Drømmekroppen uten å ofre noe? Dette er sannheten!
Sitter treningsbransjen på hemmeligheter de ikke deler? Noen påstår det…Her er sannheten om HVA som er den hemmelige egenskapen, den beste katalysatoren for kroppsendring og den mest effektive slankemåten!
Har du hørt om Fastfit? Det er en fyr som påstår at treningsbransjen har holdt tilbake hemmeligheter, og at han har knukket en kode som gjør at du kan trene mindre og spise mer for å se ut som en million dollars. Du må bare lese deg gjennom en masse hypnotisk markedsføring først, for deretter å bestille noen videoer og nyhetsbrev. Før du vet ordet av det er du loppet for penger.
Jeg abonnerer på nyheter og nyhetsbrev fra mange norske og internasjonale forskningssider for helse- , trenings- og kostholdsnytt. Min største lidenskap er kropp og kosthold. Jeg digger å prøve alt som kan få meg i form, holde meg sunn, slank, energisk og sterk, sterkere, sterkest! Derfor vil jeg gjerne tro på de som påstår å ha knukket en kode. Men, hver gang jeg etterprøver påstandene deres, ved å lete etter vitenskapelige bevis, andres erfaringer, anmeldelser osv. så faller de fleste på sin egen urimelighet. Hva angår Fastfit, som har pepret min og andres Facebook-feed i det siste, så fant jeg et meget vettugt innlegg hos en ekspert her:
Svein Erik Gjøsund, PT, B.Sc. ernæring
Han skriver: I lengre tid har reklame for “fastfit” poppet opp på skjermen min. Det er noe av den mest hårreisende markedsføringen jeg har sett fra norsk treningsbransje i hele min karriere. Jeg skammer meg på vegne av den norske treningsbransjen.
Fastfit sin måte å spre løgner om at det finnes en “quick fix” for å oppnå drømmekroppen er ikke uvanlig, men det er UNORSKT. I årevis har jeg mottatt tilsvarende markedsføring fra amerikanske nettsider. Same shit, different wrapping, og det er reinspikka SHIT!
LES: SLIK FORMER DU KROPPEN UANSETT ALDER
Hvordan kan allikevel noen klare å forandre kroppen sin totalt? Hva gjør muskelbuntene, toppidrettsutøverne og fitnessutøverne som vi andre ikke klarer?
Sannheten:
GENETIKK TELLER MYE FOR FETT OG MUSKLER – MEN DU KAN SKRU AV OG PÅ GENER
Hva teller for kroppsfasongen? Muskler og fett. Vi er født med ulike muskelfibre og ulike fettdepoter. I noen familier samler man fett rundt hoftene, i andre rundt magen. Det kan du ikke gjøre noe med. Annet enn å bygge muskler der du vil ha mer symmetri, og spise lite nok til at du ikke samler overskuddsfett.
Selv har jeg overvekt av muskelfiber type I, som er lange og slanke fibre som egner seg best til utholdenhetstrening. Mannen min er min rake motsetning. Han har overvekt av muskeltype X, som gir eksplosiv styrke. Han bygger derfor raskere store muskler. Ikke fordi han er mann, men fordi han har den type muskulatur. Derfor egnet han seg ypperlig på ishockeybanen, der det å være stor og eksplosiv teller mest.
Jeg er derimot sterk på en annen måte.
Test deg selv: Du vil enten se det i speilet, eller kjenne etter. Hva har du innerst inne mest glede av? Å løfte jern eller løpe langt?
Kroppen er tilpasset det den trives best med. Du vil klare å trene mer, og oppnå større resultater, når det er lystbetont.
Derfor finnes det ingen treningsform som er BEST. Det må individuelt tilpasses din kroppstype. Over tid kan du endre genenes programmering. Det gjør du ved å gjenta og gjenta et regime til kroppen tvinges til å tilpasse seg deg (din vilje) og ikke omvendt. Det er beintøft.
VARIASJON GIR GODE OG RASKE RESULTATER
Uansett hvordan du er født, er det viktig å variere. Både den fysiske aktiviteten og kostholdet.
