Min første telttur alene - tips og kos

Min første telttur alene - tips og kos
Gråvær og tåke har ofte gitt meg magiske naturopplevelser. Er du godt kledd og skodd spiller ikke været noen rolle. Vindtett, vanntett og ull, så er du klar for alt.

Jeg er akkurat blitt ekspert på å være nybegynner i skikkelig friluftsliv. Fra før har jeg lang og god trening i å være ute i all slags vær. Høyt og lavt, i skog, fjell, alper og hav. Men alltid med en mer eller mindre luksuriøs avslutning.

Varm dusj, temperert vin, lammelår, peis og dyne liksom. Eller sovepose på sovesal hos DNT. Utedasser som stinker, eller hotell med SPA fylt av sus og dus.

VARIERT ERFARING ER KJEKT Å HA

Når jeg tenker etter har jeg faktisk ligget i telt før. Midtvinters en kilometer unna huset med en ivrig tiåring (fan av Lars Monsen), og med familien på den arabiske halvøy i 35C…

Midtvinters frøs jeg som en bikkje i gammel sovepose mens jeg hørte flystøyen og våt snø ramle fra teltduken hele natta.

Glamping i Oman. Med bilen en meter unna er det lett å ta med masse mat og utstyr. Å legge seg på en strand uten å sjekke tidevannstabeller er ikke lurt…

I Oman la vi teltet to meter unna bilen på en folketom strand, og våknet av bølger som skvalpet 30 cm unna hodeputen midt på natta…

Men, jeg har fabulert mye om å sove ute i skog og fjell alene, hver gang jeg ser en plass som roper etter meg. En liten gresslette ved et vann, eller på en topp med sinnsvak utsikt.

LES MER: EN RASK OG GRATIS AVSTIKKER TIL ALPENE

Dessuten lar jeg meg påvirke av alle Instagrambildene fra folk som tar vidvinkelfotos fra teltet og ut mot et postkort med azurblått fjordvann og snødekt fjell, i soloppgang.

De sitter der med gliset sitt, gourmetkaffen, pannepizzaen med ruccula, innhyllet i Jervenduker og siste skrik i boblejakke og raske briller, mens de melder på IGTV at livet er herlig og best ute.

Livet er best sånn.

De lever livet fullt ut på en halv kvadratmeter i fjellveggen tusen meter over døden, eller mellom to trær på Grefsenkollen med Oslo by night, live and kicking at their feet.

Jeg vil også!!!!

I Nordmarka har både Kikutstua og Kobberhaugshytta kanoer til utleie. Bjørnsjøen har noen megafine småøyer du kan telte på. Hils vertskapet Knut Arne og Ane fra meg om du drar dit!

(Jeg kan forøvrig avsløre at jeg to ganger har prøvd å bli med på 71 grader Nord, men bare kommet til audition EN gang. Hello? )

Så da det ble karantenetid, og jeg fikk antydning til brakkesyke, kastet jeg meg over den ene annonsen etter den andre. Fordi algoritmene til Facebook og Instagram skjønte hvordan det stod til i mine svakeste øyeblikk.

Da ble det shopping, med så mye salg og rabatt at jeg tror jeg har fått alt nesten gratis til rundt 5000,- kroner. Jadda  (Jeg har sovepose og sekk fra før)

SLIK BLIR DU EKSPERT I TELTING PÅ NYBEGYNNERNIVÅ 1.

Det ser litt slackt ut, men siden jeg bare hadde lunchpause, og det ikke er Himalaya akkurat, har jeg ikke giddet å feste alle stroppene i bakken.
OBS: Det var hard is og tæle i bakken. Det betyr at en øks eller noe du kan banke plugger med er kjekt å ha.

Sett opp teltet i hagen, eller på nærmeste gressplen. Mitt telt er for fire sesonger og har derfor en ekstra duk over selve teltet. (Tent Svalbard fra italienske Ferrino). Veier i underkant av fire kilo.

Du MÅ tørrtrene. Gjerne i sterk vind og kulde, så du skjønner at det er lurt å ha noen varme hansker, og teknikk som gjør at du faktisk klarer å sette det opp under slike forhold. Ikke legge fra seg posene sånn at vinden kan leke ping-pong med dem.

KOS – the female touch

Fashion for norsk friluftsliv. Jeg har strikket genser i lekre naturfarger som matcher omgivelsene, og et sjal i blanding av ull, silke og lin da jeg bodde i Dubai og var medlem av gruppa “Desert knitters”. Ved føttene har jeg håndledd- og leggvarmere i alpakka fra Peru. Genialt. Varmer skikkelig og tar minimal plass og vekt.

Siden jeg er kvinne i min beste alder vil jeg ha det koselig. Jeg vil sitte inni det oransje lyset og drikke litt champis i lekker ullgenser og matchende raggsokker på et teppe eller noe, fordi det blir underlig nok kaldt på dette teltgulvet. Vått og kaldt.

Granbar under teltet er et triks, men det er også det å ha med et lekkert teppe av noe slag (da må du ha pulk, for sekken blir tung nok UTEN luksuriøst ekstrautstyr som gulvteppe.)

Du vil oppdage at bruksanvisningen er skrevet av folk som ikke trenger bruksanvisning. Bare det å finne ut hva som er foran og bak, og hvilke av alle de ørten små løkkene og tauene som skal HVOR, tar et par timer med banning. Men, så sier det klikk, og du skjønner hele opplegget og kan legge deg inni teltet og studere plassen og mulighetene for kos.

