Bli mett på superkalorier

Bli mett på superkalorier

Adjika fra Abkhazia, der de lever sunt til de blir 100. Moses med olivenolje til pesto.

Å trene gjør deg sulten, naturlig nok, da kaloriforbruket vil øke med intensiteten. På en times løpetur brenner jeg ca 60 kcal per km, hvilket betyr over 600 kalorier på en mil. Vårt kaloribehov i hvile er rundt 1550 kcal. Med en halvtimes vanlig aktivitet daglig øker behovet. Det er viktig å ikke komme på kaloriunderskudd over lengre tid. Du kan selv regne ut ditt kaloriforbruk her.

80 % på supermat

Verdens sunneste og lengstlevende folkeslag er tilhengere av å aldri spise seg helt mette, men tvert imot 80%. (Hara Hachi Bu) Forskere har funnet ut at vårt gjennomsnittlige kaloribehov ikke bør overskride 1900 kalorier, hvis du er gjennomsnittlig høy med gjennomsnittlig aktivitetsnivå. Høye nordmenn med aktiv hverdag kan sikkert trenge mer! Er du en to meter høy tømmerhogger fra de dype skoger kan du antagelig doble dette tallet.

Nå lurer du kanskje på hvordan du skal kunne leve et godt og lykkelig liv med evig slanking. Å slanke seg er kun nødvendig for overvektige med et helseproblem. Alle vi andre kan bare leve sunt og spise godt. Men hva vil det si å spise godt da?

– Kalorier inn = kalorier ut. Det finnes ingen nye formler som endret dette enkle regnestykket. Er du for tynn eller for tjukk er dette regnestykket i ubalanse.

– Mat med høyt næringsinnhold metter på få kalorier

– Mat med lite næringsinnhold (såkalt tomme kalorier) metter først etter altfor mange kalorier

– Fersk mat er bedre enn industrimat

– Jo sterkere farger – jo høyere næringsinnhold

– Spis lite rødt kjøtt – men mye grønnsaker, fiber og magre proteiner

Spis grove karbohydrater (fullkorn og fiber) –  ikke hvite (boller og brus)

– Spis sakte, kroppen trenger opptil 20 minutter for å fordøye og vite om den har fått nok eller ikke.

Tynne thaier og tykke tyskere

Når du ser tynne thaier spise seg mette på tynn suppe kan du derfor begynne å lure, sammenlignet med nordmenn som hiver i seg fem brødskiver til lunsj, eller tyskere som gafler i seg pølser de skyller ned med øl. Men hvem har egentlig fått i seg mest næring?

Se for deg at du har to stemmer i magen: En som sier fra når volumet er fullt, og en som sier fra når næringsbehovet er dekket. Den ene stemmen er en diger fyr som stapper magen som om det var et lager. Han tenker KUN volum. Den stemmen gir seg ikke før du har spist tre eller fem nybakte boller.  Har du klemt sammen en nybakt bolle? Ikke  store greiene, men fyttikatta så mange kalorier! Hele 254. I en skive loff er det 154. Til sammenligning er det bare 80 kalorier i en skive grovbrød, som veier dobbelt så mye.

2,5 dl Tom Yam Gong suppe inneholder 100 kalorier, og tar i tillegg stor plass i magen. Volumstemmen din vil si STOPP etter en porsjon. Get it?

Den andre stemmen er en litt mer overordnet og intelligent fyr som sitter på et kontor bak magelageret, og han kaller vi næringsstemmen. Han ser på monitorer som måler innholdet i alle eskene på lageret. De blir scannet på vei ned tarmene. Karbohydrater, proteiner, vitaminer, antioksidanter osv. Når målingene viser tilfredsstillende verdier sier han stopp. En liten eske thaisuppe holder i massevis for ham.

Når du trener mye trenger du derfor mye næring, men ikke så mange kalorier som du kanskje tror.

I tillegg til denne bloggen har jeg en matblogg som heter  GULL I MUNN. Der du kan finne oppskrifter til rettene nedenfor, som gjør deg raskt mett på mye næring og få kalorier. Råvarene er nøye satt sammen for optimal helseeffekt. Legg merke til at jo flere farger – jo mer næring. Spis regnbuen og du er safe.

FROKOST

Havregrøt kokt på vann, men bløtlegg grynene over natten for å få ut alt næringsinnholdet. Dryss over linfrø, søt evt. med honning og/eller usukrede bær. Spis C-vitamin ved siden av i form av nypresset appelsinjuice eller grapefrukt. Gir maks opptak av Omega 3 blant annet.

Kaffetrikset:

Krydder gir ikke bare mye smak, men smaker mye fordi næringsinnholdet er skyhøyt. Kanel og nellik for eksempel, inneholder enorme mengder med antioksidanter, i tillegg til at spesielt kanel regulerer blodsukkeret. Hvis du drysser kakaopulver (høyt næringsinnhold) og kanel på kaffe latten (med lettmelk), kan du droppe sukkeret og spare mange kalorier.

LUNSJ

Tunfisksalat for eksempel, metter mye mer enn baguetter og fast-food, og har langt høyere næringsinnhold. Lag en diger porsjon som varer i tre dager om du har liten tid.

Rødbetsalat med spinat og fetaost. Rik på smak og supre antioksidanter. Rødbet øker blodets evne til oksygenopptak, og er derfor ypperlig næring før utholdenhetstrening.

MIDDAG

Tom Yum suppe, enklere enn du tror å lage selv! Fisk og skalldyr metter fort, og en symfoni av syrlige smaker stabiliserer blodsukkeret og balanserer smakregisteret ditt. Elsker du salt og/eller søtt er Thai supper en fin avvenningskur.

Få ting metter mer, og smaker bedre, enn torsk og kokte grønnsaker. Her er et par eksempler på porsjoner som metter mye mer enn du tror.

Bodyliscious fisk

dampet torsk, spinat, purre, gulrøtter og brokkoli med sitron, sukkererter, urter og pinkjekjerner.