Storbyhelg gir skrittelleren rekord i London

Storbyhelg gir skrittelleren rekord i London
Dette er typisk midt i Londons finere strøk. Vakre inngangspartier med umiskjennelig britisk eleganse. 

Enten du rekker en tur før eller etter jul, så er London et knallbra valg. Det er min favorittby fordi den er full av kultur, gode matopplevelser, stemning og historie. Britisk julestemning er eventyrlig og etter jul er det supersalg. Også så sprek du blir da!

Kontraster er gøy, og for meg som nærmest bor i Nordmarka er storbyer den rake motsetning. Mange tror at det å bo på landet automatisk gjør oss sprekere, fordi vi er omringet av flott natur, men sannheten er motsatt. Når du bor avsides som meg, er nær sagt ingenting i gåavstand. Jeg kan selvsagt gå til Landhandelen, men det er fem kilometer tur/retur, og vil ergo ta minst 40 minutter. Nærmeste tettsted ligger en mil unna. Derfor blir det mye bilkjøring. Til gjengjeld blir en jogge- eller skitur lett minst en mil, når løypa er ren villmark og ikke en “walk in the park”. Enten/eller med andre ord. Om du bor i en by er det mye lettere å nå målet om 10 000 skritt om dagen på ren transport til og fra butikker, jobb og andre ærend.

TIL FOTS  I STORBYEN

London er knallfin å oppdage til fots, fordi det er så mange estetiske vakre detaljer å fryde seg over. Bortsett fra at jeg etter to, tre dager kjenner det verker i hoftebøyere, korsrygg og føtter da. Å gå med støvletter på asfalt er drepen for sener og muskler. Spesielt når det er veldig uvant for meg. 

Akkurat som med mat så er det dosen som bestemmer. Noen få timers gange  på hardt underlag gjør mer skade enn hundrevis av timer i terreng.

Nok om det. Jeg gikk meg til vondter i London (rekorden er over 30 000 skritt på en dag) men fikk mye igjen for oppdagelsestrangen, så det var verdt det, tross alt. Jeg tok noen bilder, og siden jeg har vært mange ganger i favorittbyen min vil jeg gjerne dele mine beste oppdagelser med deg. Jeg er litt latsabb som ikke har skrevet ned adresser, men regner med at du kan Google deg frem. Alle bildene er tatt i gåavstand fra Leichester Square. Er ikke det et bra rebusløp eller? !

BO SENTRALT

Vi bodde supersentralt på Leichester Square. Da er du i gåavstand til Chinatown, Piccadilly Circus, Regent Street, Soho, Covent Garden, Trafalgar Square og Green Park. Det holder for hele helgen, hvis du vil i hjertet av erkebritisk kultur, som stortrives side om side med den multikulturelle delen. Britenes utstrakte koloniherredømme har gjort byen til en smeltedigel, som har vært med på å forme London til den fantastiske byen den er, samtidig som den er og blir umiskjennelig britisk. 

