Fem S'er som gjør deg eldre før tiden

Fem S'er som gjør deg eldre før tiden

man wearing blue jacket holding a brown stick towards the heart drawn on sand

Photo by Pixabay on Pexels.com

Fem faktorer du lett kan styre, hvis du har livet kjært 😉

SOL

sol rynker hudpleie aktiv over 50

ZO Skin Health fra Obagi pleier og beskytter aldrende hud godt mot solen.

Solen er vår hudfiende nummer én. Samtidig må vi ha sol for å få i oss D-vitamin. Sol gir oss varme, glede og lykke også! Min kjære onkel Odd var den første som kunne bevise at mangel på sollys kan gi vinterdepresjon. Selv ELSKER jeg sol og varme! Selv om jeg også er superglad i vinteren, fordi jeg er en skijunkie.

Etter mange års opphold under sterk sol i USA, Hellas og Dubai, har jeg lært å holde meg i skyggen, ha på caps eller hatt, og alltid smøre meg med solkrem faktor 30 – 50.

LES: DETTE VIRKER MOT RYNKER!

Rynker, slapp hud og pigmentflekker er ikke gøy. Om du som meg ser resultatet av gamle solgleder på huden din, så kan jeg anbefale å spandere noen timer hos en dyktig hudsykepleier. Mine to engler heter Caroline Morel på Aleris og Helene Skoje på Senzie Medispa. Helene og jeg inviterer dere en dag på skin talk. Info kommer! Sjekk Facebooksiden hennes her: Hudsykepleieren.

STRESS

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Chiller’n i favorittsarongen

Hvis folk flest visste hva stress gjør med helsen og aldringen? Oj oj oj. Jeg er faktisk en mester i å disponere tiden min. Et av mine største talenter. En god porsjon forakt for byråkrati, autoriteter, rutiner og ulogisk tidsadministrering, kombinert med effektiv og produktiv multitasking, et nonsjalant (men elegant) forhold til interiør og generell shopping, mangel på TV-serie-fetisjisme, en nesten sosial angst for telefonsamtaler, ihuga hjemmetrener og dårlig kunde i diverse butikker og kaféer har gitt meg MASSE FRI TID. Da stresser jeg ned med å trene UTE, lage god mat, lese og sove osv. Herregud, jeg skulle holdt kurs… (men da må jeg ta av denne dyrebare tiden da…)

Dette gjør stress med deg:

Stress forårsaker biologiske forandringer på cellenivå som ikke bare innvirker på aldringsprosessene, men på hjernen.

Nå mener forskere at stress kan medvirke til Alzheimer, og at kvinnehjerner er mer utsatt for prematur hjernealdring enn menn når stressnivåene blir høye. (Kilde: NCBI og Saga)

I tillegg er stress med på å øke faren for blant annet hjerte-karsykdom. Kilde: LHL

STILLESITTING

aktiv over 50

Jeg hopper bukk over alderdommen!

Ifølge den siste store helserapporten fra World Cancer Research Fund, som er en av verdens mest pålitelige kilder, så har mangel på fysisk aktivitet rykket opp som HOVEDÅRSAK til en rekke krefttyper. 

Uansett hvem du er, og hva som feiler deg, så er fysisk aktivitet løsningen. (Mulig det finnes et merkelig unntak). Okke som, så er fysisk aktivitet veien til en skjerpet hjerne, bedre hukommelse, mer energi, muskler, stamina, lykke, myke ledd, god søvn, bedre hud, hår og livsglede. Rund baut altså.

SØVN

aktiv over 50 søvn

Ta skjønnhetssøvnen på silke! Silkeputetrekk fra Melly Moon og topp fra Rosemunde.

Her snakker vi om TO ting. Mangel på søvn og hvordan du sover.

Mine hudpleiere sier at vi må ligge på ryggen, med ansiktet opp. Tenk mumiestilling. Tut Ank Amon-ish. Hvis du synes det er digg å mose ansiktet ned i puten, så våkner du med lange, dype soverynker…som fort kan bli kroniske.

LES: SOVERYNKENE FORSVANT MED DMAE

Jeg sover på silke jeg! Reklamen sier at silkeproteinet gjør underverker for hud og hår, tørker det ikke ut, men gir en silkeprotein-klem. Silke er uansett miljøvennlig, blant annet fordi det er ganske selvrensende, akkurat som lin og ull.

Søvmangel går hardt utover kroppens evne til restitusjon, og restitusjon er tiden da muskler vokser og celler fornyer seg. Say no more. Vi må ha minst syv, maks åtte timer hver natt for optimal helsefordel, sier forskning. Det er det lurt å lytte til, eller sove på 😉 Kilde: Sleep

SIGARETTER

sigaretter røyking aktiv over 50

Sporty jente. Alle tiders. Dessverre død av kreft og Seven Seas fra Johan H. Andresen.

Vi som er født etter 1960 har vel fått dette under huden allerede, har vi ikke? Jeg husker med gru filmen på ungdomsskolen, som viste hva som skjer med lungene hvis vi røyker. Sorte, ekle tjærebeisede klumper i brystkassen til folk som ble kvalt av sitt eget slim, eller døde i mangel av luft (KOLS). Fyttihælvete! Og så VONDT som det lukter da! Spesielt gammel røyk. ÆSJ!  Det er mulig jeg husker filmen feil, men samma det. Jeg røyker ikke, bare en sjelden gang til fest. Resten av året puster jeg inn ren markaluft, så det så.

De som røyket på 60-og 70-tallet fyller opp KOLS og lungekreftstatistikken idag. Kilde: Kreftregisteret

(Antirøykefilmen var forresten ikke den verste. Den værste filmen var den med slimete gonoré.  Nest verst var den som viste hvor fett hår, stygg hud, skittent rom og sløvt blikk vi kunne få om vi prøvde hasj og narko, og den tredje verste var fødsel. Husker dere de glade 70-årene på ungdomsskolen folkens?)

Hukommelse er kjekt å ha, men den kan godt være selektiv med årene…

images

Blogglistenhits

(function(i,s,o,g,r,a,m){i[‘GoogleAnalyticsObject’]=r;i[r]=i[r]||function(){
(i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o),
m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m)
})(window,document,’script’,’https://www.google-analytics.com/analytics.js’,’ga’);

ga(‘create’, ‘UA-118567782-2’, ‘auto’);
ga(‘send’, ‘pageview’);