På tur med truger er tøft!

På tur med truger er tøft!

Løssnø er så digg! For deg som ikke er født med ski på beina er truger tingen. Eventyret venter deg.

Noen av mine fineste minner er fra skiturer der jeg tråkker til knes i nysnø. Stillheten i snøtung skog forsterker følelsen av å befinne seg i en magisk eventyrverden. Tunge grener frigjør seg plutselig fra børen av snø, som faller med en dump lyd ned på bakken. Solstrålene treffer de fallende fnuggene i et lysshow.

Da jeg var liten var jeg antagelig først ut og sist inn da snøen lavet ned. På vei hjem i blåtimene kunne jeg stå fjetret under gatelyktene og fange snøfnugg med tungen.

Spor etter harepus nær Kikuttoppen
Oslo sentrum actually. Geografisk.
Elgen og jeg trasker etter hverandre mellom granleggene
Å gå utenfor løypene er min store glede når det er snø nok. Scooterkjørte løyper er noe helt annet enn preparerte løyper. Det blåser aldri surt i skogen. Det ujevne underlaget gir kroppen en helt annen utfordring, som får en lun varme til å spre seg til hver minste muskel. Sanseinntrykkene blir sterke og endorfinene spruter. Jeg blir høy på livet, megselv og naturen som kommer tett innpå. Føler at sjelen går i ett med alt.
På trugetur i Telemark
Lobber og høye fjellgamasjer er knall til trugetur.

Ikke alle har hverken ski eller scooterkjørte løyper å boltre seg i, og da er truger en kjempefin erstatning. Du trenger også mindre snø enn til skigåing. Det er så lett at du ikke trenger hverken trening eller teknikk, og så skånsomt at uansett hva du lider av, så bør du klare dette fin-fint. Denne type fysisk aktivitet virker helbredende og forebyggende på det aller meste.

Stavene må ha store trinser. Vottene har jeg strikket av dobbelt treskogarn. Beste som fins.
Gry er sjefs-Yeti!

Så skaff deg truger! De kommer i flere varianter. Min utstyrsekspert på dette området er venninnen min Gry, som inviterte meg og et par andre nabovenner til sin herlige hytte i Hjartdal i Telemark i fjor. Der trasket vi avgårde til svetten silte og hjertet jublet.

Kanelsnurrer smaker best etter tur!

TIPS TIL GODE TRUGER

Det finnes turtruger, hyttetruger, løpetruger og allround-truger. Det finnes truger i ulike størrelser og det finnes truger for barn, kvinner og menn.

Som en tommelfinger-regel kan man si at følgende truger passer til følgende vektklasser:

  • 21 tommer – 36- 38 kg
  • 25 tommer – 54- 91 kg
  • 30 tommer – 70- 100 kg
  • 36 tommer – 80- 136 kg

Truger med hælløft

Noen truger leveres med såkalt hælløft. Dette er en bøyle som er montert fast i trugen der man plasserer foten. Den gir støtte til støvelen og foten når man går i kraftig motbakke, slik at du får bedre fraspark og mer kraft i takene når du går. Truger med hælløft er beregnet for de som ønsker å gå toppturer og i mye og bratt terreng med oppakning på ryggen. Truger med hælløft er ikke nødvendig for de som skal ha en vanlig allroundtruge til vanlige dagsturer uten for mye kupert terreng. 

Staver

Det er lurt å investere i et par skikkelige (teleskop)staver. De bør være relativt lange. Regn ca. 0,75 x kroppslengde. Store snøtrinser kan også være en fordel.

(kilde: Nordisk-fritid.no)