Forbilder, kroppspress og inspirasjonskilder

Forbilder, kroppspress og inspirasjonskilder

Idag har jeg tid til å reflektere etter en herlig helg med PT-studier. Hvor langt vi er kommet for å ha det bra, og hvor lite som skal til for å ødelegge Folkehelsen…Noen røyker for saken sin, andre ble brent på bålet.

Ny Norgesreklame. Dette bildet har gått verden rundt. I snitt ser 75 prosent bare på bilder og leser titler og bildetekster. “Røyk, drikk og spis hva dere vil, sier Norges nye Helseminister, stod det i New York Times.

Her er hun, vår nye Helseminister, og det er bare trist å se. Uansett hva oppegående og bevisste mennesker tenker, så vil dette bildet appellere til mange. Hvorfor det? Fordi vi liker å identifisere oss med dem som leder oss.

Min PT coach i helgen sa mye klokt, for han har stor suksess med å bygge opp vellykkede treningskonsepter og som en av Norges beste PTer. Vi trente på å lage PT-grupper, dvs at du som kunde sparer penger på å bli slått sammen med en håndfull andre, som blir coachet og trent med et spesifikt opplegg og mål. Stor effekt for mindre pris. For eksempel: HIT for sommerkroppen. Eller: Raw basic- bli sterkere med baseløft.

“Dere vil sannsynligvis selge bedre til de som ligner dere selv. Er du overvektig vil overvektige bli tiltrukket. Er du eldre vil eldre komme til deg. Er du body-builder vil muskelbuntene komme” sa han.

VI ER FLOKKDYR

For sånn er det. Vi liker ledere som gir oss mestringsfølelse fra Dag 1. Det er gjort mange studier på hva LYKKE er, og det nærmeste man har kommet som en fellesfølelse er det å mestre. Vite at du har en solid plass i flokken ved å kunne det de andre også kan, både ved å gi og ta. Ensomhet er noe av det verste som rammer oss, og aldri før har folk vært så ensomme som nå. Enten på tross av, eller på grunn av sosiale medier. Kanskje derfor vil vi ligne andre mer nå enn før. Har du sett venninneflokker og guttegjenger som ser ut som kloner av hverandre? Samme hår, samme jakke, samme bukse, samme caps, samme hettegenser…Det er menneskelig. Vi er flokkdyr.

GUILTY PLEASURE ER DEN NYE RELIGIONEN

Folkelighet er et fint ord. Det er raust og avslappet. Vi har en folkelig helseminister som gir rom for masse guilty pleasure. Det gjør at du føler deg vel, for den flokken hun leder kan du lett finne en god plass i. Vi vasser i goder, men de er usunne i slike mengder. Vi klarer ikke stå imot. Shopper for mye, spiser for mye, spiser for mye smågodt, drikker for mye øl og vin, kjører for mye bil, flyr for mye til Syden og ligger for mye på sofaen. Folk flest orker ikke moralske pekefingre som gir dårlig samvittighet for SÅ MYE! Populisme er å gjøre seg populær ved å omfavne det de fleste liker, uavhengig om det er riktig (sunt og fornuftig) eller ikke.

Du leter etter flokken din, og da leter du etter noen som ligner deg. Vil du ha en leder, velger du antagelig en som du intuitivt føler at du kan erstatte en dag. Det er genetisk. Stafettpinnen må leveres til next runner up.

Du er kanskje ikke en toppleder, men du kan sammenligne deg med Sylvie Listhaug, for om hun ga deg jobben sin vet du at du kunne gjort den MYE bedre. Gir det deg god mestringsfølelse? Jepp. Har du en dårlig dag på jobben kan du bare si til deg selv at det ikke er deg det er noe galt med. Du kunne for eksempel vært Helseminister. Piece of cake, bokstavelig talt!

Men er det sånn vi skal velge våre ledere? Hva med å velge en leder som utfordrer deg? Som inspirerer med å gi deg ny kunnskap for nye mål? En visjonær leder som ser det beste i deg, ikke bare masserer status quo?

Når noen trener mye og spiser lite blir de beskyldt for å skape uheldig kroppspress. Av hvem da? Tygg litt på den.

