Ni tips for et sunnere kosthold

Ni tips for et sunnere kosthold
C-vitaminrik paprika smaker best grillet, og da er den super til det meste, som tilbehør eller most til saus.

Det skal så lite til for å få store resultater til sommeren. Hvis du ønsker deg bedre helse, en slankere kropp og mer energi. Her er mine beste kostråd.

1: START MED GRØNNSAKER

Fra min siste alpetur til Zermatt i Sveits. Der ble vi alltid servert en salat før hovedretten. Knallgod!

Når du er på restaurant eller hjemme, så tenk at du skal starte ethvert måltid med å spise grønnsaker først. Enten rå, som suppe eller salat.

2: MINST TI OM DAGEN

Hvis du har dette lett tilgjengelig vil du lettere styre unna chips og smågodt.
Først plukker du dem, så fryser du dem, så bruker du dem hver dag. I havregrøten, smoothien, desserten og som de er.

Ikke tenk fem om dagen, men ti. Frukt, bær og grønt skal fylle deg med så mye smak og metthet at det hverken blir tid og plass til usunt snacks.

3: KRYDDER OG URTER ISTEDETFOR SALT OG SUKKER

Ingredienser til en thaisuppe. Fersk ingefær, limesaft og koriander gir mye smak. Å lære seg til å like litt sure og bitre smaker er en fin måte å oppdra smaksløkene på, så du ikke alltid må ha det søtt og/eller salt.

Salt og sukker er verstingene i kostholdet vårt. Du får i deg nok sukker gjennom frukt og grønt, og nok salt for å dekke dagsbehovet i ÈN brødskive.

4: EKTE SUPERMAT

Løp og kjøp, finnes på de fleste nettbokhandlere. Kalorifattige, næringsrike oppskrifter og råvarer. ALT du trenger å vite for det beste kostholdet – uten behov for noe tilskudd. Jeg lever etter mine egne råd.

Jeg skrev boken SUPERMAT for Kagge Forlag i 2006, og den gjelder ennå som gullstandarden for hva som er de beste råvarene du kan få i deg daglig. NRK Folkeopplysningen tok den frem som et godt eksempel på forskningsbasert ernæringsråd. Da ble jeg stolt! Først nå, over ti år senere, er jeg utdannet kostholdsveileder ved NIH, og ser at jeg gjorde en god jobb i den boken 🙂 Her er listen:

SUPERMAT: laks, bønner&linser, blåbær, brokkoli, havre, appelsin, gresskar, soya, spinat, te, tomat, kalkun, valnøtter, yoghurt, chilipepper, løk&hvitløk, vann, kakao, banan, rødvin m.m.

Disse råvarene prøver jeg å få i meg daglig (rødvin bare litt ukentlig, for der strides de lærde).

5: KREATIVE SALATER

Salat med ost og pinjekjerner. Eksempel på et fullverdig måltid med proteiner i den magre fetaosten, sunne oljer i nøttene og olivenoljen, og vitaminer i grønnsakene.
Et fullverdig proteinrikt måltid for alle som trener mye: Tunfisk på boks med grov pasta, kokte egg, revet gulrot, sukkererter, mais, bladpersille, gressløk, vårløk, hakket hjertesalat og vinegraitte.
Rødbeter med fetaost, rødløk og ruccula er supersunt og knallgodt. Rødbeter øker blodets evne til O2 opptak. Supertips før Birken 😉

En salat kan være et helt måltid om du legger til mager ost, nøtter, kanskje litt skalldyr, linser, grov pasta eller tunfisk. Ikke bruk fet dressing, men litt olivenolje, sitron, sennep, urter og en teskje honning.

6: UNNGÅ FLYTENDE KALORIER

smoothie
En smoothie anser jeg som et helt måltid, og ikke som drikke. Inneholder fruktkjøtt og fibre. Mettende og fin måte å få i seg kalsium og proteiner (hvis du har i melk eller yoghurt) fibre, grønnsaker, bær og frukt i en fei.

Det jeg tror er den største kalorifellen til de fleste idag er tilbudet av flytende kalorier. Det du drikker, uten mettende fiber og tyggemotstand, gjør at hjernen ikke mottar metthetssignaler før det er for sent.

Styrer du unna ALT av juice, brus, alkohol, saft og annen sukkerholdig drikke er MYE gjort.

Drikk vann og usukret te og kaffe. Jeg lager kaffelatte med lettmelk, og drysser på kanel for å få smak som fjerner behovet for søtning. Prøv da vel!

7: BACK TO THE ROOTS

Gresk suppe med poteter og grønne grønnsaker. Bruk alt av røtter etter sesong, og bruk buljong/fond som base. (Persillerot, sellerirot, kålrot, gulrøtter, pastinakk, beter osv)

Rotgrønnsaker er billig, sunt og mettende. Tenk at du hver dag skal stikke finger’n i jorda med å skrelle en rot og bruke den som snacks eller i en suppe. Ikke minst er rotgrønnsaker supre å grille i tynne skiver med litt olivenolje. Yummy!

Rotgrønnsaker er vinterens erstatning for ferske salater.

8: FISK OG SKALLDYR RULER

Det italienske flagget blir aldri gæern’t å spise. Grønt, rødt, hvitt, supersunt og skjønt. paprikasaus av grillet paprika.
Skalldyr inneholder blant mye sink, som er spesielt viktig for menns prostata. Magre proteiner er det også. Og mettende. Aiolien er hjemmelaget og inneholder egg, raps- og olivenolje, Sunt i små doser. Mango- og avokadosalsa som tilbehør metter deg sunt.

Jeg forsøker å spise mindre og mindre kjøtt, men utelukker det ikke. Holder meg helst til vilt fra jegere, geit og naboens lam. Bærekraftig kjøttproduksjon bør vi stimulere. Men fisk og skalldyr gjør utrolig godt med sine magre proteiner og sunne omegaoljer, sink og mineraler. Billig i sesong er det også. Fast food, for du kjøper dem jo ferdigkokte som regel. Jeg er superfan av fiskeburgere fra for eksempel Lofoten. Du finner dem på super’n. Når jeg spiser reker og fiskeburgere til hverdags, bruker jeg grovbrød til.

Oppskriftene finner du ved å google GULLIMUNN og det du leter etter, som for eksempel parikasaus, aioli eller rødbetsalat.

9: NYT MATEN!

Alpelunsj med kalvekotelett, asparges og risotto. Bedre enn svette brødskiver eller en eller annen grønn guffe som påstås å være sunt!

Mat er kos, ikke medisin, stress og dårlig samvittighet. Guilty pleasures er bra, så lenge du ikke gjør det for ofte. Psykisk og fysisk stress har påvirkning på hvordan kroppen bruker energien du gir den. Slapp av godt mellom treningsøkter og fysisk aktivitet. Sov godt og spis godt, men med måte.