Tovede tøfler eller raggsokker, teltet (med QR kode for instruksjon), liggeunderlag, sitteunderlag/pute i rein og ull, pluss en indonesisk ikat som jeg kan bruke som teppe neste gang.

Liggeunderlag. Goes without saying. Du MÅ ha det, og de koster skjorta. Med eller uten dun, selvoppblåsende eller din friske pust. Jeg kjøpte noe jeg blåser opp selv, for da ble det billigere.

– Det tar to minutter, sa duden på XXL. Jeg brukte minst fire minutter, men han var en XXL størrelse mann også da.

Sønnen min, som har campet ute så ofte at jeg lurer på om han egentlig er en Koala, sa jeg var dust som ikke bare kjøpte Mamut Bamse til halve prisen, og bedre komfort. Okey da…

Julelys. Du vet sånne tynne lyslenker du legger på julebordet? De kommer i fyrstikkeskestørrelser og danderes i de små krokene i teltduken for Instabilde of the year under stjernene. Så det på Insta.

Elg eller reinskinn. Must have, i liten størrelse. Funker som kombinert hodepute og sitteunderlag. Pluss at det tar seg lekkert ut på bilder når du skal se ut som om du driver med dette her på tiende året.

Ikke minst gir det ekstra kred at det tyter litt reinskinn ut av sekken når du møter andre turfolk.

ESSENSIELT UTSTYR

Speiderkniv, tyribrikke, tennstål, grillspyd og spiseredskap.

Foruten en liten pose med intimservietter, papirlommetørklær, tannbørste, rosa leppepomade, piller, vaselin og tamponger (skal komme tilbake til hvorfor…) må du ha følgende stash:

Tennstål. Genial oppfinnelse som gjør at du lager frekke gnister som antenner flis fra en tyrirot som følger med i posen. (Min er fra Light My Fire) Du må jo lage bål…

Hvis ingenting funker, kan du ta den nevnte tampongen og kline inn med vaselin (som også egner seg til å smøre glidelåser, skinn og såre føtter) og bruke det som opptenningsbrikke. Funker vilt bra!

Sammenleggbart grillspyd. Selv om du ikke spiser pølser må du ha noe å feste søtpoteter, loff, biff eller våte sokker med over bålet.

Kniv. Du kan investere i et drapsvåpen til mangfoldige tusen, eller låne speiderkniven til dine barn. Egner seg til ost, salami, søtpoteter, kvister, tau og spidding av nærgående hoggorm og øksemordere. (Nei, de finnes bare på skrekkfilm)

Termos. Hvis du ikke klarer å lage bål, må du reddes av kokende vann hjemmefra til kaffe latten du bare MÅ ha. Ikke fyll varm melk på termosen. Det stinker etter et døgn, og du får ikke bort stanken ever. Fyttikatta.

Raggsokker og alt av småtteri som er strikket eller tovet av ULL. Vanter, boksere, tøfler, lue, buff, skjerf, leggvarmere osv. Når, ikke hvis, men NÅR det blir kaldt, er ull det eneste som redder deg fra frysedøden.

Fullt av næring!

Godteri. Du er din egen bikkje, og må jevnlig fóres med godbiter som gjør at du fortsetter å logre, selv etter femten motbakker. Siden jeg har bodd i ørkenland, har jeg lært av beduiner at dadler er verdens beste energy-bar. Jeg bruker det på Birken også.

KART OG KOMPASS

GPS er for urbane bypingler som ikke har skjønt det. Når du har gått deg vill, er kart og kompass uavhengig av ustabile nettverk og tomme batterier. Bare lær deg orientering og kartlesing før du sliter ut ditt lokale hjelpekorps. Det er gøy!

LES MER: LETING ETTER MISTET MOBIL MED KART OG KOMPASS

Mobilen din vil begynne å pipe før deg. Grunnet kulde, fukt og generell utmattelse av alle bildene og filmene du tar mens du ennå er kjekk i dagslys.

SEKK – stor og ergonomisk

Min Bergan Helium Lady sekk har vært med på litt av hvert de siste årene! Hardangervidda, Skarvheimen, Courmayeur og Nordmarka. I love you! Her har jeg festet Bright Products solcellepanel med lykt og mulighet for å lade mobil opptil 60%. Jeg er stolt ambassadør for dem!

Du skal ha ALT det ovennevnte oppi en sekk. Den, teltet og soveposen må du bruke mest penger på.

Når du har prøvd å stappe h.h.v. teltet, soveposen og liggeunderlaget tilbake i posene de kommer i, har du allerede skjønt at telting er en aktivitet for folk med talent i å dytte majones tilbake i tuben.

Pølsa inn igjen i skinnet osv. Du må virkelig øve altså. På å rulle alt inni hverandre, stappe, dytte og utnytte hver minste lille lomme og stropp. Have fun… NOT. (Ta med håndkrem. Du blir tørr av dette)

Unngå generaltabben å legge det du trenger underveis nederst i sekken. Halleluja! Mobilen, vanter, lue, buff, leppestift, kompass og godteri MÅ ligge i lokket på sekken. Hvis ikke dauer du av frust.

Jaja, det var så langt jeg har kommet i min nye ekspertise. Nybegynner nivå 2 kommer antagelig midt i påsken, når jeg forsøker å gjør Nordmarka til Jotunheimen move over.

Her henger min solcelledrevne lykt/lampe/lader fra Bright Products. Suveren design og oppfinnelse!

Følg med folkens! Dette blir gøy!