Trening og vekt - blir du slankere eller ikke?

Trening og vekt - blir du slankere eller ikke?
Jo, jeg blir definitivt slankere av å trene.

Enkelte leger hevder at trening ikke hjelper deg til å gå ned i vekt. Det er jeg uenig i. Her er hvorfor.

Nylig kunne vi lese på NRK sine nettsider, “Å tro at det hjelper å trene for å gå ned i vekt stemmer ikke, ifølge eksperter. Fedmeforsker kaller det en myte som bør avlives”.

Kildene var leger ved St. Olavs Hospital i Trondheim. De bruker følgende argumenter:

Tre grunner til at trening ikke virker?

1. Det er veldig vanskelig å øke aktiviteten så mye at du forbrenner nok kalorier til at det faktisk monner for å gå ned i vekt.

2. Hos både barn og unge viser studier at folk som trener gjerne dropper annen aktivitet, blant annet fordi man er så fornøyd med at man har trent.

3. Mange får økt appetitt og spiser mer etter trening. I tillegg belønner vi oss selv i form av mat eller noe annet å spise etter trening

Dette er det jeg kaller subjektive argumenter. La oss ta dem èn for èn.

Trening virker appetittregulerende

Havregrøt med skogsbær, frø og blodsukkersenkende kanel, pluss fiberrike appelsinbåter, gir langvarig, sunn energi for deg som trener mye.

Jo mer du trener, jo mer effektivt er det. Når kroppen er sliten og nedbrutt etter en hard økt, enten det er styrketrening eller utholdenhetstrening, så vil du antagelig ha mer behov for et lite sunt måltid enn noe usunt. Kroppen skriker etter næring, ikke nødvendigvis kalorier. Grovbrød med sunt pålegg vil bli mer fristende enn godteri.

Årsaken er at du kommer inn i en god sirkel, der kroppens signaler endres. Sult og metthet styres av spesielt to motvirkende hormoner kalt leptin og ghrelin, som gir henholdsvis sult- og metthetsfølelse. Forskning viser at regelmessig trening vil balansere disse to.

Dessuten vil de fleste som starter å trene bli mer bevisst kostholdet også, hvis hensikten er å gå ned i vekt. I treningsmiljøer vil mange inspirere hverandre til sunne og gode erstatninger for smågodt og annen kjede- og trøstespising som følger med en passiv livsstil.

Trening gir økt treningsglede

Påstanden om at en treningsøkt gir god samvittighet til å slappe mer av, eller droppe annen aktivitet, kan diskuteres. For mange vil lystbetont fysisk aktivitet gi økt velvære og lykkefølelse, som forbindes med det å være aktiv. Da vil motivasjonen for å fortsette, eller øke, aktiviteten være stor.

Når man er bedre trent, ved å ha økt styrke og kondisjon, vil det senke terskelen for bevegelse. Det blir lettere å gå fortere, lengre og oftere. Trapper og motbakker mestres bedre, og slik kommer man i en god spiral.

Trening øker forbrenningen gjennom økt muskulatur

Muskler øker forbrenningen døgnet rundt. De er vårt største forbrennings- og foryngelsesorgan.

I denne debatten brukes uttrykket VEKT-regulering. Det er litt misvisende, fordi en person kan ha høy vekt og allikevel være slank og sunn. Overvekt er dessuten ikke alltid synlig, for det farligste fettet er det som legger seg rundt de indre organer.

En muskel krever mer energi enn fett. Den spiser bokstavelig talt fett, som den omdanner til energi for å vokse. Jo større muskler, jo høyere energiforbruk, og lettere å holde vekten.

TO kilo fett og TO kilo muskel. I rest my case…

En muskel tar dessuten mye mindre plass enn fett. Derfor vil en som bedriver mye styrketrening være “overvektig”, uten egentlig å være det. Hun eller han er bare mye fastere i fisken, og det liker vi!

Trener du utholdenhet, så vil forbrenningen avhenge av hvor langt eller raskt du løper. Lange skiturer i terreng, gjerne med sekk, er super fettforbrenning.

Så fortsett å tren så mye du vil. Det gjør deg bare godt! Du blir slank om du gjør det riktig og passer på kostholdet. Kalorier inn = kalorier ut.

Start på bikinikroppen nå, så er du i mål før ferien 🙂