DÅRLIG FOLKEHELSE KOSTER OSS MILLIARDER

Folkehelsen i Norge er bedre enn noensinne, men samtidig sitter vi med enorme utfordringer pga økende grad av overvekt og livsstilssykdommer som koster oss milliarder. Mangelen på helsepersonell bare vokser. Det høres paradoksalt ut, men sånn er det. Økt levealder gir økt forekomst av aldersrelatert sykdom også selvfølgelig. Det haster å få eldre i god form og god helse med enkle midler. Det er MYE billigere å forebygge enn å behandle. Men da bør vi ha ledere som går frem som gode eksempler. Rollemodeller er sterke signaler. Tenk bare på foreldrerollen…

Når noen gjør noe bedre enn deg kan du velge å være student, samarbeidspartner, fan, fiende, kritiker eller leder. Ditt valg.

HVER DAG ER JEG EN STUDENT

Igår blogget jeg om hva jeg lærer av å vandre rundt i middelalderbyer. At vi er kommet dit vi er idag skyldes at noen banet vei i mørket, gjørma, pesten og motgangen. Mange ble martyrer. Drept, torturert og utstøtt på veien. Men, de la igjen høl i gjerdet, nye veier, tanker og kunnskap tross mye motstand.

Jeanne d’Arc er blitt historiens ekte Pippi for mange kvinner som fortsatt kjemper for sine rettigheter. Jeanne d’Arc ble brent på bålet i Rouen som følge av politiske intriger iscenesatt av kirkens menn. Dommen var: Fordi hun gikk i herreklær…(Sannheten er mer komplisert, men dette argumentet var godt nok for folk flest.) Hun ble bare 19 år.

Chanel i Deauville

At Coco Chanel mange år senere ble verdens mest ikoniske moteskaper, fordi hun tok på seg herreklær, er litt kult å vite med Jeanne d’Arcs historie i bakhodet! På elvecruiset jeg var reiseleder for i uken som gikk, var vi innom både plassen der Jeanne d’Arc ble brent og stranden der Coco og fiffen skapte ny mote og l’art de vivre, livskunst som gjorde kvinner friere enn noen gang.

RENSLIGHET VAR INGEN DYD FØR

Under et cruise til Budapest stoppet vi foran en unnselig dør. Der bodde og jobbet den ungarske legen Ignaz Semmelweis, som begynte å be jordmødre og leger vaske hendene sine før de tok på fødende kvinner. Han ble hånet og kritisert. Barseldødeligheten var skyhøy før han oppdaget smitte. De visste jo ikke hva bakterier var!

Ignaz Philipp Semmelweis [1818 – 1865] Credit: Wellcome Library, London.

Tross suksess som lege oppnådde han lenge liten anerkjennelse blant andre leger. Hans studenter holdt rensligheten for unødvendig, og leger ville ikke gå med på at de selv forårsaket sykdom. Etter en intrige iscenesatt av hans sjef, som følte seg forbigått, måtte Semmelweis i 1849 forlate klinikken.

Få leger støttet hans syn, og mange svertet ham som Nestbeschmutzer («brønnpisser»).

Bakterier og virus satte levealderen ned til 45 år før bakterier ble oppdaget, slik at noen kunne forske frem hygieneregimer, vaksiner og antibiotika. Nå er forventet levealder over 80.

VELG DIN LEDER MED OMHU

Hver dag er jeg en student. På jobb som reiseleder er det massive historietimer. Som PT student er det alt om kropp, helse og mentale motivasjonsteknikker. Vi skal bli coacher, ledere OG trenere. Utfordringen blir å nå frem til de 70 prosentene som ikke vil inn på et treningsstudio, eller de 80 prosentene som ikke er fysisk aktive nok i hverdagen. Majoriteten som elsker guilty pleasures og kaller det vi driver med for kroppspress.

Jeg er spesielt hardt ute å kjøre, fordi jeg i min alder er mer kjerringa mot aldringsstrømmen enn de fleste. Få klarer å identifisere seg med meg idag. Derfor vil jeg lede.

Din jobb er også å være student, om du vil. Velge en leder som har noe nytt å komme med. Da må du ikke være redd for å få dårlig samvittighet, men heller la deg bli inspirert til å yte mer og bedre. Du er takknemlig for muligheten til å bli med i flokken som går fremover, ikke bakover.

HVOR SETTER DU SPOR?

Jeg sammenligner det med å velge å gå bedagelig bak noen i nedoverbakker eller gå bak den som tråkker egne spor i løssnøen. Jeg vet hva som gir meg mest glede på sikt, mest mestringsfølelse og go’følelse i hele meg.

Som PTer blir vi ledere i et minefelt. Kropp, helse og kosthold igangsetter mye vanskelige følelser og motstand. Nå har vi en Helseminister som gjør det enda verre. Jeg er kjerringa mot strømmen, inspirert av historiens Pippier.