SLANK og SUNN med TRENING og KOSTHOLD livet ut

Dette virker mot rynker! Men…

2018-01-20 at 14-06-22 (1)

Aktiv over 50 – Elizabeth Lingjærde Foto: Jon Petrusson

Som alle over 50 vet, så er de aller fleste rynkekremer en milliardbløff. De virker ikke. Men, det finnes noen meget få virkestoffer som kan bremse rynkedannelsen, samtidig som huden også får færre pigmentflekker og blir jevnere. Jeg skal avsløre dem alle. Først ut er retinol (tretinoin, A-vit).

Virkestoffer er det viktigste du skal se etter når du kjøper nye kremer. HVA de er, HVOR sterk konsentrasjon du må ha, og HVORDAN stoffet kommer inn i huden din.

Huden er skapt for å være en barriere mot utvendige angrep. Den støter fra seg det meste, og suger til seg lite.

Jeg har snakket med plastikk-kirurger, leger, hudpleiere og folk i legemiddelbransjen, samt søkt meg frem til seriøs forskning på nettet osv. Konklusjonen er:

Retinol virker.

Retinol kalles også A-vitaminsyre, eller tretinoin, og det finnes knapt en dermatolog som ikke sverger til dette vidundermiddelet. Da tror du kanskje at A-vitaminkremen til apoteket er flott? Joa, den er fin den, men konsentrasjonen av virkestoffet er så svak, at den neppe gjør noen forskjell! Den gjør bare huden din myk.

Nå skal jeg gi deg et lite, men megaviktig lynkurs i toxikologi: (Læren om giftstoffer)

ALT er gift. Det er kun mengden som bestemmer.

For mye vann er farlig. For lite vann er farlig. Alle virkestoffene som kroppen trenger er avhengige av riktig dosering for at de skal virke sunne eller usunne. Antioksidanter virker for eksempel MOT sin hensikt hvis du får for mye! Men de virker helsefremmende om du får stor NOK dose.


Det som virker, har også en bivirkning.

Tenk på alkohol, nikotin, sovetabletter, smertestillende, hostesaft og trening. Jo sterkere doser, jo sterkere effekt og bieffekt. Vondt skal vondt fordrive.

Hvis du tror at det finnes noe der ute som virker UTEN bivirkninger, så er du lurt.

Retinol virker som rakker’n i doser fra 0,05% – 0,1%.

Det får du kun på resept som aknekrem fra sertifiserte hudleger og sykepleiere. Bestill time hos en av dem for å få din dose, og resept. Du trenger ikke kviser altså. Men det er tilfeldigvis kvisebehandling som forebygger og behandler rynker også.

Jeg bruker denne, som kommer i tre ulike styrkegrader:

15_1108_3_201508261140En annen retinolbasert aknekrem som er populær heter Airol.

last ned (1)

Retinol er altså sterke saker, og farlig for gravide! Du må påføre den kun om kvelden, for deretter å bruke veldig høy solfaktor på dagen. Jeg bruker solfaktor 50 fra ZO Obagi (som jeg skal skrive om siden!)

BIVIRKNING:

To dager etter påføring ser jeg slik ut:

2016-01-01 at 00-00-00.jpg

Det går over selvsagt, men det betyr at jeg passer på at jeg ikke skal i et selskap eller noe sånt de dagene jeg vet jeg flasser og blir rød. Disse bivirkningene oppstår hos meg to dager etter påføring. Kremen ble påført i et tynt lag søndag (i hele ansiktet). Jeg var superfin mandag, og våknet til rødflammet og flasset rundt munnpartiet tirsdag. Imorgen onsdag er jeg like fin igjen. Dette er vanlig for meg.

Slik er det med retinol. Bruk den opptil annenhver dag, og smør deg for eksempel med apotekets medisinske hvite vaselin om du vil skjule flassingen. Huden vil etterhvert tilpasse seg dosen og flasse mindre.

last ned (2)

Prøv selv i noen uker eller måneder, og gi meg tilbakemelding på hvordan det gikk med deg 🙂

VIL DU VITE MER?

Her er detaljerte fakta om Airol fra Laserlegene:

Virkningsmekanisme
Tretinoin er et derivat av vitamin A. Stoffet brukes i behandling av mild til moderat akne og på hud som har blitt skadet av overdreven soleksponering. Tretinoin irriterer huden og fører til at cellene i huden til å vokse (dele seg) og dør hurtigere. Det vil si økt celleomsetning. Antall cellelag vil bli redusert. Hos pasienter med akne, vil nye celler erstatte celler av eksisterende kviser og rask omsetning av celler hindrer nye kviserutbrudd. Ved en lignende mekanisme, kan Tretinoin redusere rynker, områder av pigmentert hud og grove hudområder. Hos pasienter med solskadet hud, vil hudforbedringer synes i løpet av de første 3 til 4 uker. Brune flekker begynner å falme etter seks til åtte uker. Rynker reduseres eller forsvinne etter tre til seks måneder. Etter påføring på huden, blir en minimal mengde av medikament absorbert i kroppen.

