Har du høy NEAT? Slik kan du øke forbrenningen!

Har du høy NEAT? Slik kan du øke forbrenningen!
Selv på en liten cruisebåt finner jeg muligheter til å trene styrke og jogge. Men NEAT er alt jeg gjør mellom det. Trening utgjør en svært liten del av kroppens daglige kaloribehov.

“Hun spiser hva hun vil uten å legge på seg”, er et utsagn som får mange til å tro at noen er født med høyere forbrenning enn andre. Feil. Hun har antagelig høy NEAT.

Jeg hører mye rart om kalorier, vekt og kosthold. Det er mange som ikke helt har forstått sammenhengen mellom hva man spiser og hvordan man legger på seg.

Nå har ikke jeg tenkt å holde en avhandling, men bare forklare noe som få tenker over. Men først:

KALORIER INN = KALORIER UT

Spiser du fler kalorier enn du forbrenner, så legger du på deg. Spiser du mindre enn du forbruker, så går du ned i vekt.

Det neste du bør vite er at det spiller liten rolle HVA du spiser.

Kalorier er kalorier uansett. Noen kalorier inneholder bare mer nyttige næringsstoffer enn andre. Som torsk og grønnsaker, i motsetning til smågodt og brus.

Så er det greit å vite at ulike råvarer inneholder ulike mengder kalorier.

  • Karbohydrater (sukker f.eks.) inneholder 4 kalorier per gram
  • Proteiner inneholder 4 kalorier per gram.
  • Fett inneholder 9 kalorier per gram.
  • Alkohol inneholder 7 kalorier per gram.
To kilo fett og to kilo muskler. Muskler forbruker også mer kalorier enn fett i døgnet. Styrketrening er derfor en super måte å holde seg slank på. Når du er sterk vil du også lettere bevege deg mer og raskere. En god sirkel!

NEAT = Non Exercise Activity Thermogenesis

Hvis du setter to søsken på en stol i 30 minutter, vil du fort se hvem som har høy NEAT. Det er den ungen som etter kort tid vrir seg som en rastløs valp. Den andre sitter kanskje ganske stille.

Den rastløse ungen løper opp trapper, spretter opp av stolen når noe skjer, vipper med beina, vil heller stå enn sitte, kravler, kryper, tripper og hopper i tide og utide. Voksne personer med NEAT beveger seg raskere med større kroppsspråk enn andre. De er generelt urolige og raske i bevegelsene, og har problemer med å sitte helt stille de også. De bryr seg ikke om de må gå en trapp eller ti. De misliker å kjøre bil fra dør til dør, for de går gjerne noen skritt ekstra. Når de går, er det med bestemte skritt og veivende armer. De er ivrige i husarbeidet kanskje, og gjør ofte det lille ekstra som andre ikke orker eller gidder.

Den BEDAGELIGE har til motsetning lav NEAT.

NEAT kan utgjøre opptil 500 kcal i døgnet ekstra. Når vi vet at en kilo kroppsmasse koster 7000 kalorier, så vil en person med høy NEAT miste en halv kilo kroppsmasse i uka bare på vanlig bevegelse, sammenlignet med en person med nøyaktig lik høyde, vekt, kosthold og trening ellers.

Da vet du hvorfor noen kan spise like mye som andre uten å legge på seg. Ingen magi eller genetikk annet enn en arvelig kalorikrevende rastløshet.

Vil du ha høy NEAT er det bare å finne alle mulige måter å gjøre små raske bevegelser gjennom døgnet….Lek at du er en valp, apekatt eller har “lopper i blodet” som man sa i gamle dager. Husarbeid og stående fremfor sittende arbeid foran PCn er en bra begynnelse 😉