Oppblåst? Kroppen er av og til en svamp.

Oppblåst? Kroppen er av og til en svamp.

Svusj, så veide jeg plutselig to kilo mer på ett døgn…Enda jeg har spist riktig og trent nok. Hva skjer? Vann i kroppen er et vanlig problem, spesielt for kvinner. Jeg har funnet årsakene, og kanskje løsningene!

I det siste har jeg trappet opp styrketreningen, og da skjer det mye i kroppen, på godt og vondt. Musklene jobber overtid, kroppen samler vann, mensen er dessuten på gang, søvnmønsteret er ustabilt… Kjenner du deg igjen? Det kjennes på magen, og synes på vekten og i speilet.

ÅRSAKENE:

Stress  Når vi er stresset over lengre tid, skiller binyrene ut hormonet kortisol. Dette kan gjøre at vi binder mer vann i kroppen.

Stress kan være både psykisk og fysisk. Sistnevnte er jo egentlig positivt, som når vi trapper opp styrketreningen. På sikt vil det stabilisere seg, så hold ut.

Mensen For de av oss som fortsatt har mensen, så vet vi at det ofte er ensbetydende med oppblåst mage og vann i kroppen. Jeg får ikke av meg ringene på en uke. Det skyldes hormoner. Sånn er det bare. Vær glad du er mer eller mindre fruktbar! Unge jenter som bekymrer seg for “gravidemage” en gang i blant, kan trøste seg med at slik er de fleste av oss skapt. Min mage ser ut som den er i sjette måned på det verste. Jeg lider ikke av noe. Jeg er bare kvinne. (Overgangsalderen gjør sikkert mye kluss den også. Hormoner er noe herk.)

Karbohydrater og slanking 

2016-11-26 at 12-24-58

Mitt daglige urbrød er knallsunt, men karbohydrater binder også vann i kroppen.

Kroppen lagrer karbohydrater som glukogen i både lever og muskulatur. Det er ca 150 gram glukogenlager i leveren, og 1-2 prosent av vekten til muskulaturen din vil være glukogen.

Hvert gram glukogen du har i kroppen vil binde til seg 2,8 gram vann, og når glukogenlagrene er fylt opp kan dette altså ha en relativt stor innvirkning på tallet du ser på badevekten. 

Hvis du slanker deg vil kaloriunderskuddet gi et mindre lager. Når du “sprekker” vil kroppen skynde seg å lagre mye glukogen med ditto vann.

Lagrer man da for eksempel 300 gram karbohydrat, vil det bli ca 1 kilo kroppsvekt i økning over natten: Fortvil ikke, det er kun midlertidig!

 Salt 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Salt binder mye vann. Vi trenger maks fem gram om dagen. Mer enn det er helsefarlig. Ferdigmat er en saltversting.

Mange salter altfor mye! Salt binder som kjent vann i kroppen, og over tid kan det bli farlig. Vi trenger ikke mer daglig salt enn det som befinner seg i en brødskive.

Du har spist for mye  Dette er jo logisk da. Har du kost deg skikkelig, på julebord for eksempel, eller på en diger hotellbuffet, så jobber tarmene på høygir med fordøyelse. Det blir opphopning på lageret av slikt. Slapp av, det går over. Hopp over frokosten dagen etter om du kan. Og du, sjekk at du VET hvor LITE du egentlig trenger. De fleste av oss spiser for mye. Det er forøvrig en kjent sak at alkohol er vanndrivende, og derfor kan vi se ganske slanke ut også, etter en FUKTIG helaften…

Økt muskulatur 

pexels-photo-775325.png

Her skulle det vært et bilde av meg da. Må bare løfte litt mer jern først…

Styrketrening er supert! Muskler veier mer enn fett, og derfor veier du mer, og kan føle deg oppblåst. Det er lekkert med fine atletiske former da! Muskler trenger mye vann til proteinsyntesen, så sørg for at du drikker før, under og etter en hard økt.

Kvinner legger maks på seg seks kilo muskelmasse i løpet av et år.

LØSNINGENE

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mageøvelser gir økt kjernemuskulatur som spiser intramuskulært fett, men kan også samle vann i korte perioder.

Stress mindre, sov nok. Vi trenger åtte timer god søvn hver natt. Ikke tror du er en alien som kan venne deg til mindre. Ja, du kan tro du klarer det fint, men organene dine og resten av kostebinderiet i kroppen er en finstilt maskin som er programmert til å måtte ha en åtte timer restitusjon hvert døgn, enten du vil det eller ikke.

SeltinSpis mindre salt – Hold deg unna saltbøssen, og vær obs på at nesten alt av ferdigmat inneholder altfor mye salt! I tillegg til sukker….som også har innvirkning på at vekten stiger sakte men sikkert oppover. Ferdigmat og fast-food er og blir FY i min verden. Et alternativ til vanlig salt er Seltin. Seltin inneholder halvparten så mye natriumklorid som vanlig salt. Resten er erstattet med de nyttige mineralene kalium og magnesium.

Få i deg nok potassium, magnesium og B12. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Det virker vanndrivende. Spis for eksempel bananer, avokado, tomater, mørk sjokolade, nøtter, grønne grønnsaker og helkorn.

Drikk vanndrivende urtete. I de verste periodene kan du prøve å drikke urteteer som påstås å være vanndrivende. Jeg skriver påstås, for her strides de lærde. Det er uansett veldig sunt å drikke te. Uansett hva slags.

Svett ut i en badstue. Skal du inn i et kjolehylster eller noe sånt, kan du ty til et gammelt triks: Svette ut. Finn deg en badstue, og avslutt med en rivende kald dusj. Det bør hjelpe.

Sjekk hormonspiralen din. Noen prevensjonsmidler gir vektoppgang pga økte hormonnivåer. Sjekk med gynekologen din om du kan bytte til en annen variant, om du plages av det.

Vær mer aktiv. 

sportograf-114672366_lowres

Langrenn tyner kroppen for det meste. I Birken med ullbuff.

For mye inaktivitet kan gi ødemer i spesielt føtter og bein. Kom deg opp av sofaen og stolen så ofte du kan.

Oppsøk lege, hvis vannretensjonen blir ubehagelig høy og langvarig. Det kan tyde på underliggende sykdom, for eksempel hjerte-kar.