"Naturlig" vakker gir ikke alltid mening.

"Naturlig" vakker gir ikke alltid mening.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Dette bildet provoserer på Facebook. Jeg er ikke overrasket. Mange kvinner er raskt ute med å føle, anta og tro, før de sjekker harde fakta. 

For hva er det du ser her? En diger sprøyte. Hvor dypt går den? Hva inneholder den? Hvorfor gjør jeg det? Jeg har ikke blogget om det ennå, men kan jo si nå at dette ikke er annet en avansert smøring.

Vi smører huden alle sammen. Det må og bør vi gjøre i vårt harde klima. Er det “å eldes med verdighet” og fronte “naturlig vakker” det samme som å gi blanke i huden? La det skure og gå? Hallo hudkreft, unødig mange rynker, flassing, tørr irritabel hud og atopisk eksem! Å være “naturlig” er det mest misforståtte begrepet i skjønnhetsbransjen. Noen er født med gode hudgener, andre med dårlige. Noen klarer seg med en fuktighetskrem, andre lider av akne, psoriasis, roseacea, pigmenforandringer, leverflekker, atopisk eksem, solskadet, røykskadet, irritabel, tørr, flasset og rynket hud.

Andre ønsker å forandre utseendet sitt, men det er en helt annet historie! Det eneste jeg skriver om er hudforbedrende og pleiende, intet annet.

Jeg sier derfor ja til kuldekrem, fuktighetskrem, solkrem, oljer, rensekrem, dekkende og reparerende kremer, serum etc. HVORDAN skal huden nyttiggjøre seg virkestoffene i disse produktene?  Retinol, kollagen, fett, AHA-syrer, vitaminer, mineraler og hyaluronsyrer osv. er faktisk naturlige bestanddeler i våre hudceller.

Skader, usunn livsstil, mye friluftsaktivitet, inneluft og forurensing minker forekomsten av dem, slik at huden LIDER og eldes raskere enn den bør. Jeg har pleiet bleieutslett med sinksalve for eksempel. Kun ett av barna arvet min sarte hud, den andre ikke. Skulle jeg heller latt min baby LIDE på ett eller annet idiotisk prinsipp om å være så “naturlig” som mulig?

Mange plager og skader kan fikses, men da må man ty til vitenskapelige metoder. Enten vi snakker om huden, leddene, musklene eller øynene. Molekylene må være små nok,  eller kremen må inneholde spesielle transmittere. Sistnevnte er noe som bryter gjennom epidermis, som er en barriere ment å støte VEKK alt som angriper huden.

Små stikk i huden perforerer barrieren, slik at virkestoffene trenger dypt og godt inn. Samtidig vil de små nålestikkene provosere huden til å reparere seg selv. Det er nøyaktig samme prinsipp i styrketrening og utholdenhetstrening. Vi bryter kroppen ned, for at den skal bygge seg opp til et sterkere nivå i restitusjonsfasen. Mange vaksiner er faktisk litt av det samme.

Vi angriper kroppen med fremmedlegemer for at den skal slå tilbake med økt motstandskraft.

 

3992-2-akne-cystica

Foto: NHI Norsk Helseinformatikk.

Hudlidelser og skader av ulike slag plager mange unødig, når vi vet hvordan det kan lindres og helbredes! Eller skal vi la alle som plages av noe fortsette med det, av ett eller annet prinsipp om at vi ikke skal ta imot hjelp? Å være “naturlig” er ikke bra for alle!

Alle som er mye ute i naturen vet at naturen er nådeløs, fæl og grusom. Dyr sulter, lider og pines til døde, slik vi mennesker gjorde det i årtusener, før vi lærte oss vitenskap. Læren om livet. Fra vi står opp til vi legger oss, benytter vi oss av menneskehetens mange fantastiske oppfinnelser som gjør livet MYE bedre for oss alle, spesielt for de som naturlig sett ville blitt utstøtt, pint eller drept, fordi de er for svake eller har en skavank. Survival of the fittest er naturlig. Vil vi ha det? No way!

Parringsritualene våre

Tatouage-Polynesien-corps-homme-1

Polynesisk tatovering

Siden tidenes morgen har menn og kvinner vært forfengelige også av andre årsaker enn pleie. Vi har brukt farger, kremer, oljer og ulike ritualer for å fremheve våre mest attraktive sider, for å leke med identitet, iføre oss en maske, vise makt, status og følelser. Vi har holdt på med mye skadelig og mye sunt. Halsringer, snøreliv, pigmenter, parykker, pudder og tatoveringer. You name it. Vi vil alltid lete etter nye muligheter for å endre vårt utseende, permanent (f.eks. tatoveringer) eller temporært (f.eks. make-up). Ingen dag er lik. Intet foto viser ditt sanne ansikt.

Alt er foranderlig. Det finnes ingenting som er “naturlig” og kontinuerlig likt.

Jeg er din forsøkskanin

Tilbake til Dermapen-behandlingen jeg fikk på Health & Beauty Scandinavia, messen for helse, velvære og skjønnhet. Jeg var invitert som PR-konsulent, foredragsholder og blogger. Min hud har vært/er ødelagt av naturens nådeløse sol i Hellas, Dubai og norske fjellvidder. Jeg har utsatt den for mer enn normalt mye vind, bitende kulde, sterk hete, svette, forurensing (bodde noen år i Athen da gateluften var full av tungmetaller), passiv røyking på 70- & 80-tallet, og gudene vet hva mer. Dessuten har jeg medfødt atopisk eksem og tynn hud. Da er jeg en ypperlig forsøkskanin. Jeg tester ut ulike behandlinger og produkter for å blogge om det her, med fornuftig kritisk blikk. Idag fremstår huden min som bedre enn på mange, mange år, takket være behandlinger, beskyttelse og sunt kosthold.

Nå tar jeg mye bedre vare på meg selv, før noen andre må det. Det ønsker jeg at flere skal gjøre. Jeg vil eldes med verdighet, i tråd med verdiene jeg tror på. Å se like sunn, frisk og energisk ut som jeg føler meg. Og, ikke minst spare Helsevesenet for milliardutgifter til alle som gav f…

brenda-before2

Typisk solskadet hud. Inkubasjonstiden er mange år, derfor synes solskader fra 20-årene etter at vi har fylt 40. Pigmentflekker, tørrhet (økt fare for infeksjoner), rynker og høy hudkreftrisiko.

Så får de som er helt imot skjønnhetsindustrien eldes med sin definisjon av verdighet, men jeg synes faktisk synd på dem, for naturen er nådeløs og urettferdig hard.