Dette virker mot rynker! Men...
Som alle over 50 vet, så er de aller fleste rynkekremer en milliardbløff. De virker ikke. Men, det finnes noen meget få virkestoffer som kan bremse rynkedannelsen, samtidig som huden også får færre pigmentflekker og blir jevnere. Jeg skal avsløre dem alle. Først ut er retinol (tretinoin, A-vit).
Virkestoffer er det viktigste du skal se etter når du kjøper nye kremer. HVA de er, HVOR sterk konsentrasjon du må ha, og HVORDAN stoffet kommer inn i huden din.
Huden er skapt for å være en barriere mot utvendige angrep. Den støter fra seg det meste, og suger til seg lite.
Jeg har snakket med plastikk-kirurger, leger, hudpleiere og folk i legemiddelbransjen, samt søkt meg frem til seriøs forskning på nettet osv. Konklusjonen er:
Retinol virker.
Retinol kalles også A-vitaminsyre, eller tretinoin, og det finnes knapt en dermatolog som ikke sverger til dette vidundermiddelet. Da tror du kanskje at A-vitaminkremen til apoteket er flott? Joa, den er fin den, men konsentrasjonen av virkestoffet er så svak, at den neppe gjør noen forskjell! Den gjør bare huden din myk.
Nå skal jeg gi deg et lite, men megaviktig lynkurs i toxikologi: (Læren om giftstoffer)
ALT er gift. Det er kun mengden som bestemmer.
For mye vann er farlig. For lite vann er farlig. Alle virkestoffene som kroppen trenger er avhengige av riktig dosering for at de skal virke sunne eller usunne. Antioksidanter virker for eksempel MOT sin hensikt hvis du får for mye! Men de virker helsefremmende om du får stor NOK dose.
Det som virker, har også en bivirkning.
Tenk på alkohol, nikotin, sovetabletter, smertestillende, hostesaft og trening. Jo sterkere doser, jo sterkere effekt og bieffekt. Vondt skal vondt fordrive.
Hvis du tror at det finnes noe der ute som virker UTEN bivirkninger, så er du lurt.
Retinol virker som rakker’n i doser fra 0,05% – 0,1%.
Det får du kun på resept som aknekrem fra sertifiserte hudleger og sykepleiere. Bestill time hos en av dem for å få din dose, og resept. Du trenger ikke kviser altså. Men det er tilfeldigvis kvisebehandling som forebygger og behandler rynker også.
Jeg bruker denne, som kommer i tre ulike styrkegrader:
En annen retinolbasert aknekrem som er populær heter Airol.
Retinol er altså sterke saker, og farlig for gravide! Du må påføre den kun om kvelden, for deretter å bruke veldig høy solfaktor på dagen. Jeg bruker solfaktor 50 fra ZO Obagi (som jeg skal skrive om siden!)
BIVIRKNING:
To dager etter påføring ser jeg slik ut:
Det går over selvsagt, men det betyr at jeg passer på at jeg ikke skal i et selskap eller noe sånt de dagene jeg vet jeg flasser og blir rød. Disse bivirkningene oppstår hos meg to dager etter påføring. Kremen ble påført i et tynt lag søndag (i hele ansiktet). Jeg var superfin mandag, og våknet til rødflammet og flasset rundt munnpartiet tirsdag. Imorgen onsdag er jeg like fin igjen. Dette er vanlig for meg.
Slik er det med retinol. Bruk den opptil annenhver dag, og smør deg for eksempel med apotekets medisinske hvite vaselin om du vil skjule flassingen. Huden vil etterhvert tilpasse seg dosen og flasse mindre.
Prøv selv i noen uker eller måneder, og gi meg tilbakemelding på hvordan det gikk med deg 🙂
VIL DU VITE MER?
Her er detaljerte fakta om Airol fra Laserlegene:
Virkningsmekanisme
Tretinoin er et derivat av vitamin A. Stoffet brukes i behandling av mild til moderat akne og på hud som har blitt skadet av overdreven soleksponering. Tretinoin irriterer huden og fører til at cellene i huden til å vokse (dele seg) og dør hurtigere. Det vil si økt celleomsetning. Antall cellelag vil bli redusert. Hos pasienter med akne, vil nye celler erstatte celler av eksisterende kviser og rask omsetning av celler hindrer nye kviserutbrudd. Ved en lignende mekanisme, kan Tretinoin redusere rynker, områder av pigmentert hud og grove hudområder. Hos pasienter med solskadet hud, vil hudforbedringer synes i løpet av de første 3 til 4 uker. Brune flekker begynner å falme etter seks til åtte uker. Rynker reduseres eller forsvinne etter tre til seks måneder. Etter påføring på huden, blir en minimal mengde av medikament absorbert i kroppen.