Rent, økologisk eller naturlig? Hva med ultra-prosessert?

Rent, økologisk eller naturlig? Hva med ultra-prosessert?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

“Alle” elsker pizza, men det er himmelvid forskjell på ferdigpizza og The Real Thing. Ekte vare fra vann til vin, olje og råvarer i Bastia, Korsika.

Ultra-prosessert. Lær deg navnet. Hvis du spiser moderne supermat og andre ferdigretter/mikser med trendy buzz-ord, kan det gi motsatt resultat av hva du ønsker.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kortreist og sunn lunch på en korsikansk strand. Det Gode Måltid = Det Gode Liv = Godt For Deg!

Du ønsker å spise noe som gjør bare godt for kroppen din, ikke sant? I gamle dager var det kjempeenkelt. Man spiste av markens grøde, og hadde mye av det som var sunt, og lite av det kroppen bør ha lite av.

Det gikk i byggryn, havrevelling, urter, bønner, grønnsaker, frukt og ville bær, vilt, hare, fisk og sild til hverdags. Grisen ble spart til jul. Kuas melk til hverdags, fløten til søndagskaffen og kjøttet til fest.

Raffinert sukker var luksus. Porsjonene var SMÅ. Fråtsing var en uting. Problemet var heller fattigdom og underernæring.

Nå er det overvekt som truer folkehelsen. Vi spiser oss ihjel. Ortoreksi, å være besatt av å spise sunt, er i tillegg blitt en ny spiseforstyrrelse.

Om du spiser som din bestemor gjorde, er du sannsynligvis sunnere enn de aller fleste helseapostler, som sverger til en masse fancy helsekost og trendy dietter. Har du vært i en helsekostbutikk? Har du lagt merke til at de ikke har ferskvaredisk eller ferske grønnsaker? Det meste er pulver eller flytende greier på boks, esker, glass og flasker. ULTRA-PROSESSERT (ultra-bearbeidet). Helt RENT for alt tarmen din (les: immunforsvaret) må ha for at du skal bli robust. PINGLE-mat altså. Tarmen din liker det ikke.

Hva betyr det at noe er RENT? At det er pasteurisert, kokt, sterilisert og/eller vasket med klor. Det er lurt at maten for eksempel blir bestrålet for uønskede mikrober og bakterier. Det gjelder spesielt importert krydder. Men, av og til forsvinner også endel av næringsstoffene du bør få i deg, inkludert sunne bakterier. Upasteuriserte oster kan derfor være sunnere enn pasteuriserte. Hjemmelaget langtidshevet brød av grovt korn er MYE mer næringsrikt enn ultra-prosessert kjøpebrød. Frukt, bær og grønt mister også mye næring under bearbeiding. Tarmen din blir forvirret og lat av det. Liker det ikke. Så ja, RENT er fint, men med noen ulemper.

2016-06-15 at 15-35-53

Det er blitt veldig hipt å spise bakterier. Spekemat fra Korsika mugner til den store gullmedalje. Enzymene og bakteriene både modner og smaksetter kjøttet.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Økologiske oster fra Korsika smaker sterkt!

PS: Hvis du for eksempel spør en narkoman om han eller hun vil ha naturlig eller syntetisk fremstilt heroin, vil valget være lett for den erfarne. Syntetisk heroin er renset for uønskede sporstoffer (naturlig forurensing). Dosen med gift er kontrollert og målbar, og gir den narkomane mindre risiko for overdose og farlig forurensning av blodet. Av samme grunn vil en anestesilege aldri finne på å bedøve sine pasienter med “naturlig” gift! 

Hva betyr det at det er ØKOLOGISK? At det kan være fullt av muggsopper, bakterier og alt det rasket som befinner seg i min hage tenker jeg. Jeg bor nær villmark og har ikke grønne fingre. Hagen er full av bær, frukt, urter og slikt, men også en masse sykdom, insekter, farlige mikrober og annen dritt, om jeg ikke passer godt nok på, og det klarer jeg aldri. Tarmen din kan bli utmattet og syk av for mye bakterier og mikrober. Hørt om den gyldne middelvei? 

Det finnes ingen bonde som klarer å drive økologisk uten å bruke noe gift. Du kan godt kalle det naturlig gift, men giftig er det uansett. Alle bønder (og spesielt vinbønder) vet at det er soleksponering, jordsmonn og klima som betyr MEST for hvor næringsrik grøden blir.

Den beste måten å dyrke jorda på, eller oppdrette kjøtt, er etter manges mening en mellomting mellom økologisk og konvensjonelt landbruk.

2016-06-15 at 14-54-20

Valmuer er som mose og roser. Følsomme for forurensning. Et godt tegn når de blomstrer! Fra Frankrike.

Hva er GIFT? Gift er et stoff som dreper noe i en viss dose, men det gjør også vann, alkohol, sitronsaft, salt og kokosolje. Kommer an på hvordan du bruker det, og i hvor store mengder. Du kan dø av for mye vann (hvilket har skjedd med endel ectazybrukere som får uhemmet tørste). Du kan ha godt av noe gift. Noen anti-oksidanter fungerer som mild gift, ved at de gir kroppen en motstand som får den til å øke motstandskraften.  Les mer om hvordan anti-oksidanter virker her.

Hva betyr det at det er NATURLIG? Fluesopp? Heroin? Kokain? Khat? Gulrøtter? Blåbær? Denne dingsen her er laget av naturmaterialer. Helt rent:

5965749a31da5-0

Mobilen min. Helt naturlig. Rik på mineraler. Men bildene den tar har beautyfilter altså. I like!

Hva betyr det at det er KJEMIKALIEFRITT?

ingredients-of-all-natural-blueberries-poster

Klikk på bildet for kilde.

Vil holde deg unna blåbær og andre kjemikaliefulle råvarer? Good luck…

Neste gang du hører disse ordene selge deg noe, så bør du tenke selv 🙂

Vi snakkes!