Naturlig intervall i terreng er gull!

Naturlig intervall i terreng er gull!

terrengløp jogging lingjærde

Terrengløp er bra for ALT. Ferdig snakka.

Hvor du løper har mer å si enn hvordan du løper, mener jeg. I ulendt terreng får du naturlig intervall, fantastisk hjernetrim og endorfinrush. Bedre blir det ikke!

Det tok noen år før jeg skjønte at det å løpe i skogen er så deilig at du blir hekta på rusen. I min ungdom løp jeg noen runder på asfalt, enda jeg bodde et steinkast fra Østmarka. Er’e mulig! Det samme tenker jeg når jeg kjører i Sørkedalen og ser folk halse avgårde i veikanten, med fare for å bli påkjørt, få eksosforgiftning og belastningsskader i fleng.

RUNNERS HIGH – EN NATURLIG LYKKEPILLE

Og bakom synger skogene. UANSETT vær så bør du løpe ut, jogge eller ta med noen staver. Det som passer deg og formen din.

elizabeth lingjærde

Odlo dunjakke over Ullvang ulltrøye, buff fra alpene, ullsokker, ullhansker, pannebånd fra Rossignol og fórede tights fra Johaug. Skiantrekk funker like fint til jogging som til langrenn!

Kle deg varmt med ull innerst, hansker, buff og noe på hodet. Gjerne en vindtett jakke. Da er du kledd for å NYTE. Jeg plumper uti bekker, myrer, råtten snø og gjørme. Det spiller ingen rolle, så lenge jeg løper. Inni meg går motoren jevnt og trutt. Jeg nærmest kjenner at blodet bruser, organene jubler, maskineriet smøres, styrkes, tikker og går. Hodet vaskes fri for slam, som tunge tanker, stress og angst. Den har mer enn nok med å beregne neste skritt. Hjernetrimmen er sinnsykt bra!

Endorfinrushet er helt reelt. Lykkehormoner spruter ut i kroppen, og tar med seg det du tok med ut i hodet. Alt det du strever med. Poff, borte. Blodsmak i munnen og sprengte lunger? Jess! Hold ut, pust ut og kjenn hvordan du på denne måten hever helsen og prestasjonsevnen enda et nivå høyere!

NATURENS EGET GALLERI UNDERVEIS

Det aller fineste med å trene ute er at du får så mye annet å konse på. Skjønnhet. Når det er litt rimfrost og høstlig ute blir fargene så ekstra fine. De harmonerer så vakkert i falmende nyanser, som et gammelt persisk teppe.

elizabeth lingjærde jogging

Lysedammen lyser selv i høstmørket

aktiv over 50

Flathogst på gang! Ble litt sjokka av å se det fine skogbrynet vårt skamfert i helgen…

Jeg elsker å fotografere i dette lyset, med vanndråper og fargesterke blader mot sort jord.

Så kan de finberegne 4×4, 20×10, Tabataintervaller, pyramideintervaller, laktatterskler, VO2max og alt det andre de holder på med i Olympiatoppen for å løpe fortest, lengst og best.  Men – jeg tenker at vi er ganske ulike alle sammen, akkurat som naturen. Det finnes ingen trening som er One Size Fits All.

elizabeth lingjærde

Jeg jogger rett på, samma hva jeg støter på!

aktiv over 50

Litt Indiana Jones stil må man ha! Marka er en finfin hinderløype, hvis man velger riktig sti.

Terrenget har motbakker, nedoverbakker, myrer, stein og hindre du trenger for å skjerpe alt av muskler og sanser. Den er laget for alle. Elgen, haren og deg. Jeg har ikke trent løping på annen måte enn dette de siste årene, og det holder til finfine resultater i Birken, Holmenkollmarsjen og til jernhelse. Selv hukommelsen min er skjerpet betraktelig! Jeg har vært forsøkskanin for forskning på hukommelse & livsstil i regi av bl.a. Rikshospitalet. Du kan lese om det her: Oslo Brains

elizabeth lingjærde nordmarka ut.no

Du och jag Elgen. Du och jag.

På denne turen krysset jeg som vanlig et elgtråkk (den har hatt sine faste ruter i hundrevis av år), og for første gang så jeg frøken harepus i ny hvit vinterpels hoppe i det grønne. Litt tidlig ute med vintergarderoben…

Hopp uti det du også! Du angrer ALDRI.

Blogglistenhits