Få kick av Coco!

Få kick av Coco!

a-womans-ideal-wardrobe-according-to-coco-chanel-1660156.640x0c

For kort tid siden holdt jeg foredrag under Health & Beauty Scandinavia på Telenor Arena. Først om globale trender innen skjønnhetspleie for bransjen. Deretter sannheter og myter om å bli eldre for publikum. Forfengelighet ble et nøkkelord. 

Som siviløkonom er jeg glad i statistikk, markedsøkonomiske trender og slikt. De drives ikke bare av kundenes behov, og sannhet om hva som virker, men av hva som lønner seg. Behov kan skapes. Ofte på bekostning av helse og sunnhet. Forfengelighetens marked er svært lukrativt, fullt av fallgruber og gullgruver.

Å finne balansegangen mellom sunn og usunn forfengelighet er ikke lett. Norske kvinner er spesielt følsomme for dette temaet har jeg oppdaget. Siden messen var av, for og med alt som dyrker vår forfengelighet, begynte jeg å tenke grundigere over hva som ligger i begrepet. En av mine Power Point slides så slik ut:

SKJØNNHET, HELSE – & VELVÆRE

Gir bedre psyke, verdighet og energi

Å ta vare på deg selv gjør deg i stand til å ta bedre vare på andre også.

Og sparer Helsevesenet for milliarder!

HURRA FOR FORFENGELIGHETEN!

Men, satsingen på denne bloggen, og mine oppdagelsesreiser i skjønnhetsmarkedet som  forsøkskanin, har fått enkelte til å si at dette er helt koko. Nei jenter, det er ikke koko, det er Coco! 

Etter å ha tilbrakt mange år i helt andre kulturer, som den greske, amerikanske og  arabiske, forundres jeg stadig over hvor anti-feminine mange norske kvinner ønsker å være. De klarer liksom ikke å se at femininitet, sexyness og feminisme er forenelig. Jeg digger Coco Chanel, som for evig og alltid lærte europeiske kvinner kunsten å være feminine på kvinners premisser, og til menns begeistring. Hun gjorde jo herredressen sexy, og snørelivet avlegs.

original

For meg handler forfengelighet om et belønningssystem, eller en motiverende drivfaktor, som gjør at jeg klarer å ta så godt vare på meg selv at jeg elsker kroppen min. Da kan jeg leve fullt og helt uten fysiske eller psykiske hemninger. Fordi jeg har energi, styrke, smidighet og robusthet til det. Hjernen er dessuten det organet som har mest effekt av sunn forfengelighet. Jeg blir glad, tøff og lidenskapelig av det!

coco-chanel-print-a-girl-should-be-two-things-quote-minimalist-decor-teen-girl-r

Verdighet og identitet

En ting jeg ikke sa, men som jeg husket etterpå, var en aha-opplevelse jeg fikk under et foredrag  av forfatteren Tove Nilsen, den gangen jeg jobbet som kommunikasjonsdirektør for en bistandsorganisasjon. Hun fortalte om en reise til India, der fattigdommen er grell og slår deg i ansiktet.

– Hele familier bor i rundkjøringer…De har ingenting, nesten, sa hun.

De hadde noe. Det siste et menneske gir fra seg er verdigheten. Tar du verdigheten fra et menneske, tar du livet av det. Hvordan skaper de fattigste verdighet? Gjennom forfengelighet…

– Jeg møtte en mann som hadde tegnet sko på føttene sine, sa hun.

– Det var hans forfengelighet. Det siste som gav ham verdighet.

Forfengeligheten gir oss ikke bare verdighet, men identitet og glede. Vi er alle små kunstverk. Kunsten å iscenesette seg selv er stor, mangfoldig og en evig kilde til kreativitet.

Derfor disser jeg aldri de som er forfengelige! Tvert imot synes jeg alle som disser forfengeligheten, og bruker anti-forfengelighet som identitet, er dobbeltmoralister. De som fnyser av voksing, høye hæler, sminke, hudpleie og treningsregimer med en skremmende intoleranse for andres preferanser. De som hater fjoller, homser, transer, hipstere, sex-objekter og Birkenløpere. De som med mye aggresjon protesterer mot alle forsøk på å tøye grensene litt for hva de selv kan gjøre for å fremstå litt sunnere og mer attraktive. Det er selvfølgelig et realt valg å ikke bry seg nevneverdig om sitt utseendet, men da bør man være tolerant for at andre vil noe annet. De som er svært forfengelige i sin streben etter å være anti-forfengelige gjør meg trist. Men da….

coco-chanel-hero-getty_1

d464e9d856b5517e7b00cdceb919c806--gift-quotes-coco-chanel-quotes

 

Se deg i speilet.

Elsk deg selv.

Lek med identiteten din.

Polish deg selv.

Bli den beste utgaven av deg selv.

Have fun, but do it beautifully! 

 

 

lips-clipart-rolling-stones-1