Jeg må presse meg litt for å legge inn styrketrening. Mannen min må dras ut på tur for å få trent hjerte og lunger. Kostholdet mitt består av mye grønt, frukt, korn og magre proteiner, urter og krydder, i evig variasjon. Da får kroppen i seg akkurat passe nok, av det meste. Ensidig og mangelfullt kosthold med overdrevent inntak av det mange misforstår som sunt i store doser er ikke bra.
Ortoreksi er en megamisforståelse av Hippokrates. Han sa: «La maten være din medisin» men det var lenge før veganisme, raw food, superfood, kosttilskudd og glutenfritt.
Maten inneholder en rekke mikronæringsstoffer som jobber sammen.
- Den som spiser variert spiser sunnest.
- Det samme gjelder trening. Kroppen må ha variasjon og motstand for å bli robust, sterk og sunn.
- Hjernen funker på samme måte. Rutiner sløver den. Nye utfordringer skjerper den.
Når kroppen stresses til å gjøre noe den oppfatter som motstand, blir den raskere sterk.
Musklene vil gjøre alt de kan for å «økonomisere» ved å spare krefter og kaloriforbruk. Men det DU vil er å øke styrken og forbrenningen, ikke sant? Da må du gå imot kroppens fysiske instinkter, faktisk.
Straks du gjør en treningsform så mange ganger at den føles behagelig, som om kroppen går på autogir, må du derfor endre treningen hvis du vil gå fra rent vedlikehold til progresjon. Hvis joggingen min blir lett som luft under føttene legger jeg inn noen tøffe intervalløkter, når jeg har ambisjoner om å komme like raskt eller raskere i mål på Birken neste gang.
ØK BELASTNINGEN I TRENINGEN GRADVIS – ALLTID
Når jeg har trent styrkeøvelser til et nivå som ikke gjør vondt etter 5-10 reps, skifter jeg til tyngre gir. Enten ved hjelp av tyngre vekter (belastning), eller ved å økte antall repetisjoner eller serier. Jeg må ærlig innrømme at det koster mer viljestyrke enn jeg alltid har… Mer om det siden.
Naturens lov: Motstand gjør sterk (på ALLE måter)
Vi lever i en tid der markedskrefter selger livsløgner for å få deg til å tro at du kan oppnå det meste uten å ofre noe. Uten smerte, sult og motstand. Sorry ass. Naturen er tøff. Get used to it!
Stå i målområdet når Birkendeltagerne ankommer… Tro meg, INGEN går over den målstreken uten smerte. Utøverne kan si mye rart i ettertid, som meg selv….Kjekkas etter kort tids restitusjon. Endorfiner er rare sånn. Da jeg ble intervjuet etter målgang snakket jeg om kjempefin tur, flott vær og sånn. Særlig… For SÅNN var det jeg egentlig hadde det:
Hvis du tror at fitnessmodeller med six-pack har lekt seg til lekre muskler, tro om igjen. Det vrimler av slagord, mantraer, mottoer, musikk, coacher og selvsuggerering der ute. ALT for å holde ut…
TING TAR TID – OGSÅ DRØMMEKROPPEN
Du kan være født heldig, men det varer ikke lenge. Etter at du har nådd kroppens fysiologiske gullalder i midten av tyveårene, går det dessverre nedover med det meste, med mindre du endrer livsstil. Spis sunnere, tren mer og sov godt.
Oppsiden er at jo mer du trener, jo mer tåler du. De tøffe øktene kan være korte! Men gjør dem ukentlig. Året rundt. Alltid. Selv i ferien. Vi som har rundet 50 mister raskere muskler enn yngre, men JIPPI vi bygger dem også like raskt!
DU MÅ TELLE KALORIER
Jeg er reiseleder for folk mellom 60 og 90. De som holder seg slanke og spreke er uten unntak forsiktige i matveien og trener jevnlig, ukentlig. Og de har gjort det i ÅREVIS. Folk som sier at de kan spise hva som helst uten å legge på seg ljuger! De glemmer å fortelle at de av og til ikke har appetitt, hopper over måltider, glemmer å spise, spiser sakte, kaller en vanlig porsjon for mye, liker ikke søtsaker, skjærer bort alt av fett, drikker ikke alkohol og/eller brus og juice, har ikke sukker i kaffen og teen, osv. Alt dette eller noe.