ERKEBRITISK

Ritz på Picadilly er Londons kanskje mest ikoniske hotell, og har du mulighet bør du drikke afternoon tea her.
Juleutstillingene på Fortnum & Mason er et must. Her er det flyvende julepaier. Matavdelingen er supern’s Rolls Royce, men personlig mener jeg  det er design og innpakning som fortjener mest heder og ære her, for jeg har smakt bedre syltetøy og kjeks fra venninner. (Prøv for eksempel Markajentenes produkter hos Baker Hansen. Hervik, Lerum og Sætre er ikke gærn’e de heller.) 
Sideinngangen til Fortnum & Mason setter deg umiddelbart i riktig setting. Langt unna Rimi liksom. 
Søtsaker ser ut som juveler når presentasjonen og innpakningen betyr mest. Fortum & Mason
Hvis du ikke får bord på TC (Theatercafeen) før jul, kan du stikke til London og finne flere som ligner, med bedre mat og like god stemning. Som The Wolseley, i et gammelt banklokale. Rett ved Ritz.
Brunch og lunch er stort i London, og hvorfor ikke gå for kaviar og sjampis med det samme? 
Sko fra who knows og silkeskjerf fra Liberty. London ruler som shoppingby. 
The Picadilly Arcade ligger nesten vis-a-vis Burlington Arcade, og begge er for deg med god smak og tjukk lommebok. Vi andre kan nyte estetisk window shopping.
Somerset House ved Themsen har flott skøytebane med DJ og telt-lounge med Baileys. I lokalene rundt finner du en avdeling av Fortnum & Mason, koselige kafeer og gallerier. Du bør forhåndsbestille tid på isen. Superpopulært! 
Seven Dials i Covent Garden har syv gater som springer ut fra det berømte klokketårnet. Her  finner du noen av de mest unike butikkene og gode spisestedene, som Bombay caféen Dishoom. Kåret til Londons mest populære restaurant. De har forøvrig flere filialer nå. 
Zedel er en godt bevart hemmelighet…I kjelleren til en liten kafé nær Piccadilly Circus åpenbarer det seg et stort brasseri, en Bar Americain, jazzklubben Crazy Cocks, burlesque show, bra live-musikk og cocktails for kjennere. Alt i 20- og 30-talls stil.
Fra jazzklubben Crazy Cocks på Zedel.
Carnaby Street i Soho er der de under 30 år shopper best.
Alltid noe spesielt i London. Denne butikken på Piccadilly Circus har alt laget av øl- og brusbokser
Typisk Londongate. Og typisk Londonvær. 
Liberty er ikonisk. De som jobber her lever og ånder for sine avdelingers spesialiteter, enten det er interiørdesign, tepper, kunst eller stoffer. Bygningen er fra 1924.
Det knirker i trappene og suser i palmer inne hos Liberty.
Hadde jeg vært millionær hadde jeg innredet med alt fra Liberty, og invitert på cocktailparty.
Selve Covent Garden (Apple Market) er kjent for sine gode gatekunstnere.

MULTIKULTURELT

Balthazar rett ved selve Covent Garden er en kopi av Balthazar i Soho, N.Y. som igjen er et amerikansk forsøk på å kopiere et ekte fransk brasseri. Det gjør de så bra at stemningen står i taket og køen er konstant. Du får lettere en plass i baren, og det er helt topp!  Billy Holiday synger på repeat, drinkene er seriøst bra (Bloody Mary laget fra scratch med topp råvarer) og østersbaren har den beste krabben jeg i mitt liv har smakt. Ikke verst. 
Har ikke prøvd denne amerikanske mascaraen, som skryter som om Trump har designet den. 
Libanesere er eksentriske. Det fant jeg ut da jeg bodde i Dubai. De lager superrå kafeer, som gjerne heter noe med comptoir (spisskammers) og er kjempeflinke med mat. Det skal de ha. Denne finner du i Soho. Har ikke prøvd den. 
Det italienske bakeriet Princi sender deg til himmels med fantastiske bakervarer og operamusikk til espressoen. Du finner den i Wardour street, Soho. 
Jeg digger maten og butikken til min italienske yndlingskokk Carluccio, som dessverre døde i år. Her er det mye digg i restaurantens lille delikatessebutikk. Rett ved selve Covent Garden. 
Leichester Square Kitchen har vanvittig bra Meksikansk/Peruansk mat i kult lokale med bra DJ. Litt sånn Buddha Bar lounge musikk. Ikke for høyt, for selv jeg klarte å høre hva alle rundt bordet sa. 
Chinatown for deg som like Crispy Duck, dim sum og barer som heter Opium.
Aqua Kyoto i Argyll street (rett ved Liberty) har en av byens beste takterrasser, japansk mat og brunch.
Say no more!

Og du, vil du ha mine best tips til brunch i London kan du klikke deg inn på matbloggen min GULLIMUNN og lese: 

TRE FANTASTISKE STEDER FOR BRUNCH I LONDON