Superdigg turmat
Ingenting skjerper appetitten mer enn å gå en lengre tur i flott natur. Da fortjener du mer enn en svett matpakke og nøttemiks. Her er meny og tips fra min siste telttur.
For meg er god mat og drikke en meget viktig del av livsgleden, turopplevelsen, reisen og helsen. Derfor legger jeg både sjel og omtanke i turmaten. Her kan vi hente mange gode råd og tips av hverandre. Jeg ser med glede at Instagram fylles med herlige retter fra de mest ihuga telterne og tinderanglerne. I like!
Et slikt tips er å kjøpe en pizzadeigrull, som du smører med smør, kanel og sukker, skjærer i skiver og steker i pannen/woken din. Kanelsnurrer i en fei altså!
FØLG VÆRMELDINGEN
Det er ikke gøy å lage turmat i dårlig vær…Når det blåser kan du streve skikkelig med primusen, med mindre du har et dyrt stormkjøkken. Hvis det er surt og kaldt blir det til at du krøker deg sammen i et fortelt og banner.
Velger du fint vær, som jeg hadde på siste telttur, blir det å sitte ute og lage mat en fest! Du føler deg mye bedre. Mer lik glansbildene du ser på TV. Husker dere Keith Floyd? Han som kokkelerte mer eller mindre dritings verden rundt, på en måte som endret TV-kjøkkenet for alltid. Mat er best ute!
SMÅTT, GODT OG SMART PAKKING
Bruk små bokser, poser og glass, som garantert er tette.
Dette trenger du:
- salt & pepper
- urter & krydder
- smør og/eller olje
Bittesmå syltetøyglass fra hotellfrokoster er knallfine til salt/pepper, urter og krydder. Fra Tupperware får du små plastbokser som egner seg til smør/olje.
- Grønnsaker
Kuttes ferdig hvis de tar mer plass som hele. For eksempel paprika. Legg dem sammen i en rektangulær plastboks, gjerne sammen med hele egg, som du for sikkerhets skyld legger i en ziplock-pose mellom grønnsakene.
- Kjøtt/fisk.
Jeg kjøpte reinskav, for det er super turmat. Rent kjøtt i flat pose tar minimal plass i forhold til mengden sunne proteiner.
Spekemat er laget av og for folk som ferdes til fjells over lengre tid. Tar du med fisk bør den også være speket, gravet eller røyket, for at den skal tåle frakt og varm temperatur over lengre tid.
Små bokser hermetisert sild/ansjos/tunfisk/makrell i tomat er også super turmat. Tunfisk er digg i mange retter.
- Ris, havregryn, pasta eller brød
Havregryn gir deg desidert mest næring på minst mulig plast/egenvekt. Vei eller mål opp akkurat det du trenger, og ha det i et liten ziplock-pose. Brød det samme.
- Vin/øl
Vi tok med en hel vinflaske og et par bokser øl, pluss madeira i et høyt og smalt syltetøyglass (til saus og dessert). Vin kan du med fordel legge i en termos, om du er redd for at den skal knuse underveis. Evt. pakk den i bobleplast.
- Melk
Jeg må ha melk til kaffen, og brukte en liten termokopp, som jeg først la i fryseren, for at den skulle holde seg en stund. Legg den kald og våt et vindfylt sted i løpet av natten, så har du den frisk til morgenkaffen.
SNACKS
- Dadler rullet i lakrispulver
- Veldig god sjokolade
- Nøttemiks (lag den selv)
- Muffins (sjekk min knallgode oppskrift på skogsbærmuffins med havregryn)
- Fast ost og spekemat
- Myke, tørkede fikener
- Tørket frukt og grønnsakschips
OPPSKRIFT PÅ REINSKAVGRYTE
Bruk en primus og en wok eller dyp stekepanne, tollekniv til å kutte grønnsaker og en gaffel til å røre med.
Gryten er basert på rester jeg fant i kjøleskapet før vi dro, og kombinasjonen ble knallgod! Du kan bruke andre grønnsaksrester selvsagt.
Fløteskvetten hadde gått ut på dato, men det gjør ingenting, for kremfløte tåler fint å bli både en og to uker for gammel.
- 1 pose reinskav (eller fra annet vilt)
- 3 små sjalottløk, hakket
- 2 fedd hvitløk, finhakket
- 2 gulrøtter, i tynne skiver
- 1 neve brekkkbønner, delt i tre
- 1 ss marinerte tomater
- 3-4 ringer paprika i biter
- 1 stilk stangselleri
- ca 2-3 ss fløte
- 2 ss madeira eller sherry
- 1 skive brunost
- 1/3 pose spinat
- salt og pepper
- evt. nyplukkede tyttebær og skogsopp om du finner
Gjør ferdig alle grønnsakene på forhånd. Varm smør og/eller olje i en liten wok eller dyp panne over primusen. Ha i reinskav sammen med løk og brun raskt. Tilsett gulrøtter, paprika og stangselleri i grove biter/skiver. La de bli litt myke før du tilsetter resten av ingrediensene. Rør med en gaffel til alt er såvidt ferdigstekt.
Vi drakk en nydelig Ripasso til, og hadde italiensk flatbrød ved siden av.
FROKOSTRØRE PÅ RESTEMAT
Dagen etter kan du lage denne herlige eggerøren. Varm smør og eller olje i wokpannen. Ha i rester av løk, paprika, brekkbønner og gulrøtter. Tilsett 3-4 egg. Rørt raskt med gaffel og tilsett ca. 2 ss vann, fløte eller melk og osterester i tynn skiver eller biter. Salt, pepre og spis med brødblingser og spekeskinke straks eggerøren er fast.
UTSTYR TIL MATLAGING PÅ TELTTUR
- Mikrofiberklut, oppvaskmiddel og papir
Kluten tørker du alt med, inkludert teltduken. Papir kan være en dorull, som funker til det meste. En liten skuresvamp er kjekt å ha til oppvasken.
- Primus
Min er den minste du får tak i. Ulempen er at den ikke tåler det minste vindpust, så jeg vurderer å kjøpe en vindskjerm til den. På primusen koker jeg kaffe og lager all maten i en liten wok i kobber, som jeg har kjøpt billig på Carrefour i Dubai. Superfin, fordi den blir raskt varm og fikser det meste.
Kaffekjelen er liten og lett i messing fra Hellas. Slik de lager tyrkisk og gresk kaffe i.
- Til bålet
Tennstål, tyribrikke, fyrstikker, opptenningsbrikker, grillspyd, tollekniv og øks.
- Tallerken og bestikk i lett tre
Tre holder seg rent bedre enn mye annet, og jeg bruker min billige tretallerken også som fjel.
GOD TUR OG APPETITT!