Blodappelsiner og rødbeter for økte prestasjoner

Blodappelsiner og rødbeter for økte prestasjoner

img_1615Blodappelsiner er et sjeldent bra funn av supermat. Det er ikke overraskende, da sterke fargepigmenter er naturens geniale måte å signalisere en høy konsentrasjon av mikronæringsstoffer. Rødbeter har dokumentert effekt på utholdenhet.

Blodappelsinen, som bare vokser naturlig på Sicilia og spesielle steder i Spania, har et pigment kalt anthocyanin. Det kan blant annet forebygge hjerte- og karlidelser. Med andre ord, blodappelsiner er godt for blodet!  Pigmentene utvikles i klima der appelsinen utsettes for korte kuldeperioder, og det gjør den svært sesongavhengig, og dyrere enn andre appelsiner.

Rødbetene er en av de få råvarene som har vitenskapelig dokumentert direkte effekt på kroppen vår. Det skyldes innholdet av nitrat. Nitrat omdannes av bakterier i spyttet til nitritt, og virker inn på ulike fysiologiske funksjoner. Blant annet øker blodets evne til oksygenopptak i arbeidende muskler, hvilket gir høyere toleransenivå for utmattelse. Det har sammenheng med at blodårene utvides, og gir mulighet til økt oksygenopptak i musklene.

Petter Northug lanserte derfor en rødbetjuice på markedet for få år siden, med god effekt. Forskningen viser at effekten er merkbar hos mosjonister, men ikke alltid hos toppidrettsutøvere. Jeg skal løpe Holmenkollmarsjen lørdag 10. februar…og vil definitivt inkludere rødbeter i frokosten den dagen. Det gjorde jeg også sist, med godt resultat.

Jeg liker mat som skal spises i sesong. Da har vi noe å glede oss til, enten det er jordbær, blåbær, kantareller, reker, makrell, mango eller altså blodappelsiner. Hver måned har sitt gull 🙂

Fargene, smaken og den uvante kombinasjonen i denne vintersalaten er fantastisk.

En ting er sikkert, jeg kommer til å poste flere oppskrifter med disse vidundermidlene!

Enjoy!

Appelsinlund på Sicilia

OPPSKRIFT (salat for 2):

  • 1 blodappelsin
  • 1 rødbet (nykokt, eller bakt)
  • en neve ekebladsalat (eller det du liker av salat)
  • 2 ss god fetaost, eller chevre
  • 4-5 valnøtter

Kok rødbetene i lettsaltet vann, ca 45 min avhengig av størrelsen.  (Eller du pakker dem inn i aluminiumsfolie med litt salt og olje og baker dem på 200 grader i ca 40 min ) Avkjøl, skrell og skjær i små firkanter.  Skjær av topp og bunn på appelsinen, deretter skjærer du bort resten av skallet med skarp kniv før du snitter den i tynne skiver, som du igjen deler i fire trekanter.

DRESSING

  • 1 ss hvitvinseddik
  • 1/2 ss blodappelinjuice (skvis en skive)
  • en knivsodd Dijon sennep
  • 2,5 ss god olivenolje (gjerne Siciliansk)
  • 1/4 ts flytende honning

Visp alt sammen i en liten skål

Anrett først rødbetene i en skål (fargen smitter veldig), dryss deretter over små biter av salatblader og appelsinbiter. Ringle over 2/3 av dressingen og topp med smuldret fetaost, eller chevre, og hell på resten av dressingen. Dryss over grovhakkede valnøtter tilslutt. ( Det behøves ikke salt eller pepper)