2021 - Leve fullt og helt

2021 - Leve fullt og helt
The X-factor

Har du nyttårsforsetter? Iår har jeg nyttårsmål. Hårete, ville, morsomme mål om å leve fullt og helt, og mest UTE. 2020 var året vi mistet mye, men vant mer, som det å sette pris på vårt eget land og mulighetene i naturen. Jeg har funnet noen bra inspiratorer.

Det finnes alltid en aktivitet du kan gjøre. Turskøyting er en av dem, men bli med erfarne skøytere som kan lese isen og sjekke den. Husk sikkerhetsutstyr.

Det beste i livet er gratis.

Det har inspirert meg enormt! Hver dag lærer jeg noe nytt om friluftsliv, trening, naturopplevelser, frikjøring, fashion, interiør, matlaging og mye annet. Favorittene mine er mange, men jeg skal tipse om noen av dem her. Les videre.

Stålis på Bunnefjorden ble isbonanza i januar 2021.

Nå skal det også handle om hva det har inspirert meg til! Jeg var så heldig å bli invitert på Finse i nyttårshelgen, og jeg har en barnslig tro på at de første anslagene i det nye året blir toneangivende for hele året som helhet. Så da venninnen min først inviterte meg på en kjapp randoneetur opp den lille alpinbakken i mørket med hodelykt, var jeg ikke sen å be. Slutten av det ekstreme året 2020 ble å traske opp til Norges tak, mot fullmånen i det golde, kalde landskapet jeg elsker, for deretter å stå ned i pudder i halvmørket før en herlig middag.

Utsikt vestover på vei opp mot Hardangerjøkulen

Finse er helt spesielt, og her har jeg mange gode minner fra turer til fots, sykkel, ski og up-ski (forløperen til kiting). Jeg har vært der på firmatur og vennetur, på kjærestetur og solotur i området som består av to fjellheimer: Skarvheimen og Hardangervidda. Sonja Hennie hadde verdens første ishall her. Star Wars ble spilt inn der, Rallerne bygget Bergensbanen (les Jan Guillots Brobyggerne!), og polfarere har trent her.

Jøkulen. Norges tak setter høyden for 2021

Den norske fjellheimen er mer krevende og barsk enn alpene, tror det eller ei, og på Finse har du attpåtil arktisk fauna.

Den første dagen i det nye året skulle altså gi anslaget for 2021, og himmelen viste gløtt av turkisblå himmel mot syd. Det var nærmest vindstille, noe som er sjeldent på denne tiden av året. Snøen lå innbydende og perfekt temperert foran oss med minus 5.

Da ble det tur til Hardangerjøkulen, på impuls uten annet enn en dagstursekk, så vi tok det pent. Fulgte tråkkede spor og snudde før toppen. Derfra ble det av med kortfellene på fjellskiene, og forsøk på å gjenoppfriske telemarksvingene fra de glade 80-årene. Det gikk sånn tålelig bra, men nysnø på skare er stuegulv! Yabbadoo!

Smale spor er bedre enn brede her i livet

Kort sagt ble det en pangstart, og siden har jeg kastet meg over mulighetene som bare ligger der og venter på at vi skal ta imot dem. Jeg bruker Facebook og Instagram for å finne likesinnede folk som vil på tur, men mangler turfølge på sitt nivå. Jeg er jo 60 år nå, og har svært få likesinnede på min alder, så det blir til at jeg henger meg på langt yngre gærninger som vil ha det gøy og koselig på oppdagelsesferd i Norges sykt flotte natur. Vi utveksler erfaringer, turtips, utstyrsnerdete råd osv. Turfolk er verdens hyggeligste og inkluderende folk!

Nordmarka har tatt på seg finstasen iår.

Hvis du føler at livet har gått litt i stå, blitt kjedelig infisert av dølle rutiner og for mye jobbing, så begynn å se deg rundt etter eventyrere. Folk som bor i bobiler, telt og hengekøyer. Som finner lykken og helsen på toppene. Som drar pulk, seiler til fjerne strøk, bærer ryggsekker og lever som nomader det meste av året.

Det blir litt utstyr etterhvert da… Turskøyter med sikkerhetsutstyr, telt med alt det innebærer av camping og glamping gadgets…Fjellski med kortfeller, all mountain ski, langrennski, staver med og uten små eller store trinser. Enda flere ullklær osv. Mye har jeg fra før, men det blir liksom aldri nok he he.

Utstyret er iorden når jeg trasker på ville veier i marka.

Du kan dra kortreist. Til nærmeste utmark, eller langt. Du kan reise med ganen! Dykk inn i matbloggernes fantastiske univers, for noen av dem tar deg med på en reise i mer enn smak og lukt; til kulturen bak.

God reise og følg Pippi (og meg…) Motto: Det har jeg aldri gjort før, så det klarer jeg helt sikkert”.

TIPS TIL INFLUENSERE SOM VIL GI DEG ØKT LIVSGLEDE:

Matbloggere:

Vidar Bergum bor i Istanbul, og skriver om en av verdens rikeste og mest mangfoldige matkulturer. Han skriver godt og spennende, og rettene er knallgode.

Caroline Schoning er gift italiensk og drev i mange år en populær restaurant på italienernes hjemmebane. Respekt! Hun bobler over av matglede og herlige historier om livet i Italia.

Mimi Thorisson er gift med en islandsk fotograf, som tar bilder som kalles matporno, for her får du seriøst vann i munnen. De veksler mellom sitt gode liv i Medoc (Bordeaux) og Torino, Italia. Masse spennende innblikk i to av verdens beste matland.

Nevada Berg driver North Wild Kitchen, og vi har vært på bloggtur sammen til Gudbrandsdalen. Hun får norsk husmannskost til å nå nye høyder fra sitt herlige liv i Numedal. For oss som elsker brunost er hun gull!

Friluftsliv:

Naturveilederen kan alt om å ligge ute midtvinters eller midt på sommeren, og helst på fjellet. Han har solid erfaring og gode fornuftige råd. Ikke minst mange fantastiske bilder av dyreliv på nært hold.

#Bodildall reiser kortreist i marka, og bor nesten mer ute enn inne. Hun er en skikkelig livsnyter og estetiker som frister med superenkle kanelsnurrer, lekre strikkegensere, tepper i teltet og masse annen kos.

Elisa Røtterud har hatt en eventyrlig reise og utvikling som eventyrer de siste få årene. Hun tar deg med på alt fra miniutflukter i Oslomarka til Himalaya, med masse humor. Som jente tipser hun om alt fra kule ekstremturklær til kuldekremer som funker.

Øyehaug tar så flotte bilder fra Sunnmørsalpene at jeg får nesten lyst til å flytte dit. I alle fall besøke dette området som er det råeste du får av fjell tydeligvis.

Hodelykt på Finse

Også har du meg da….Jeg virrer rundt som en mygg fra den ene opplevelsen til den andre. Følg meg da vel! #supermygg1

Hva er dine mål for 2021?