Flat mage med bodyliscious fisk
Et sunnere og mer smakfullt måltid skal du lete lenge etter. Her får du maks næring med et minimum av kalorier. Det gir flatere mage og mer energi!
Nå er eksamen i kostholdsveiledning over! Veldig spent på resultatet… Oppgaven var et case, der jeg skulle veilede en kvinne med fedme og høy risiko for diabetes. Det handler ikke bare om å be folk trene mer, spise mindre og bedre (selv om det er den beste oppskriften), men analysere kostholdet for å avdekke helsefarlige mangler. Deretter skreddersy et opplegg som er realistisk for hennes livsstil og matvaner. Det er litt som å få være dirigent for et orkester som spiller i utakt. Jeg kan ikke bare hive ut halvparten av musikerne, og be de andre spille mye bedre, men få de som er der til å spille i takt. Ikke minst dempe noen stortrommer og få frem lyden av forlagte fløytespillere.
Jeg feiret med å sykle i marka, men snudde da jeg møtte siste rest av snø ved Storbekkhytta. Før jeg dro hjem stakk jeg innom Landhandelen i Sørkedalen.
Der klarte jeg å unngå alt av boller og is, til fordel for en relativt saftig appelsin. Relativt, fordi appelsinsesongen er over merker jeg.
Naturen jobberfor fullt rundt meg under de hete solstrålene. Jeg setter min lit til at norske bønder skal få fart på alle de gode bærene, eplene og grønnsakene som skal ta over stafettpinnen i vitaminløpet etter sitrusfruktene.
Mens jeg satt der i solen, planla jeg middagen. Jeg har såvidt pakket bort skiene, og overgangen til shorts og bikini kom jammen kjapt! Jeg møtte en blek og sliten kropp i speilet, og er glad noen har funnet opp brun-uten-sol.
Med sol, varme og bikiniangst må det bli grønnere, slankere og sunnere middager. Da er det bare én ting som trumfer: Fisk og grønt. Sammen.
Fiskesupper har en tendens til å bli nesten kvalmende fulle av fløte og salt. Derfor foretrekker jeg røde fiskesupper, også fordi tomaten inneholder lycopen som er et megabra antioksidant. Resten av ingrediensene er hurra for helsen de også. Det ble en diger porsjon, for jeg er ikke helt vant til å krympe alt ned til to pers, etter at mine to superaktive gutter forsvant ut av redet.
Der gjør ikkeno’, for denne suppen lar seg fint varme opp dagen derpå, men ikke særlig lenger. Du kan bruke det du har av hvit fisk. Sei egner seg meget godt, det gjør også innslag av reker og blåskjell. Du kan ha oppi så mye variert grønt du vil. Både spinat, ulike løktyper og fennikel egner seg. Den er rik på magre fullverdige proteiner, Omega 3, vitaminer, mineraler og antioksidanter!
OPPSKRIFT 4 porsjoner
- 1 pakke laksefilet, og/eller reker og blåskjell
- 1 pakke torskefilet, eller annen hvit fisk
- 1 ss olivenolje
- 1 purre i skiver
- 2 -3 vårløk i skiver
- 1 rød paprika i biter
- 1 stilk stangselleri i skiver
- 1 rødløk grovhakket
- 2 hvitløkfedd, finhakket
- 1 stor neve grønne aspargesbønner kuttet i tre deler
- 1/2 squash i skiver
- 1 gulrot i skiver
- 3-4 små poteter (valgfritt) i skiver
- 1 flaske Pomodoro (eller boks hakket tomat)
- 2-3 ss urter eller mer. Provencekrydder, bladpersille, gressløk, koriander og organo er fint
- salt og nykvernet pepper
SLIK GJØR DU:
Skyll, skrell og kutt opp alle grønnsakene i like tykke skiver. Varm opp en stor kjele og ha i olje. Grovhakk løken og stek den myk på middels varme.Ha i purre, vårløk og hvitløk. La surre litt før du har i alle grønnsakene, med unntak av bønnene og evt. spinat som du tilsetter med fisken de siste minuttene.
Ha i tomat og urter. Salte og pepre etter smak. La surre fem minutter før du har i fisken.
Sett ned varmen og la trekke til fisken såvidt er gjennomkokt. Det går ganske raskt.
Energi per 100 gram
- 61 kcal
Energigivende næringsstoffer:
http://43B4FD90-903A-4416-B3DFA0D5FA861342-0E26F26E-BDE6-4854-806C32C0AD39A093