Valentine-filosofi fra alpingutta

Valentine-filosofi fra alpingutta

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Livet er mye motbakker. Ta vare på makkeren din.

Det er  faktisk ikke ofte jeg leser sportssidene i avisen, men idag, på alle hjerters dag leste jeg dem. Landslaget vårt i alpin har et ekstremt godt team. Det er fordi de bygger en unik kultur, som tåler at en gjeng vinnerskaller bor tett på hverandre med 250 reisedager i året. 

Det er ofte mange gnisninger i et langt forhold.  Å være på et toppidrettslag er som å inngå ekteskap med dine konkurrenter. Du skal ville de andre vel, samtidig som du skal realisere deg selv. Du skal dyrke kroppen din til vanvittige prestasjoner, side om side med din makker og konkurrent. Du skal glede deg med laget ditt, og trøste dem når de trenger det mest. Du skal gjøre alt for å vinne, og alt for å være en god taper. Men aller mest skal du motivere og bli motivert til å yte ditt beste.

Høres det kjent ut? Det burde det.

Livet er et kakefat

img_0720

Vil du ha oppskrift til denne fantastiske festkaken? Klikk på bildet!

– Da trengs det indre justis og strenge regler, klare tilbakemeldinger og kjeft om du ikke følger opp, sier Kjetil Jansrud og forklarer:

– Etter middagen kan det stå et kakefat på dessertbordet. På fatet ligger det 20 kakestykker. Vi vet ikke hvor mange som bor på hotellet. Vi vet ikke om alle gjestene har spist. Dersom en av oss kommer tilbake etter den første runden med to kakestykker, blir det kjefting og smelling. Du får virkelig høre det. For hvordan i all verden skal du klare å holde indre justis på de store tingene his du ikke klarer det på de små tingene?

Før du tar en avgjørelse skal du alltid ta en vurdering på om det er unødvendig, nødvendig, egoistisk eller ikke egoistisk. Om det faktisk kommer noen på laget til gode og det gir en lagfølelse.

Det må helt ned til det lille kakestykket ved middagsbordet. Hvis jeg tar to, er det ikke sikkert lagkameraten min får ett. Dette er et eksempel på det kulturen vi har bygd opp. Når jeg forteller det til folk flest, spør de om det virkelig er noen som bryr seg om noe sånn. Ja, for å bygge lagfølelse må vi det, forklarer Jansrud.

– Etiketten i bakken er at vi alltid holder oss til fastsatte tidspunkter. Hvis vi har start 08.30, så er det start 08.30. Ikke fem minutter senere. Med mindre det er turister i løypen eller sånne ting. Utsettelser kan skje, men vi skal alltid være klare. Hvis noen ikke er klare, starter vi uten den som mangler, forteller Aleksander Aamodt Kilde. (Kilde: Aftenposten)

De får ikke lov å forlate et rom dersom en krangel ikke er løst

Det er de små tingene som teller

d4408c2e456054ba2eaa246b31b85d81

 

Vi som har rundet 50 har opplevd altfor mange skilsmisser i kretsen rundt oss, og i eget liv. Det begynner alltid med de små tingene, men det er nettopp de små tingene man ikke skal kimse av.

OLYMPISM IS A PHILOSOPHY OF LIFE, EXALTING AND COMBINING IN A BALANCED WHOLE THE QUALITIES OF BODY, WILL AND MIND. BLENDING SPORT WITH CULTURE AND EDUCATION, OLYMPISM SEEKS TO CREATE A WAY OF LIFE BASED ON THE JOY FOUND IN EFFORT, THE EDUCATIONAL VALUE OF GOOD EXAMPLE AND RESPECT FOR UNIVERSAL FUNDAMENTAL ETHICAL PRINCIPLES. (Kilde: Olympic.org)

Etter at jeg begynte å intervjue idrettsstjerner og trenerne deres, har jeg fått mer og mer respekt for hvordan idretten faktisk følger de olympiske idealene om fysisk fostring som et dannelsesprosjekt. En idrettshelt er ikke bare en prestasjonsjagende vinnerskalle. Det holder sjelden. Store prestasjoner koster enormt mye selvdisiplin, mental mobilisering, vilje, ydmykhet og standhaftighet. Og mye mer. Egenskaper som kan overføres til alt i livet.

Kjærlighet i den digitale tid

Moderne dating er tøft har jeg forstått. Potensielle partnere er bare tastetrykk unna, men de er også “easy come, easy go”. Det er sårt, vanskelig og forvirrende for mange, for hvor ble det av folkeskikken?  Jeg leste forøvrig et fantastisk innlegg om sex, dating og kjærlighet i disse #metoo tider nylig. Det kan du lese her:

Dette er en tid for fri sex og full angst

I gamle dager målte man folk etter grad av dannelse, høflighet og fremtoning. Det gjelder faktisk fortsatt. Du skal aldri ta et annet menneske for gitt. Hvor flink er du selv til den indre justisen i hverdagens små ting? Jeg har noen forslag til betydningsfulle småting, men du kan jo lage noen selv også.

  • Å holde avtaler og løfter
  • Å holde orden på hulen
  • Å ta vare på deg selv, så du kan ta bedre vare på dem rundt deg
  • Å alltid takke, og tenke på andre før du forsyner deg av hva det måtte være. Enten det er kaffen på flyet, kakestykker, seksuell nytelse, arv, privilegier eller fritid.

Kjærlighet er ikke alltid lett. Men belønningen er heder, ære og gull!