Jentekveld med diamanter!
Jeg hadde bestemt meg for å ikke ville ha diamanter, men så møtte jeg en diamanthandler som fikk meg til å filosofere på nytt. Og hva har diamanter på en treningsblogg å gjøre? Et universalt og skinnende symbol på tid og motstand!
Det kom en film for endel år siden som het “Blood diamonds”. Omtrent på samme tid som jeg møtte en golddigger som viftet med en nøkkelring full av diamanter, mens hun snakket om sin sugar daddy på en måte som fikk meg til å ønske meg langt ut på viddene, til brødblingser og null smykker. En finanskjendis jeg intervjuet fortalte meg samme år at han kjøpte diamanter til sin kone, som kompensasjon for at han var kronisk utro. Siden har jeg ikke sett glansen i diamanter for skitten tåke.
Men den forsvant ettertrykkelig i går. Vi var et knippe damer som kan kjøpe våre egne diamanter “fordi vi fortjener det”. Diamanter har en fast og stigende verdi som gjør dem til en mye bedre investering av fem- og sekssifrede beløp enn en ny bil, for eksempel. De faller jo i verdi straks du setter nøkkelen i døren.
Nå kjører jeg bare gamle biler under 100.000,-, som gir meg full valuta for pengene og vel så det, før de vrakes lenge før sjåføren ;-). Men, den dagen jeg har klart å tjene såpass at jeg kan avse et tilsvarende beløp til noe så fint som et symbol på tiden og presset vi fyller dagene med, så blir det diamanter! Diamanter vare som kjent evig. Symbolet på det uovervinnelige og uforgjengelige. Finnes det noe sterkere?
DEN DANSKE DIAMANTHANDLEREN
Danske Trine Lamm er en superdyktig og elegant kvinne i et yrke som krever beinharde forhandlingsevner. Vi har møttes i selskaper noen ganger, og da har hun lyst opp i sine elegante og nedtonede kjoler som fremhever de utsøkte diamantene hun selv har kjøpt og designet. Men, de kommer til sin rett fordi de fremhever personligheten hennes. Yndig men med guts, intelligens og bein i nesa! Rundt halsen bærer hun en svært vakker helkarat og en liten rosa og meget sjelden diamant, som tross for sin lille størrelse er mye mer verdt enn kladeisen ved siden av.
- Den kommer fra den australske Argyle-gruven, forteller hun, og legger til at verdien skyldes både kvaliteten, og den sjeldne, sarte rosafargen.
Men før jeg forteller dere mer om hva enhver kvinne bør vite om diamanter, la oss rydde vekk mine to sperrer. Først: Vi var et knippe kvinner som kjenner hverandre via felles kjente, og lokalet er showroomet til to av dem. De driver et agentur, som selger noen av de hotteste kvalitetsklærne i markedet, pluss litt vesker og slikt. Hørt om Hale Bob og Busnel? Sistnevnte opplever en renessanse nå, og er toppkvalitet klassisk italiensk ull.
Karrierekvinner som fortjener all den glansen de kan få! Min andre sperre ble også ryddet av veien da en av jentene spurte hva Trine mener om “Blood diamonds”.
- Vi kaller dem “conflict diamonds”, fordi de kommer fra krigsområder som Sierra Leone, og har en grønnblå farge. De er rett og slett ikke omsettelige, og derfor dukker de meget sjeldent opp. En moderne diamantgruve er som en liten landsby, der folk jobber og arbeider meget profesjonelt og med topp utstyr. I de illegale gruvene foregår det på gamlemåten med vasking av grus i elveleier, og lønner seg derfor heller ikke. Ingen seriøse i Antwerpen vil være med på det, sa hun.
Vi drakk cava og eplemost og spiste grønnsakschips mens Trine holdt sitt interessante foredrag om det å være gemolog, som det heter.
Jeg har utdannet meg ved Gemological institut of America (GIA) i USA, fortalte hun, og la til at hvor du er utdannet betyr mye for å få innpass i de rette sirkler. GIA regnes som det beste, la hun til.
- Rundt 84 prosent av verdens diamanthandel foregår i Antwerpen. Der finnes det 1500 diamantforretninger konsentrert i noen få gater. Uten vinduer og med låste dører. Her får du ingen avtaler med mindre du har et nettverk og anbefalinger. Mange av dem er enkeltmannsforetak, og mange av dem igjen er ortodokse jøder med korketrekkere og hatter. De vil ikke forhandle med meg, en kvinne, og jeg vil heller ikke forhandle med dem, sa hun tørt.
Trine har ingen problemer med å få tak i det hun ønsker utenom de ortodokse og kvinnefiendlige mennene. Hun tok en masse ekstrakurs for å få den ene kvalifiseringen etter den andre, og slik skaffet hun seg langsomt med sikkert innpass hos de ulike leverandørene. Idag har hun tilgang på topp kvalitet, og ved å kjøpe direkte fra henne kan du få en pris som ligger rundt 40 prosent lavere enn hos gullsmeder.
- Mange kommer til meg for å plukke en uslepen diamant, som vi siden designer og bestemmer cut til plassering i et egetdesignet smykke, sier hun.
CUT
Den beste, og mest kostbare, slipen (cut) er brillianten, som er kjegleformet. Dyrt fordi mye går til spille, men også fordi lyset treffer innsiden på en slik måte at det sendes ut igjen gjennom prismene i alle regnbuens farger. Gnistrende som sprengkald rimfrost under januarsolen.
GLANS
Lyset treffer innsidene i diamanten, men sitter prismene for dypt, eller er for flate, vil også lysstrålene bli få eller svake. Jo jevnere og mer nøyaktig og mangefasettert en diamant er slipt, jo mer skinner den. – De flinkeste sliperne er kinesiske, så “Chinese cut” er det aller beste, sa Trine.
FARGE
De aller hviteste, altså klareste, diamantene er de mest verdifulle. De kommer deretter i gulnede nyanser, også kalt champagnefargede. Jo lysere jo bedre. Noen diamanter (spesielt syntetiske) kommer i sterke farger.
RENHET
Nær sagt alle diamanter har et korn eller flere urenheter i seg, som sees gjennom en lupe. Jo flere urenheter, jo mindre verdt selvsagt. En god diamantsliper vil klare å slipe slik at urenhetene blir minst synlige.
STØRRELSE
Størrelsen teller definitivt! Prisene stiger deretter, men det som er verdt å vite er at prisen ikke er lineært stigende, men går i trappetrinn. En karat veier 0,2 gram, men er mye mer verdt enn 0,19 gram. Disse trinnene finner du på 0,3, 0,5 og 1 karat. Derfor får du mer valuta for pengene om du kjøper en diamantstørrelse som ligger rett under prishoppene.
Visste du at det heter karat fordi man i gamle dager veide diamanter på vektskåler mot frø fra Johannesbrødfrukt? Hvert frø veier nøyaktig 0,2 gram, altså en karat (frø heter karat på arabisk).