Dørstokkmila til livslykken

Dørstokkmila til livslykken
Jeg elsker frikjøring (offpiste). Som i livet ellers. Uforutsigbart spennende, sambasvingende, pudderdeilig, og ganske humpete. Tidvis høyderedd, iskald eller svett. Herlig slitsomt, mentalt og psykisk utfordrende. Men først og fremst GØY, med endorfinrus og adrenalinrush. ALT bortsett fra kjedelig.

På et tidspunkt begynte snøballen å rulle. Som om meningen med livet tvang seg frem og staket ut en ny kurs. Sent, men godt. Hvordan står det til med din egen livsdrøm?

man sitting on a concrete bench
Livet stopper bare opp hvis DU gir opp drømmene dine . Photo by Burst on Pexels.com

Du har kanskje kjent på en snikende depresjon med alderen, eller omvendt. Når vi runder 40 år er det en del tog som har gått. Nei, du kan ikke oppfylle drømmen om å bli fotballproff, konsernsjef, fiolinist eller trebarnsmor om du ikke allerede er godt i gang.

Skal du gi opp av den grunn? Nei. Alder er ingen hindring, heter det. Men tror du virkelig på det? Eller har du begynt å snakke ned deg selv? Skylde på at du ikke er så sprek lenger osv. Det skyldes ikke alder, men at du har trappet mer eller mindre ubevisst ned. Tatt lange pauser osv. Løsning: Trapp opp. Slutt med pauser. Tenk som en 25-åring igjen.

La meg fortelle deg hvordan jeg selv, og mennesker jeg har møtt på min vei, har funnet lykken på perrongen da toget gikk.

Trumpism

Hvis livet er for kjipt, fordi alle andre synes å lykkes rundt deg, burde du lese denne boken. Elsker den!

Det finnes knapt noe verre enn folk som føler seg så mislykkede og skuffet over egne valg gjennom livet, at de bruker den siste halvdelen av livet til å skylde på andre, samfunnet eller skjebnen. For deretter å bli bitre, sure, misunnelige, grådige og hevngjerrige. Trumpism som jeg også vil kalle det. Du kjenner sikkert noen av dem. De tyter frem etter begravelser, skilsmisser og jobbkriser. Bare ikke bli sånn selv!

Her er mine toppråd for å finne lykken med stor L, selv om toget har gått:

Begjær det du har – og du har alt du begjærer

Hvilke briller ser du livet med? (BTW: Persol, Acne, lånt Jimmy Choo og arvede goggles)

Du kunne ikke få barn, bikkje eller drømmepartneren, men det betyr ikke at du går glipp av alt som følger med. Tvert imot! Bli nabokjerringa og vennen som får all gleden med andres barn og bikkjer, UTEN ansvaret og styret med alt fra sykdom til problemer og økonomi.

Savner du hyttedrømmen? DNT har 500 hytter, og AirBnB over hele verden gir deg tilgang på drømmestedene etter vær, vind og innfall til rundt 500,- kr natten. Mye bedre, billigere og stressfritt. 

”There is nothing like a free lunch”.  I stedet for å misunne vennene som endte opp med millionvillaer, luksushytter og digre biler, kan du trøste deg med at det følger med mye stress og kostnader, som må inntjenes og løses med masse jobbing på et kontor, mens du går den herlige skituren på gnistrende føre.

Luksus smaker best når man er en bra gjest!

Rikdom måles i opplevelser – ikke i ting

Trenger ikke stort for å være lykkelig! Det er lett å forstå og føle når man er på vandring i mektig natur. (Skarvheimen)

Noen av de fineste menneskene jeg kjenner har hatt, eller fortsatt har, lite å rutte med. Når du ikke kan friste med innpakning, luksus og velfylt lommebok må du trå til med noe annet. Som gode samtaler, humor, omsorg, matkunst, samfunnsengasjement, kunnskap og hygge.

Å oppleve noe handler om hvor flink du er til å bruke sansene og hjernen.  Da hjelper det lite med penger, om du ikke kan verdsette i dybden alt det penger gir deg. Som å investere i et kjøkken til en million for å varme opp ferdigpizzaer.

En person jeg ikke liker så godt lenger hadde følgende standardsvar hver gang jeg spurte om feriereiser: ”Det var fint”. Hvor var dere? ”Eh…husker ikke helt hva det het. De er jo så like de øyene”.

Eller slik en fyr på elvecruise svarte meg da jeg som reiseleder lurte på hvorfor de ikke ville i land. ”Har du sett én vingård har du sett dem alle.”

Det kaller jeg å være fattig.

Tapt karriere blir vunnet hobby

Hold på formen og følg drømmen! På jobb som cross training instruktør og PT.

