Kick-start dagen!

2010-05-30 at 20-09-55

Jeg hopper som en kråke, men jeg hopper!

Her er morgenritualene som gjør alvor av ”Grip Dagen”, og kan endre livet ditt.

 Tekst: Elizabeth S. Lingjærde (tidligere publisert i KK)

Har du noen gang tenkt over hvor mange valg vi tar daglig? Uttrykket ”Å stå opp med feil bein” har mer i seg enn vi innser. Lukker eller åpner du vinduet? Har du en skingrende vekkerklokke, eller vakker musikk? Strekker du deg som en katt, eller krøller du deg lenger ned under dynen? Tar du en røyk og kaffe, før du ser med et selvhatende blikk på deg selv i speilet? Eller sørger du for en god, sunn frokost og bruker tanntråd?

De små ritualene blir faste, inngrodde rutiner. De preger deg resten av dagen, og hver dag er begynnelsen på en uke, som blir måneder og år. Morgenritualene blir grunnmønsteret som vever livet ditt, både psykisk og fysisk. Så hvorfor ikke gjøre noen små effektive grep fra i morgen? Her er de beste tipsene!

pexels-photo-174938.jpeg

Ikke grip etter mobilen.

Flere og flere innrømmer at det første de gjør er å gripe etter mobilen for å sjekke e-post, nyheter og Facebook… Det er som å kastes ut i verden totalt uforberedt. Nattens drømmer er ennå ikke bearbeidet. Du er sårbar, følsom og lett påvirkelig.  Bokstavelig talt blir du tatt på sengen av verdens kaos.

Løsning: Bruk en vanlig vekkerklokke og legg mobilen i et annet rom. Strekk deg som en katt og kom deg raskt ut av sengen. Å slumre er ikke bra for noe.

pexels-photo-793540.jpeg

Power shower!

Bli kvitt døde hudceller og igangsett blodsirkulasjonen med en real kroppsskrubb.

– Jeg bruker en grov strikket eller heklet ekte hampvott, som jeg masserer i sirkelbevegelser over hele kroppen i minst tre minutter, men unngår ansiktet. Deretter en vanlig dusj som jeg alltid avslutter med en iskaldt vann i minimum ett minutt, gjerne lenger. Det krever litt i begynnelsen, men prøv! Pust rolig og kjenn etter hvilket kick det gir, sier gründer og hudpleier Maya Gulbrandsen som avslutter ansiktssminken med sitt eget Maya Water for optimal fukt og friskhet.

Hudpleieren Marit Rorgemoen er også superfan av en iskald dusj, gjerne vekselsvis med dampende varmt vann for ekstra boost.

-Det er fantastisk for både huden, håret og immunforsvaret, sier hun.

pexels-photo-736842.jpeg

Smil!

Se på deg selv i speilet og smil, uansett hva du ser og tenker.  Du kan ikke være en annen, men du er på vei, og veien kan gå hvor som helst! Gi deg selv en oppmuntrende tanke.

– Jeg er et mirakel, jeg lever, dagen er min, du kan hvis du vil, du er god nok! Å smile gjør dessuten at hjernen produserer mer endorfin, som igjen minsker smerte. Smilet gjør noe med oss rent fysisk! Psyken får en ekstra boost hvis du innser at det å være middels er den beste veien til lykke. Det er dét som er balanse, minner professor i sosialmedisin Per Fugelli oss om.

2009-09-11 at 22-01-08

Ansiktspleie

Her i nord sliter vi med mye tørr luft, som setter sine spor i både hud og hår. Hudpleieren Marit Rorgemoen er ekspert på disse problemområdene. Hennes beste råd er et glass vann, gjerne med en skvett sitron i.

– Når vi våkner har vi jo ikke drukket på 6-7 timer gjennom natten, sier hun.

Rens ansiktet godt og ikke glem å ta godt i øyenbrynene. Mange overser at det sitter mye smuss, bakterier og olje både der og i hudoverflaten etter nattens søvn. Ellers er det en flott rutine å gi huden omega3 innenfra, og vitamin C og hyaluronsyre utenpå for næring og fukt i de tørre årstidene. Og ikke minst solfaktor. ALLTID solfaktor, råder hun.

2_Strength-487x487

Jeg bruker appen ASANA Rebel for Yoga fitness. Knallbra. Fem minutter Daily Challenge og 35 minutter program fem dager i uken.

10-minutters yoga

Dette kan være de ti beste minuttene du investerer i livet ditt.