 

14 Comments

 1. myggwiz

  Reblogget dette på AKTIV OVER 50 .

 2. Lykkemisjonen

  Takk for gode tips! Er litt nysgjerrig på retinoid. Får man det på resept hos en hudlege? Hvor mye koster det?

  • myggwiz

   Hei! Ja, det er noe du må få på resept hos hudlege eller sertifisert kosmetisk sykepleier. Prisen er rundt 1000,- kr for en liten tube, men den varer ganske lenge, avhengig av hvor mye du bruker den. En tube holder til et halvt år minst. Som jeg skriver er dette sterke saker, da det “svir” huden litt så du flasser og blir rød, spesielt i begynnelsen før huden er blitt sterk og vendt seg til det. Opprinnelig et middel mot seriøs akne. Du kan bl.a. ikke være ute i sterk sol når du bruker det. Du får mer informasjon om du kontakter Senzie MediSPA eller Caroline Morel hos Aleris i Oslo, som begge har sponset meg. Lykke til! Hilsen Elizabeth

  • myggwiz

   Hei! Du får det på resept eller hus en sertifisert hudpleier/hudlege antar jeg

 3. Vivi

  Her var det mye blandet og ukorrekt. Tretinoin er merkenavnet på Retin A. Retin A er ekstremt mye sterkere enn retinol som er veldig vennlig og til dels uvirksom i små doser. Amerikanerne sverger til Retin A og går mann av huse for å kjøpe og importere denne. Typisk er Canada, India og Andorra steder du kan kjøpe dette online uten resept. Retin A selges under div navn. Det er et reseptbelagt middel i Norge og det er en grunn til dette da Retin A kan ha store og til dels alvorlige bivirkninger.

  .At det virker for de fleste er sant. Det er et vidundermiddel mot kviser og det minimaliseres porer og rynker. Typisk er å starte en gang i uken med 0.025 mg og øke til to ganger etter en uke. Etterhvert får huden en toleranse for produktet og du kan da øke til 0.05 mg. Typisk kan du bli ekstremt solskadet når du bruker Retin A og derfor er solbeskyttelse alfa og omega.
  Som en kuriositet kan nevnes at kremen koster 1000,- her i Norge og den koster 30,- (tretti) i andre land.

  • myggwiz

   Takk for info! Jeg skrev i posten at den har bivirkninger ja. Alt som virker har også potensielle store/små bivirkninger.

 4. Hanne

  Jeg begynte å bruke Retirides 0,05% for ca. en mnd siden og det i seg selv har gått veldig fint. Kun litt flass på nesen 🙂 Det store problemet er at ansiktet brenner når jeg påfører fuktighetskrem, olje, sminke eller SPF. Det gir seg etter en times tid, men det kan da ikke være bra? Blir veldig rød og ser ut som utsett før det roer seg. Brenner skikkelig. Hva gjør jeg feil?

  • csynniva

   Kanskje lurt å spørre en hudpleier eller en lege. 🙂

   • myggwiz

    Ja det var det jeg gjorde 🙂

  • myggwiz

   Spør en hudpleier, men det er helt klart at dette er sterke saker. Derfor det virker. Uansett hva man bruker så er det en regel at enhver virkning har også en bivirkning som variere fra person til person. Akkurat som med alkohol, tobakk, smertestillende osv. Toksikologi.

  • ann kristin eide

   Heia, jeg bruker sterk medisinsk retinol (ZO medical), og har samme problemet. Løser det ved å bruke produkter for ekstremt sensitiv hud, f.eks. til rens og fukt: Dermalogica mot sensitiv hud. Solkrem: kun fysisk solfilter, ikke kjemisk, som f.eks. Dermalogica Invisible Physical Defense spf 30. (Blir litt blek av den, tar en liten dert dagkrem med farge på toppen, eller en dert ZO medicals solkrem spf 50, den har litt farge som blir litt mørk for meg alene).

 5. Audun

  Tretinoin kremer kan ikke skrives ut på vanlig resept, men på skjema for registreringsfritak. Legen må attestere at kremen må brukes fordi det ikke finnes alternativer blant legemidler registrert i Norge.
  Så du må overbevise fastlegen om at dette er forsvarlig bruk av hennes tid.
  Retirides 0.1% 30 gram koster ca kr 600 pr 2021, og tuben varer ca 3 måneder. Altså rundt kr 2000 pr år. Skal for sikkerhets skyld ikke brukes under graviditet.
  Akutte bivirkninger er nevnt i artikkelen ovenfor.
  Langtidsvirkninger kan være kløe i ansiktet, som kan forstyrre nattesøvnen

  • myggwiz

   Hei! Tusen takk for oppdatert informasjon. Dette interesserer mange, fordi konsentrerte høye doser med retinol/tretinoid viser seg å fungere, men som med all medisin: Ikke uten bivirkninger 🙂

 6. myggwiz

  Ja, bruk mindre penger på (dyre) rynkekremer som IKKE virker. Det gjelder de fleste, som jeg skriver innledningsvis 🙂

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

© 2021 SUPERMYGG

Theme by Anders NorenUp ↑

%d bloggers like this: