Kos og helse i Koronaens tid.

Kos og helse i Koronaens tid.

Enten du er fersk med hjemmekontor, i karantene eller isolasjon, så vil det tære på fysisk og psykisk helse for mange av dere. Her er Supermyggens supertips til å gjøre det beste ut av situasjonen.

MORGENSTUND MED MUSIKK OG DANS

Musikk og dans er vel noe av det beste vi kan gjøre hjemme om dagen.

Solen skinner inn, og jeg føler livslysten gløder. Setter på kul musikk fra min gamle CD-samling og lager treningsvideoer til dere. Sjekk Instagram. Søk etter #supermygg1. Noen ganger er det ren styrketrening med presise bevegelser og tellinger. Andre ganger er det bare gøy og moro etter impulsmetoden.

Jeg har funnet opp min egen HID = High Intensity Dancing, der jeg blander samba og salsa-inspirerte hoftevrikk med knebøy, utfall, hopp og andre knallbra øvelser. Da blir det gøy å kjenne at det svir NOK i muskulaturen til at det blir EFFEKTIV trening!

Dere digger det åpenbart, for over tusen har latt seg engasjere hittil. Gracias!

Sjekk Instagram: #supermygg1

RYDDING ER MENTALHYGIENE

Jeg rydder masse! En skuff her og en skuff der. På impuls. Har jeg først begynt å rydde ett sted, blir det fort til at jeg kaster meg over flere områder i huset. Hyller, småbord, benkeflater og kjellerhjørner. Det er så deilig etterpå!

Å rydde rundt oss gjør at vi blir litt ryddigere i hodet også.

Mentalhygiene rett og slett.

MATRESTER BLIR GODE MATRETTER

Ryddingen avdekker garnnøster, stoffbiter og matrester. Alt av urter og krydder er nå samlet i gamle glass (funnet i kjelleren…). Halvfulle poser med nøtter, mandler og melis, pluss eggehvite i kjøleskapet, ble en fantastisk nøttebunn, dynket i slanter fra barskapet (sherry, madeira og rum egner seg).

Nøttebunn lages av malte nøtter og mandler blandet med melis (sukker) og pisket eggehvite. Ha på smeltet kokesjokolade tynnet med litt melk/fløte. Jeg har drysset lavendel på toppen. Bruk det du har!

Nøttekake er super niste og energybar til skogstur.

Her finner du oppskrift på hønsefrikassé: GULLIMUNN

UT PÅ TUR FOR Å NYTE LIV OG STILLHET

Det ble ikke Birken iår, men desto flere koseturer. Fra Heggelivann i Nordmarka.

Halve Norge er på tur for tiden, og godt er det. Flott natur er en halvtime unna for de aller fleste. Ta sykkelen, T-banen eller bilen til utmark nære deg. Det er mitt beste tips.

Skiføret har vært fantastisk i høyden, selv i Oslo. I lavlandet er det vår, og jeg elsker å gå i gult gress og se lyng og de første vårblomstene strutte av nytt liv.

Har du frykt og angst for tiden, er det å oppleve naturens evige liv, røre og skjønnhet knallfin terapi.

Gammel julekake og solbærtoddy er gourmetmat i skogen.

Ta med niste, termos, ekstra ulltøy og sitteunderlag, så kan du bare nyte solen og stillheten fra en fin plass.

Himmelen er klarere enn noengang, og ikke en flystripe er å se eller høre. Bare herlig fuglesang og kurring fra skogsduene.

SLOW FOOD for SLOW LIVING

Hønsefrik esse. Knallgod slow food. Bærekraftig, økonomisk, sunt, kortreist og lagringsdyktig.
Gryte med grønnsakrester, urter og kylling. Bruk det du har av kjøtt.

Jeg baker alltid brød, for tiden det tar med aktivt arbeid er minimalt. Det som tar tid er gjæring. Du kan sette en deig om morgenen, og bake ut om ettermiddagen. Eller, du setter deigen rett før du legger deg, og baker ut om morgenen. Du finner oppskrift på mitt superbrød her:

Brød som hever med LITE gjær over natten, og deretter bakes i en glovarm gryte med lokk dagen derpå er knallgodt! Gjør seg selv mens du er på ditt hjemmekontor. Effektivt arbeid er kanskje ti minutter.

GULLIMUNNS SUPERBRØD

Mangler du gjær kan du jo benytte anledningen til å lære å lage surdeig? Du finner mange tips om det på nettet.

Slow food betyr gamle, gode, sunne og bærekraftige retter som f.eks. hønsefrikassé.

Det finner du oppskrift på her: HØNSEFRIK ESSE

FRAVÆR AV STRESS

Det gir sinnsro å vite at man ikke går glipp av noe.

Må si jeg digger denne boken… Selvhjelp for folk som irriterer seg over selvhjelpsbøker. Det handler stort sett om flaks eller uflaks.

Ikke måtte halse avgårde til jobb og møter. Slippe køkjøring og venting på tog og baner som er forsinket. Slippe å måtte være sosial når du innerst inne savner å bare være alene og lese en god bok, eller høre en hel CD… Når gjorde du det sist?

Savner du kultur kan du surfe nettet etter virtuelle museumsvisninger, kunst og konserter. Høre flotte, spennende foredrag på TED Talk, podcaster og lange, dyptgående artikler i alt fra Morgenbladet til The New York Times.

Selv er jeg superfan av Brain Pickings. Sjekk den!

TID FOR Å LÆRE…

På tide å gå i seg selv…

Vi er nok mange som nå tenker at det finnes sider ved denne unntakstilstanden som er bra for oss. Moder Jord trekker et lettelsens sukk, når det ene landet etter det andre nærmest slukker lyset. Luften blir renere, havet og elvene likeså.

Økonomien går til helvete for mange, og vi blir tvunget til å tenke alvorlig på prioriteringene våre. REUSE – RECYCLE – REDESIGN – RECYCLE – REPAIR. Dette gjelder ikke bare tingene rundt oss, som mat, materialer og tekstiler, men om vårt indre.

Helsevesenet er helten og navet i samfunnet nå. All isolasjon og karantene er for å hindre at det bryter sammen.

HOLD DEG STERK SÅ AVLASTER DU HELSEVESENET

Hjemmetrening med og uten musikk og vekter er gull nå.

Det er viktigere enn noensinne at hver og én tenker alvorlig gjennom sin egen livsstil og helseangst, for dette er bare begynnelsen.

Du må slutte å løpe til legen for piller og behandling mot lettere depresjoner, forkjølelse, influensa, muskelsmerter, magepine, hodepine og kvalme. Bare noen ytterst få er alvorlig syke med slike symptomer. Å lytte til kroppen er så innmari misforstått. Noen tåler for mye, men de aller fleste tåler for lite.

Hypokonderi og helseangst er vår tids nye folkesykdom, ved siden av en livsstil som går på helsa løs.

  • Sov nok. Spis variert og vanlig, men bare akkurat nok.
  • Tren ofte og variert.
  • Vær aktiv i hverdagen og stol mer på at kroppen din heler seg selv.
  • Tren mye balanse, koordinasjon og styrke, så vil du minske drastisk risikoen for å slå deg når og hvis du faller.
  • Tren kondisjon, så vil hjertet ditt blir sterkt og tåle mye mer
  • Kutt salt i maten, så vil du minke risikoen for hjerte- karsykdom dramatisk (en enorm belastning på helsevesenet).

Det var tøffe ord fra Supermygg, men når den globale massedøden kommer i form av et virus, så er det krig…

STAY STRONG!