Jeg drømte aldri om å bli PT og blogger. Begrepene fantes ikke da jeg vokste opp. Jeg ville bli oppdagelsesreisende og forfatter. Til min store glede har nye yrkesvalg etter fylte 50 ført meg til flere oppdagelsesreiser og skrivejobber enn jeg hadde kunnet forestille meg. Romanene ligger halvferdige i skuffen. Men, det som er på gang holder oss sultne og på hugget. Hva er verdien med en karrieretopp? Å måtte gå ned igjen, eller sole seg i glansen der oppe? Det blåser som kjent også på toppene. Ai…   

Generalisten har det bedre enn perfeksjonisten

Havblikk mot en lovende vakker horisont i en vintage kajakk. Da er det godt å bare stoppe opp og la padleårene stå stille. Nyte øyeblikket og føle på livslykken. Når det blåser surfer jeg. Når det er vinter går jeg på skøyter eller ski. Å være akkurat passe god i mye gjør meg lykkeligere enn å være kjempegod i noe. Har ingen medaljer å forsvare eller jage.

OK, så er det for sent å bli verdens beste fotballspiller, skiløper eller skuespiller. Men du verden så mye bedre og sunnere det er å være akkurat passe god til at du unngår skader, sykdom, berømmelsens mange baksider, press, stress og prestasjonsjag. Jeg har vært journalist i mange år og møtt en haug A-kjendiser bak fasaden. De fleste er kommet dit de er fordi de er fantastiske mennesker med en enorm lidenskap og drivkraft. Men, det koster. Mye. Under hvert slikt møte har jeg nikost meg som journalist. Den som får lære og lytte.

Å være elev er ofte bedre enn å være lærer. Men, så er jeg en rastløs generalist og ikke en ensrettet perfeksjonist. I valget mellom å tilbringe 900 timer i året på å terpe på EN idrettsgren, eller leke med 900 morsomme aktiviteter på ett år, vet jeg hva som gir meg mest lykke!

Sosiale medier er døren til drømmen din

laptop on bed near the balcony
Sosiale medier er din plattform for gjemmekontor og evighetsstudie i kommunikasjonsteknologi. Fraværet av sjefete sjefer er vidunderlig. Photo by Taryn Elliott on Pexels.com

Min store lidenskap er å være fysisk aktiv i vill natur. Året rundt, på alle mulige og ”umulige” måter. Det synes godt på bloggen her, og på min Instagramkonto. Som voksen influenser har jeg gjort lidenskapen til noe jeg kan kalle en livsstil, og tidvis inntektskilde.

Sosiale medier er en gullgruve for alle som har noe de brenner for. Du trenger verken utdannelse, arbeidsgiver eller støtte for å komme i gang og finne din plass.  It´s a jungle out there!

Det eneste som gjelder er at du brenner for det du gjør, og lærer deg det kommunikasjonstekniske. Vi er alle selvlærte her.  For meg har det blitt selvforsterkende. At jeg kan inspirere og motivere andre til bedre livsstil og dermed livslykke, gjør at jeg strekker meg lengre og lengre.

Og, når du har strukket deg langt åpner det seg nye dører, plutselig. Jeg ble PT. En annen ble maler, noen blir så gode på foto og video at det ender opp som nytt heltidsyrke. For andre åpner det seg nye muligheter som foredragsholdere, kunsthåndverkere og nettbutikkgründere. For jeg kan fortelle deg av erfaring at vi blir sett av samarbeidspartnere, headhuntere, talentspeidere og investorer.

Just. Do. It.

Hvordan finner du lidenskapen din?

Min Instagramkonto er godt besøkt, for å være en fitness-influenser i min alder da… Nå er jeg blant Norges sprekeste på 60. Skjermdump av IGTV (Instagram TV)

Ikke alle vet hva de egentlig brenner for…Det er faktisk ikke så lett å se. Som om all livserfaringen din er blitt en diger og uoversiktlig roteskuff. Du kan gå systematisk til verks. Begynn å kjenne etter i hverdagen. Når er du skikkelig lykkelig? Sånn at du stopper opp og kjenner at HER, akkurat her og nå, kan tiden godt stoppe opp. Da er du i flow.

Det kan være mens du dekker et av dine mange nydelige bord, eller baker en av dine mange gode bakverk. Går skiturer der ingen andre tråkker spor, eller slår opp teltet ditt og myser mot fjellheimen. Det kan være når du smaker en god vin med hele deg, og får lyst til å fortelle selskapet hva du opplever. Eller, når du fører en malerpensel over et nytt lerret, som for deg er døren til Narnia.

Lykken ligger i de små øyeblikkene, der sansene dine tar helt over. DER er lidenskapen din.

Så er det bare å prioritere den da… ;.)

You are divine.