyre kartet litt av og til. Gjøre nødvendige justeringer og endringer.

Skjelett, innvoller, muskler og sanser finjusteres hvert nanosekund, og det lyner i elektriske signaler gjennom nervesystemet på en måte som minner om flytrafikken over L.A. Det er helt vanvittig! Bare det å bli født er et mirakel av en annen verden.

Du har med andre ord en ekstremt avansert, superintelligent og verdifull kropp og hjerne. Bruk den for det den er verdt!

Men inni hodet sitter en liten, trassig snørrvalp som hele tiden saboterer. Denne hjernebabyen vil bare sutre, spise og sove. Noe av det mest paradoksale jeg hører folk si er “vi må lytte mer til kroppen”. Jaså? Lytter du til konsernsjefen eller til hjernebabyen? Jr. som vil flyte på gammel moro og coole’n i kroken? Ligge langflat og spise smågodt, drikke champis hele dagen og ta fri?

Jeg var buddhist en periode. Lærte mye om hvordan vi tikker i hodet, men mest av alt om hvor stor del av livet vi er helt ubevisste. Fra vi står opp til vi legger oss gjør vi valg. Mange små valg utgjør retninger for livsstil, helse og skjebne. “Tilfeldigheter” er summen av mange små (ubevisste) valg.

2018-03-07 at 12-33-36.jpg

Litt av min Buddhasamling 🙂 Til daglig inspirasjon.

“Awareness is liberation” – Bodhidharma

Her er en liten historie som vekker deg litt håper jeg. En optimist og en pessimist går inn i samme park. Optimisten kommer ut på den andre siden med en skatt, den andre mer motløs enn før.

OPTIMISTEN OG PESSIMISTEN

Optimisten er nysgjerrig og uredd. Snakker med fremmede i tro om å få et smil. Pessimisten grynter og er lei mas. Optimisten tror hun skal finne en skatt under hver busk, og finner det. For statistisk sett finnes vel en skatt under hver tusende busk?

Pessimisten gidder ikke engang å lete. Bortkastet tid. Optimisten hører fuglesangen, fordi hun VIL høre den. Pessimisten hører bare motorduren, fordi hun er stresset og tenker på trafikken og tidsklemma etterpå. Glemmer å være i stedet og i øyeblikket.

Optimisten jogger med hodet høyt hevet og brystkassen stolt frem. Lungenes O2 opptak øker samtidig ti prosent på denne måten.  Blåsebelgen er spent. Hun tenker på kroppens mirakel. Kjenner blodet bruse, og energien skjerpe sansene. Pessimisten går med tunge skritt, og dårlig holdning. Belastningen på hofte, knær og rygg forsterkes IGJEN. Pusten går umerkelig. Det skjer ingen boost.

MORGENSTUND MED ZEN

2009-04-02 at 10-59-23

Jeg ER sterk. Derfor er jeg sterk.

Å være buddhist er å øke bevisstheten. Utfordre den. Hvordan?

Begynn med morgenen. Du våkner. Fra det øyeblikket har du en uendelighet av valg som former deg. Dag for dag. Du kan velge å ta de samme valgene hver dag, hvilket vil bygge og forsterke nervebaner. Det tar cirka 20 dager. 20 gjentagelser. Da fester de seg. Som å lære å sykle. Da vil kroppen utføre bevegelsen (valgene) AUTOMATISK, og du når et høyere nivå, der du kan utvikle nye valg. Sykle på ett hjul. Sykle offpist. Sykle fort.

Mye av den buddhistiske meditasjonen handler om å styrke bevisstheten gjennom selvdisiplin og tro på at kroppen og hjernen er uendelig sterk. Bare da kan du avansere til høyere fysiske og mentale nivåer.

Selvdisiplin er et vanvittig sterkt verktøy til selvutvikling. Men, den er en “muskel” som må trenes. Du må tåle “smerte”. Smerte er bare energi, og etter den kommer ekstase. Deretter kommer ro på et høyere nivå.

