Over dørstokken venter drømmen

Over dørstokken venter drømmen

AO50 franske alper

Syd for Marseille, på tur i fjellryggen over hulen der Maria Magdalena skal ha endt sine dager, sier legenden. Naturen er min kirke!

Mens Norske toppidrettsutøvere støvsuger mesterskap for medaljer, er folk flest på vei inn i helsekøen, og den koster oss MILLIARDER. Vil du tilbringe de neste 50 årene med sykdom? Hopp over dørstokken og ut av helsekøen med det samme!

Helsekostnader vokser kraftig, og en viktig årsak er mangel på fysisk aktivitet.

Utgiftene har de siste årene økt med over 17 milliarder i året. Helse kostet i 2016 62.186 kroner pr. innbygger, ifølge SSB.

Jeg var aldri god i idrett. Jeg satt på sidelinjen og så trist ned på gymskoene mine, fordi ingen ville ha meg med på laget. De andre jentene i klassen hadde flotte teamdrakter, for de spilte håndball. De var et hode høyere enn meg, og tøffe. Jeg var ganske god i klassisk ballett, men det var det ingen som brydde seg om, aller minst læreren. Min beste “idrett” var kanonball. Kombinasjonen av ballskrekk, og en liten tynn kropp som skvatt fort unna,  gjorde meg til den siste og dermed den beste på banen.

2018-04-02 at 11-23-11Siden har jeg vært en “loner”. Idrett som isolerer meg fra presset og skuffelsene har dratt meg langt til havs med kajakk og surfebrett, over vidder og skog på ski og til fots. Idag er jeg en av de aller, aller sprekeste! Og hodet er fullt av stemninger, minner og følelser fra verdens flotteste natur i all slags vær.

Depresjoner forsvant i sporet bak meg.

LES: ALPENE EKSPRESS

Når man har fylt 50 har man levd mange liv, og fått mange nye sjanser. Noen sjanser kommer aldri tilbake, men hva gjør det? Jeg har ingen ambisjoner om å vinne medaljer, men har slått meg til ro med at det viktigste er å se meg selv i speilet og smile av fryd. Hver dag kjenner jeg på en enorm følelse av velvære, mestring og energi! Nå er jeg en av dem som “aldri” blir syk, og blir jeg syk går det fort over, av seg selv. Det handler om flaks også, men mest om at jeg har funnet glede i å leve sunt. Sunnere enn noen gang i livet.

Vista Analyse har beregnet at ti minutter økt aktivitetsnivå i befolkningen daglig vil gi opptil 80 milliarder kroner i årlig samfunnsøkonomisk gevinst. Deler av dette kan oppnås med små investeringer.

2018-04-18 at 17-32-25

klar for crossfit i romerske ruiner, i fotsporene til gladiatorer.  Foto: Annette Nordstrøm

Hvordan kommer du igang? Sett deg et REALISTISK mål, og tenk at alt som er slitsomt er BRA trening! Skaff deg gjerne en klokke med skritteller. 10 000 skritt er toppen!

 • Si at du skal gå raskt 10 minutter om dagen, uansett hvor
 • Gå korridorer og trapper
 • Ta aldri heisen og rulletrappen mer
 • Gå av bussen eller toget en stasjon før
 • Parker lengst mulig unna døren
 • Bær tunge poser og bager selv
 • Bruk alle fridager og ferier til å gjøre noe fysisk aktivt
 • Start eller slutt dagen med 5 eller 10 minutters trening (jeg har mange gode eksempler her på bloggen!)
 • Gå eller sykle til jobben. Jeg kjenner folk som bruker nesten en time hver vei!
 • Allier deg med en nabo eller flere, som du avtaler å gå tur med hver eneste uke, gjerne på faste tider.
 • Skaff deg en hund, eller lån naboens så ofte du kan.
 • Gjør husarbeidet selv, og ta det som trening (sist brukte jeg 2500 skritt på 2,5t)
 • Skuff snø og rak løv UTEN snøfreser og løvblåser
 • Gå tur utenfor stier og løyper
 • Løp eller gå raskt på gress og sti, ikke asfalt
 • Gå topptur i byer du besøker
 • Pakk strikk, badedrakt, tights, trøye og joggesko i kofferten hver eneste gang du reiser
 • Vær førstemann på, og sistemann av, dansegulvet
 • Lek med unger, ikke sitt å se på dem
 • Bruk et treningsprogram, som Endomondo, hvis du motiveres av statistikk og resultatmåling
 • Meld deg på et mosjonsløp eller -renn.
 • Det finnes ikke dårlig vær, bare dårlige klær! (Jeg sverger til ull)
 • Spis sunt og lett, så orker du å bevege deg mer

sea beach holiday vacation

Photo by Stokpic on Pexels.com

Hjertet ditt vil takke deg med ekstra leveår. Du blir ikke bare lettere i kroppen, men lettere til sinns. Garantert. Dessuten er det utrolig mange blide og sosiale folk ute på tur.

Det er det beste. Alle får en plass på det store turlaget!