Den gode greske maten for helsen

Den gode greske maten for helsen
Landsbyfest på Ikaria. Lokalmat og -vin serveres til en billig penge, og alle generasjoner danser og koser seg til langt ut i de små timer. Denne øya er såkalt Blue Zone. Ett av fem steder der de lever lengst, sunnest og lykkeligst i verden.

Etter å ha bodd mange år i Hellas har jeg lært mye om Middelhavskosten. Mange bestiller det de er vant til å spise når de er på reise i andre land, og går glipp av den naturlige supermaten. Her er mine tips til det du bør smake på neste gang.

På Naxos drives mange av de enkle tavernaene i strandkanten av lokale småbønder. Det gir fantastisk mat og service.

Jeg har et motto:

WHEN IN ROME, EAT AS THE ROMANS.

Er du på ferie i Norge bør du spise og drikke lokalt. Det som dyrkes her gir deg det du trenger for å takle klimaet vårt. Selvsagt kan vi legge til bananer, sitrus og krydder som ikke er naturlig hjemme i Norge, men la oss si 80-20 regelen da. 80 prosent lokalt, 20 prosent fra utlandet.

Trening er gram, kosthold er kilo.

Egentlig kan vi dekke alt kroppen trenger av næring fra egne norske kilder, men det krever både tid og kunnskap så lenge det ikke finnes i butikken. Skog og hei er fulle av planter og bær stappfulle av C-vitaminer for eksempel. Vil du gjøre noe aktivt for å bedre miljøet bør du lære deg å sanke og plukke av naturens forråd.

Spis, drikk og handle lokalt, så vil de små pittoreske landsbyene vi elsker å besøke overleve.

BRUK NATURENS EGET SPISSKAMMERS – FOR BÅDE HELSEN OG MILJØET

Ved Middelhavet derimot, er det veldig enkelt å styre unna alt av import. Ta for eksempel Hellas, der jeg har bodd i mange år, og ferierer nær sagt hver sommer. Min kjære eks-svigermor var fra en svært hardfør del av det sydlige Kreta, og lærte meg masse om å ta vare på alt av råvarer ved å kaste minst mulig og lage mat fra bunnen. Slakter man et dyr skal hele dyret utnyttes. Brød ble bakt av surdeig, urter tørket, frukt og grønnsaker servert etter sesong osv. Dessuten har grekerne alltid vært flinke til å plukke ville vekster til daglig bruk, enten det er snakk om fjellte, rigani (oregano), timian, horta & vlita (minner om spinat), villfennikkel, fikenkaktus og mye annet.

Jeg ivrer for å trekke frem den eldre generasjonens verdifulle budskap og kunnskap. Den gir deg optimal næring, samtidig som den tar vare på miljøet og den lokale økonomien.

LES MER: FOREVER YOUNG – reis til ungdomskilden

Naxos er Kykladenes spisskammers og største øy. Her lever småbønder av små jordteiger. Mange av dem har egne tavernaer der turistene ferdes langs sjøen.

Bikuber på Naxos. Et vell av ville urter, som timian, villfennikkel og oregano gir honningen svært god smak. Gresk honning er knallgodt på gresk tykk yoghurt. Dessert eller frokost.
Yoghurt med frukt, honning og nøtter er min faste greske frokost.

På vårt stamsted Voula er hele familien i sving fra tidlig morgen til sen kveld i sesongen.

Mor Voula selv står på kjøkkenet og lager enkel men svært god og næringsrik gresk husmannskost. Her er ingenting badet i olje eller salt, men akkurat passe. En drøm for oss som er opptatt av helse.

Vi deler på alt, og hvem har sagt at ungdom ikke vil ha salat og blekksprut? De elsker det.

Vi spiser som grekere. Det betyr at vi ikke bestiller hver vår rett, men mange småretter som vi alle deler på. Vi prioriterer grønnsaksrettene og sper på med noe sjømat eller magert kjøtt.

GRESK LANDSBYSALAT – XORIATIKI

Den kjente og kjære salaten med de solmodne tomatene spiser vi daglig, men visste du at den kommer i flere varianter? Basisen er alltid tomater, agurk, løk og grønn paprika, med oregano, olivenolje, sitronsaft eller eddik og lokal ost, som ikke alltid er feta.

Bare å fråtse i solmodne grønnsaker.
Med oliven og en lokal kvarg laget på geite- eller sauemelk. Fra Ikaria.
Med ville urter og myzitra, som er en lokal mykost fra geit på Naxos. Mild og fin i smaken

BØNNEPASTE – FAVA

Bønner og linser er svært vanlig rundt hele Middelhavet, og en rik kilde til vegetarisk protein. Spiser du det sammen med kornmat får du fullverdige proteiner. Bønnene er gjerne most med litt olivenolje, hvitløk og sitrus.