Strekker du deg om morgenen? Sover du videre? Gir du partneren et kyss? Ser du ut av vinduet? Er det åpent eller lukket? Treffer dagslys netthinnen din? Drikker du kaffe? Te? Røyker du? Spiser du eller ikke? Kler du deg etter humør eller andres forventninger? Kjører du bil alene, eller står du på en trang buss med en haug fremmede? Snakker du med noen eller ikke? Før du er kommet på jobben har du levd et helt liv formet av dine mange fasetter og personligheter. Tusen muligheter til å styrke selvdisiplinen, sanse, tenke, velge og bevege deg mentalt og fysisk høyere.

DET DRASTISKE VALGET

Før levde mennesket etter strenge rutiner, for å overleve. Vi var kollektivistiske og levde for andre. Idag lever vi i et ekstremt dynamisk og individfokusert samfunn. Alt endrer seg hele tiden, fordi alle vil og kan påvirke alt. Ny mat, ny kunnskap, ny teknologi, nye forhold, nye mennesker, nye gleder og trusler, nye klær, ting og utfordringer. Vi velger og velger. Kunnskapsoverføringen og inspirasjonen fra menneske til menneske er utømmelig og veldig lett tilgjengelig. Vi scroller på iPaden og smarttelefonen. Ser kattevideoer eller TED Talks. Leser kronikker eller rosablogger. Vi lager egne bobler etter valg. Der lar vi oss påvirke enormt. Får sosial angst eller mestring. Hvilken boble bor du i? Har du mange eller bare én?

Jeg er i din boble akkurat nå. Jeg har en boble som er full av fitness, ski, snø, utlandet, mat, vin, sunn kost, hav, surfing og vitenskap. Pluss mye annet. Er det her du vil være?

LAG EN ØNSKEBOBLE

En spennende coach jeg møtte en gang, sa til meg at det vi ønsker sterkt må vi si vi ER. Deretter må vi lage bilder av målene våre. Legg dem på PCn for eksempel. Se på dem hver dag.  Helt til disse bildene blir etset inn i underbevisstheten, slik at alle de små mer eller mindre ubevisste valgene dine hver time på dagen styres i retning av dem. Som til en magnet. Vil du bli sterkere og slankere? Bildet av deg selv når du ER slank og sterk gjør at du begynner å tenke og velge som en sterk og slank utgave av deg selv. Tar trappen istedetfor heisen. Velger grovbrød istedetfor bolle. Spiser mer grønnsaker, og mindre kjøtt. Du kan gjøre det samme med sansene. Velge bevisst inn og vekk. Bli kvalitetsbevisst på vegne av ditt fremtidige jeg.

Eller som Goethe skal ha sagt: “Hver dag bør vi i det minste høre en liten sang, lese et fint dikt, se et fint kunstverk og – om mulig – ytre noen få fornuftige ord”.

Coachen snakker om mål, Goethe om å trene opp kvalitetssansen. Gjør begge deler! Bli kresen.

Velg bort søppel i all forstand av begrepet søppel.

Jogge ute eller på tredemølle? Det som gir DEG mest sanselig glede og utfordring. Å løpe på en tredemølle handler også om lokalet du er i, og de andre du trener med. Energien fra dem. Lyset der og veien dit. Forstår du? Fordi:

ALT ER ENERGI

2014-07-04 at 13-30-08 (1)

Naxos surfing! Ekstremsport er kroneksempelet på resultat av høyt bevissthetsnivå og selvdisiplin

Å løpe i regn første gang lærte meg mye. Å falle i en iskald bekk lærte meg enda mer. Å gå alene over vidda midt på natten i mange, mange timer gav meg enormt. I ettertid. Gjennom frykt og smerte ligger høyere bevissthetsnivåer, og dertil sterkere gleder. I motstand får du kraft og mestring. I medvind blir du bare bøyd og viljeløs.

Det er Zen.

Ha en fantastisk fin dag!