Hvis du har et vektproblem må du før eller siden telle kalorier, uansett hva folk sier. Det er ikke mulig å legge på seg om du ligger på underskudd. Alle som lider av overvekt har overvekt av kalorier.
Kun i sjeldne tilfeller dreier det seg om et alvorlig stoffskifteproblem, men ikke såååå mye at du blir tjukk av det. Det dreier seg ofte om maks fem kilo ekstra. Stoffskiftesykdommer gjør ofte den syke slapp, og da bruker de mindre kalorier enn mengden i et normalt kosthold. Det er et komplekst problem som en klinisk ernæringsfysiolog kan hjelpe deg med.
Det finnes ingen dietter som endrer forbrenningen. Bare fysisk aktivitet og muskler øker den.
SELVDISIPLIN ER DEN HEMMELIGE INGREDIENSEN
Alt det du har lest til nå fordrer selvdisiplin. Vi er født eller oppdratt til å ha ulik grad av det. I hjernen finnes et belønningssenter som utløser dopamin når vi tilfredsstilles med mat, sukker, salt, fett, shopping, drugs, sex, spill, sport, spenning og/eller andre stimuli. HVA som trigger oss mest og hvor mye er individuelt. Derfor må du være dønn ærlig med deg selv og innrømme dine svakheter. Se deg selv i hvitøyet og bestem deg for om du vil gjøre noe med det eller ikke. Hvis du mistrives med overvekten din, og VET at du liker søtt, salt og/eller fett, så må du søke hjelp eller fikse det på egen hånd.
Ingen blir toppidrettsutøvere eller bodybuildere uten en sterk grad av selvdisiplin langt over snittbefolkningen.
Det samme gjelder folk som har blitt steinrike på å bygge opp lukrative selskaper. Legg misunnelsen din i grøfta.
Hvis du vil oppnå ekstraordinære resultater må du være ekstraordinær. Som å trene litt HVER dag, eller MYE fire ganger i uken.
Alle som forteller deg noe annet tjener penger på å forføre deg til å tro det finnes en lett, rask og enkel vei til det de fleste drømmer om. De eneste som tjener på det, er dem selv. Ref. Fastfit-fyren.
DET er sannheten.
Snarveien til suksess er god MOTIVASJON.
KJÆRLIGHET er den beste motivasjonen.
Vil du lære et språk? Forelsk deg i en som snakker det flytende. Forelskelse er verdens beste slankekur, og menn har erobret land og formuer for å vinne en kvinnes gunst.
Blås i Janteloven. Elsk deg selv, og du vil komme langt!
KILDER (Og disse anbefaler jeg på uhildet grunnlag da jeg ikke er sponset av noen):
Norges beste ernæringsfysiologer samlet på ett brett: BRAMAT.NO
EVO kan mye om trening og fitness. De har en nettside med gode artikler
DN Aktiv (der jeg selv har jobbet frilans) er kanskje den eneste avisen igjen som setter svært høye krav til journalistisk integritet og kvalitet. Jeg har jobbet for andre som ikke er like strenge, og ukebladene er verstinger.
Ingeborg Senneset i Aftenposten er en av Norges beste helsejournalister, utdannet sykepleier. Hun kan du tro på.
Gunnar Tjomlid som driver nettsiden Saksynt er Norges mest kritiske blogger. Han er for eksempel den eneste som har giddet å etterprøve alle spådommen til Snåsamannen…
Dessuten digger jeg forskningsmiljøet på Norges Idrettshøgskole, Det er ikke uten grunn at norske toppidrettsutøvere vinner mye! Du kommer ikke til pallplass uten å vite hva du driver med, på cellenivå.
Så kan du bruke hodet og tenke at de som påstår de vet bedre enn disse kildene også burde klare å levere bedre. Gjør de det? Nope… I rest my case.