Derfor er vi best på ski

Derfor er vi best på ski
VANT IGJEN: Therese Johaug jubler etter seieren på 30 km fellesstart fri teknikk i ski-VM i Seefeld.  Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)

Norge ankom, kikket seg rundt, moste alle og reiste igjen. Hvorfor er vår lille nasjon uovervinnelige? Jeg tror jeg vet svaret 😉

Jeg bor innerst i skikongenes vugge. Mine nærmeste naboer her nord-i-dalen er plassen Bergendahl, som fostret Norges første skikonger, Lars og Lauritz Bergendahl.

Det er ikke bare et proft apparat som skal til. Lauritz Bergendahl vant flere VM gull i Chamonix uten andre enn selg selv og SIF i ryggen. 1937.
De hogget masse tømmer, gikk et par mil til Holmenkollen, moste alle, og gikk hjem igjen.
Det samme gjorde Johan Grøttumsbråthen, som bor midt-i-dalen. Siden har SIF, Sørkedalens Idrettsforening, klekket ut en drøss ambisiøse og spesielt flinke talenter i langrenn, alpin og skiskyting, som det nye OL-håpet Ingrid Tandrevold Landmark. Moren til Ingrid og jeg løper og går på ski sammen ukentlig med gjengen vår Sørkedalsrypene. Det står nesten alltid en grønn og blå SIF jakke til start i alle harde renn, enten det er Grenaderen, Holmenkollmarsjen, Birken, Marcialonga, Engadin, Svalbard Maraton, Vasaloppet med flere, enda vi er knapt 500 mennesker i denne lille dalen. Men, vi har skytebane, masse hester, skiskole for hele byens unger, hjemmesnekra hoppbakker og Oslo Vinterpark med world class skipark og sort bakke, der Kjetil André Aamodt la grunnlaget for sine OL-gull. Rene Flåklypa med andre ord. Og vi er ikke den eneste bygda som har det slik.
https://www.aftenposten.no/norge/i/5Vwez/Verdens-forste-skikart
Dette er verdens eldste skikart. Nordmarken og Sørkedalen 1890

Som ihuga skiløper og jogger møter jeg ofte Ingrid Kristiansen, Marit Bjørgen, Therese Johaug og Martin Johnsrud Sundby på ski, rulleski eller joggende. De bruker Sørkedalen og marka mye.

MOTIVASJON I KULTUR OG HISTORIE

Holmenkollsøndag Foto: Visitoslo.com

For her er hemmeligheten. Vi ser Holmenkollen og Tryvannstårnet, og da bruser blodet ekstra. Berg-og dalbaneløypa inn til stadioen og målgang er full av Holmenkollbrøl, flagg, pølser på bål og utsikt til fjorden. Jeg har løpt inn der selv noen ganger, og det er en massiv kulturinnsprøyting som heter nasjonalpatriotisk MOTIVASJON i luften. Når Bjørgen o’Co går for flagget går jeg attpåtil for SIF. Uten at jeg vinner noe som helst, men jeg er blitt råsterk og stiller i tøffingklassen 50+. Vi er grasrota som har heiet og LEKT ungene våre opp til paller.

Bak enhver gullmedalje står et massivt korps av frivillige foreldre, besteforeldre, naboer og andre idealister som driver de små klubbene.

Lokale klubber holder ikke på med en kald og krevende profesjonalitet, som i visse andre land, men med varm kultur. Nordmenn er individualister. Jeg har bodd i andre land, blant annet USA, og avstanden mellom meg og trenerne var uoverstigelig stor. Dessuten løp vi så kjedelig flatt hele tiden.

MELLOM BAKKAR OG BERG UTMED HAVET

Birkebeinere var frie og jordnære bønder som måtte sette all lit til egen kraft og vilje. (Foto: Ian Brodie / Paradox Film)

Den andre hemmeligheten er topografien og geografien vår. Vi er jo en steinrøys, med korte avstander fra fjord til fjell. Dørstokkmila er veldig lav når du vokser opp på en gård med fjell- og fjordutsikt. Det blir kultur å kunne mestre mye på en gang. Den norske bonden har alltid vært fri. Fattig, men fri. Han og hun har måttet livberge seg selv med både jakt, fiske, jordbruk og håndverk.

Helt siden Vikingetiden har vi meislet muskler og stamina gjennom variert fysisk aktivitet i krevende terreng og klima.

Derfor har Norge ikke bare ekstreme og sterke utholdenhetsutøvere, men også verdens beste spesialsoldater. Jegerne i det norske Forsvaret er kåret til verdens beste. Og igjen handler det om en mykere og mer humanistisk og tilnærming til fysisk fostring. Norske soldater blir oppfordret til å tenke selv og kritisere befalet om nødvendig.

Motivasjonen skal komme innenfra, ikke kjeppjages frem.

VI HOLDER GUD UTENFOR

Religion spiller en stor rolle for mange andre lands idrettsutøvere. Guden vår heter Kong Vinter. Han er lunefull og har en masse nisser som tuller med oss. Han andre Gud hjelper oss ikke i mål, bare trøster oss litt når vi holder på å fryse i hjæl etter å ha rotet oss for langt ut på viddene. Norske skiløpere ber mer til den jordnære smøreren sin enn til Gud.

NORSK NATUR ER DØDELIG VAKKER

Rondane

Bak enhver gullmedalje ligger det mange tusen mil innover vidder, skog og fjorder, som er så vakre, ville og voldsomme at vi kan dø av dem.

Når vi trener ute, som vi oftest gjør, kan døden puste oss i nakken om vi ikke løper fort nok.

Som mangeårig frysepinn kan jeg takke mine likfingre for at jeg løper som ville hælvete når jeg egentlig tror jeg ikke har krefter igjen. Det må jeg for å slippe å miste fingrene i koldbrann, eller dø av kulde. Ufrivillig intervall liksom. Så hvorfor utsetter vi oss for dette da? Fordi det er så sinnsykt vakkert der ute. Vakrest i verden. Det er verdt det.

Man skal ikke kimse av den mentale treningen det er å tåle norskt klima.

BRØD MED BRUNOST

Toppidrettsernæring: Hjembakt grovbrød med brunost, leverpostei og rødbet for bedre O2 opptak.

Det norske kostholdet er basert på noen av verdens beste råvarer. Vi er dessuten svært nysgjerrige og åpne for å lære av andres matkulturer, fordi vi var en fattig nasjon som i flere generasjonen overlevde på vassgraut og seterkost i sesong. Både som helsejournalist og kostholdsveileder fra Idrettshøgskolen har jeg fulgt miljøet rundt Olympiatoppen, og vi er i verdenstoppen innen idrettsernæring, som er blitt seriøs vitenskap.

Hemmeligheten er å ikke overdrive noe, men bruke naturens råvarer uten tilskudd.

Grovbrød med brunost, sjokolademelk, frisk frukt og bær, magre proteiner, rotgrønnsaker og makrell i tomat er faste innslag i toppidrettsutøveres kosthold. Det forskes mye på det optimale kostholdet før, under og etter en idrettsprestasjon, som individtilpasses den enkelte utøver. Kroppen fungerer ganske likt hos alle, med variasjoner på hvordan, og når, vi bruker henholdsvis fett, proteiner og karbohydrater som energikilde under en økt.

Når det er snakk om hundredeler i målgang, er det brunosten som vinner.

Påsketur på Beitostølen 🙂