Fava med urter og rå løk på Ikaria.
Gigantes er langsomkokte elefantbønner i krydret tomatsaus. En av grekernes favorittretter med god grunn.

AUBERGINER OG SQUASH – MELITZANES KAI KOLOKYTHO

Disse grønnsakene er svært populære i sesong, og brukes enten grillet, kokt, most eller som ingrediens i små vegetarboller, moussaka og paier.

Grillet squash og aubergine smaker deilig søtt.
Melitzano salata- nydelig auberginpuré med urter. Fra Axiotissa, Naxos
Squash og ferske fikener rett fra hagen til bordet. Ikaria.

SJØMAT ER IKKE BARE FISK

Blekksprut, akkar, sardiner og ukjente fiskeslag. Her er det bare å fråtse i godsaker for gane og helse!

Tsipoura en en av flere nydelige fiskesorter du må smake i Hellas. Grillet og servert med sitron. Sitrus vil øke opptaket av omegaoljer fra fisken. PÅ fatet bak ligger sprøgrillede sardiner (sardelles), som vi spiser hele med sitron. Yummy!
Kalamares. Grillet akkar i sitron- og olivenoljesaus med urter er knallgodt. Fra Voula på Naxos.
Octapodi psitou. Grillet blekksprut er kjempegod snacks i solnedgangen. Her med litt ouzo, som smaker anis.
Nydelig blekksprutsalat med eddikdressing. Fra Mikri Vigla, Naxos.

GRØNNSAKER KAN VÆRE HOVEDRETT

Store mektige salater, gjerne med poteter og lokale urter med svært høyt innhold av mikronæringsstoffer må prøves. Nydelig! Du vil ikke savne kjøttet, som vi bør kutte ned på.

Kokte grønnsaker i sesong er alltid nydelig i Hellas, fordi de koker med tomater og urter som gir mye smak, metthet og næring. Fra Ikaria.
Denne salaten har sjeldne, ville urter som vokser i sjøkanten og er stappfulle av omega 3. Osten gir verdifulle magre proteiner. Fra Ikaria.
Potetsalat, posjerte egg, steinovnsbakt surdeigsbrød og fava til middag hos Eleni og Georgos Karimalis på Ikaria. Se lenger ned for tips om Agritourismo.

DRIKK LOKALT ØL, VIN OG MINERALVANN

Hvorfor gi Coca Cola Company mer makt enn de allerede har? Det er DIN etterspørsel som gir de store multinasjonale selskapene verden over monopol snart.

Gi din stemme til de små produsentene, uansett hvor du er, ved å etterspørre dem. Belønningen er MYE bedre smak.

Vannmelonjuice er min favoritt i heten. Usukret selvsagt. Søt nok i seg selv, og supersunn.
Gresk kaffe kalles Elleniko, og er kruttsterk. Tre slurker og mye grut. Knallgodt med litt sukker og et obligatorisk glass vann. Du drikker ikke kaffe mot tørsten, men for smakens skyld.
Lokalt gresk øl, mineralvann, brus og tønnevin.
Hellas har noen meget gode vinprodusenter, men ingen vits å være vinsnobb til hvert måltid for det. Den lokale tønnevinen kalles Xeema (uttales Hima) og bestilles i kvart- halv- eller helkilo på karaffel. Den er billig og smaker ofte knallgodt til den lokale maten. Drikkes av SMÅ kjøkkenglass.
Greske FIX ble vekket til live av entusiaster og smaker knallgodt.

RESTAURANTTIPS PÅ NAXOS

I tilfeldig rekkefølge. Dette er våre favoritter etter mange års besøk. Bare klikk på navnene så kommer du til nettstedene deres.

Leftheris i landsbyen Apeiranthos

Voula Plakastranden

Mikri Vigla Taverna Mikri Vigla stranden

Axiotissa Kastraki

Typografio Chora Naxos

Petrino Plakastranden

REISETIPS MATKURS – AGRITOURISMO

Eleni Karimalis og datteren på sitt koselige kjøkken. Her lager hun kylling med urter og grønnsaker i en giovetsi. Leirgryte.

Eleni og Georgos Karimalis

Her har jeg bodd to ganger og skrevet artikler fra. Vel verdt et besøk for de seriøst grekofile.

KOKEBØKER

Diane Kochilas har jeg møtt på Ikaria. Hun er USAs mestselgende forfatter av greske kokebøker, og har stor innsikt og kunnskap i den greske matkulturen. Kjempegode oppskrifter, hvorav Eleni Karimalis har bidratt med flere.

NYT MATEN!