Riktig kosthold mot problemer med prostata

Riktig kosthold mot problemer med prostata
pexels-photo-709810.jpeg
Forstørret prostata er både arvelig og aldersbetinget. Men, forskning viser at kosthold og livsstil har stor betydning.

 (Basert på tidl. publisert artikkel på ABC Nyheter, etter oppdrag fra EFI)

Kjære mannfolk! Bloggen min er ikke bare for damer. Vi vil gjerne at dere beholder vitaliteten og helsen, slik at vi kan ha mest mulig glede av dere, lengst mulig. LOVE 🙂

Dere er ikke like flinke til å snakke om skrantende helse som oss, men spør meg gjerne, så tar jeg saken. Ett problem jeg vet dere frykter veldig, fordi det er altfor vanlig, er forstørret prostata.

Prostata gjennomgår en normal aldersforandring fra cirka fylte 40 år. Dette er like vanlig som at håret blir gråere og huden rynkete.

pexels-photo-897817.jpegpexels-photo-127726.jpegMen, den ubehagelige bivirkningen er at det kan medføre hyppigere vannlating – og kanskje også dårligere nattesøvn som følge av dette.

Heldigvis viser forskning at rett kosthold og livsstil kan bidra til å redusere disse kjedelige effektene av tidens tann!

Men aller først, hva er prostata?

Prostata kalles også blærehalskjertelen, fordi den ligger rundt urinrøret, rett under blæren.

Den har som oppgave å produsere væsken som sædcellene svømmer i.

Prostatakjertelen vokser hele livet, i ulik grad og med ulik hastighet hos alle menn. Når den vokser, presser den på urinrøret, som går gjennom et hull midt i kjertelen. Derfor kan urinblæreproblemer være første tegn på at prostata har vokst seg litt for stor.

Du må kanskje hyppigere på do, gjerne midt på natten, hvilket gir deg søvnproblemer. I tillegg kan det bli vanskelig å få urinen ut. Både ved at det tar tid, og at strålen er tynn og med svak kraft. Etterpå føler du deg ikke helt tømt, og kjenner at det drypper. Det kan gjøre deg stresset sosialt. Noen får også smerter i korsryggen.

Slik motvirker du prostata

Alder og arv har en sikker betydning for utvikling av forstørret prostata. Hormoner, miljø, kost, livsstil og yrke ser også ut til å være av betydning for utvikling av prostataen.

Ved å spise sunt og sørge for mye fysisk aktivitet opprettholder man en bedre urinveisfunksjon. Det beste rådet er derfor at man holder vekten innenfor normalområdet. I tillegg er et kosthold med mye grønnsaker, frukt, bær, fullkorn, fisk, og begrensede mengder rødt kjøtt, salt og tilsatt sukker, forebyggende. 

En annen hyggelig forebygging er hyppig ejakulasjon gjennom livet 🙂 Sex er sunt!

pexels-photo-226326.jpeg

Hvis du ønsker å forebygge prostataproblemer med kosthold, kan du se etter disse virkestoffene og matvarene: (klikk på bildene så kommer du til GULLIMUNNs oppskrifter)

2013-07-081

Alt av skalldyr er rikt på sink. Hiv innpå med østers, hummer, krabber, kaviar og skjell gutter! Og skål med oss i champis 😉

Sink: Prostataen har den høyeste konsentrasjonen av sink i kroppen din og den bidrar også til å opprettholde normale testosteronnivåer i blodet. Sink beskytter også cellene mot oksidativt stress og bidrar til at immunsystemet fungerer normalt. Du finner mye sink i brasilnøtter (egentlig et frø), skalldyr og gresskar.

2014-05-06 at 16-01-46

Ekte italiensk tomatsaus funker mot prostata!

Lykopen: Et mikronæringsstoff med stor betydning for helsen, og finnes stort sett i tomat. Konsentrert tomatpuré er sunnere (mer effektiv) enn rå tomat. Ketchup er med andre ord helt okey! (Men inneholder endel sukker). Av en eller annen grunn, tas det spesielt mye lykopen opp i prostatakjertelen. I tillegg går det mye lykopen til netthinnen i øyet, og til lungene. Det kan derfor tenkes at et kosthold med mye lykopen kan redusere forekomsten av kreft i disse kroppsdelene.

2013-07-27 at 17-53-03

Ekte mannfolk har baller til å spise masse grønnsaker,

Karotenoider: Gule, røde og oransje grønnsaker er svært gode kilder. I følge WORLD CANCER RESEARCH FUND OG AMERICAN INSTITUTE FOR CANCER RESEARCH kan mat som inneholder karotenoider sannsynligvis redusere risikoen for kreft i munn, svelg, strupe, lunger, spiserør og prostata. Gode kilder til karotenoider er gulrøtter, gresskar, søtpotet, paprika, papaya, brokkoli, rosenkål, mais, sitrusfrukter,  tomater, spinat og melon.

2014-11-19 at 15-08-28

Gjør som Don Juan. Spis chili con carne for potensen!

Capsaicin: Finnes i chili. Jo sterkere, jo bedre! Capsaicin kalles kroppens naturlige morfin. Den angriper nervecellene våre, slik at du produserer lykkebringende og helbredende endorfin for å lindre den brennende smerten. Endorfiner utløses også når du digger en eller annen rå sport, og har sex 🙂 Men best av alt, capsaicin kan drepe kreftceller i prostata sies det, da den igangsetter autofagi (cellenes selvspising aka detox). Spice opp maten gutter!

2016-08-16 at 19-53-25

Fet fisk for flotte fyrer

Omega-3: Spis laks, sild, makrell, tunfisk og annen fet fisk med sunne omegaoljer.

Brokkoli: Inneholder det kreftforebyggende stoffet sulforaphane, som også forebygger prostataproblemer. Bare en gang i uken er nok til å redusere risikoen for visse krefttyper med rundt 45%! Server gjerne dampet brokkoli med litt olivenolje på. Det er et kjempetips for at kroppen skal oppta næringsstoffene bedre. Gjelder de fleste grønnsaker. Dessuten smaker det mer og bedre da også.