– Skal jeg velge en yogastilling må det bli paschimottasana / ryggstrekk, som får hele baksiden av kroppen en intens tøyning, sier yogalæreren og danseren Elizabeth Lyseng som driver Centrum Yoga og Yoga Nordmarka.

– Dette vekker ryggsøylen og sentralnervesystemet, frisker opp hjernen, tøyer hasene og gjør leddene smidige. Innvendig stimulerer denne stillingen fordøyelsen, roer ned nyrene, masserer hjerte og stimulerer forplantningsorganene. Å få i gang blodsirkulasjonen hjelper også på mørke ringer rundt øynene og oppblåsthet i huden, sier hun.

Slik gjør du:

Start sittende med bena samlet strukket ut foran deg. Strekk armene opp over hodet og se opp mot taket/himmelen. Hold denne stillingen mens du puster noen ganger. 2. Pust ut samtidig som du bøyer deg fremover fra hoftene med brystet først og legg hendene rundt leggene, anklene, stortærne eller hælene, avhengig av hva du kan nå uten anstrengelser. 3. Hold bena rette og buken lang. Pust inn og se opp mens du løfter deg fremover og oppover fra halebenet til issen. 4. Pust ut og bøy deg så langt fremover fra hoftene du orker. Hold ryggsøylen rett og før haken ned mot knærne. Bli sittende opp til pust.

2015-04-13 at 08-38-26

Løpegjengen min er som et brett lykkepiller 🙂 Vi møtes hver torsdag morgen, og det inspirerer til å trene hele uken! Nordmarka.

Løp en tur!

Ikke bry deg om værmeldingen, ikke kjenn etter, bare hopp over dørstokken og løp ut som en robot!

–  En halvtimes intervalltrening får de fleste til å våkne opp og få en følelse av god energi. Kroppen er ikke like klar for styrketrening på morgenen, noe de fleste merker på yteevnen, da de er sterkere på ettermiddagen. Slyngetrening vil også være et godt alternativ der hele kroppen aktiviseres, sier klinisk ernæringsfysiolog og personlig trener Øyvind Hansen.

pexels-photo-131979.jpeg

Jeg er listoman. Jeg har lister for det meste. Det gir en følelse av kontroll – og mestring.

Lag en liste

Stress er ofte forbundet med nagende uro og bekymring over uoppgjorte oppgaver, og angsten for å glemme noe viktig. Ved å skrive en liste over dagens forpliktelser får du oversikt og kontroll. Det kan være en avtale, et innkjøp, sette en brøddeig, ringe noen som trenger det eller betale en regning. Det kan også være noe ubehagelig du har utsatt. Bli ferdig med det, for utsettelse gjør det bare verre. Kryss av etterhvert og føl at du mestrer tilværelsen. Har du ambisjoner kan du både visualisere og skrive opp dagens delmål på veien til drømmen din.

2016-08-28 at 08-57-56

Havregryn, yoghurt, linfrø, kanel og skogsbær gir helsen en superboost!

Spis en sunn frokost

Folk som starter dagen med en sunn og god frokost har mye mindre risiko for å utvikle overvekt og livsstilssykdommer enn de som hopper over frokosten.

– En fruktsalat med litt yoghurt kan være en god start for de som ønsker å spise noe, men ikke vil spise noe tungt. For de de som ønsker noe som metter en stund kan en blanding av havregryn, havrekli, sesamfrø, solsikkekjerner, litt nøtter og bær toppet med litt yoghurt eller melk være passende. Er man ikke sulten når man står opp så vent gjerne et par timer med å spise, råder klinisk ernæringsfysiolog Øyvind Hansen.

41nYEMfvoEL._SX352_BO1,204,203,200_ 

Luft sengen og vask i en fei

– Hopp i dusjen og nyt deretter en frokost eller smoothie før du rer opp senga. Senga har faktisk godt av å stå uoppredd en stund. Rer du opp umiddelbart vil fukt og varme fra senga stenges inne, og fort bli et favorittstedet for husstøvmidd. Når du skal vaske blenderen du har laget smoothien i finnes et bra triks: Rengjør blenderen ved å fylle den med lunkent vann og et par dråper oppvaskmiddel. Legg på lokket og sett blenderen i gang. Skyll med varmt vann. Dette vasketrikset gjør blenderen ren uten mye innsats, tipser forfatteren av Ren Glede,  Elisabeth Høye.