Min daglige Amazone-eliksir

Min daglige Amazone-eliksir

Jeg hadde først tenkt å kalle denne retten for Tilslørte Sylfider, fordi den er rene slankematen i forhold til sin søte, fete kusine Tilslørte Bondepiker. Det ble Tilslørte Amazoner, for dette er mat som gjør deg slank, sunn og super som en gresk gudinne! Amazonene var riktignok ikke gudinner, men krigere. De tålte det meste, for de var supersterke.

Til hverdags spiser jeg denne varianten, som jeg har satt sammen med noen av verdens mest fantastiske superråvarer. Når granatepler er i sesong erstatter jeg grapefrukt med granateplefrø, eller hvorfor ikke begge deler? Du kan bruke hvilken frukt du vil, men sitrus gir best smak og helsefordel. Best av alt, dette smaker så himmelsk at du vil bli hekta, og kroppen din vil elske det!

OPPSKRIFT (en porsjon):

  • 1/2 beger Biola yoghurt naturell
  • 5 valnøtter, grovhakket
  • 1/2  ts kanel (spis max 1 ts om dagen)
  • 1/2 – 1 ss knuste linfrø (Jeg dropper det nå, fordi jeg har linfrø i urbrødet mitt)
  • 1-2 ts flytende honning
  • 1/2 grapefrukt skåret i trekanter

eller:

  • 1 ss granateplefrø

Ha yoghurten i en skål, dryss på nøtte-, kanel- og linfrøblandingen, topp med grapefrukt / granateplefrø og ringle over flytende honning.

Helse i hvert gram

FAKTA OM SUPER-RÅVARENE

KANEL – Tidligere forskning har blant annet vist at 1/2 teskje daglig i 40 dager senker blodsukkeret og triglyserider hos dem med type 2 diabetes med opptil 27 prosent. Denne reduksjonen kan sammenlignes med bruk av medikamenter, sier Fedon Lindberg til NRK Helse. Hovedgrunnen til dette, er at krydderet inneholder polyfenolet MHCP, som etterligner insulin. Men ikke nok med det, den medisinske effekten av kanel skal ha vært kjent i tusenvis av år. Det blir også hevdet at kanel har en gunstig effekt på fett og farlig kolesterol i årene. Dessuten inneholder krydderet antioksidanter som motvirker skader fra frie radikaler i kroppen, samtidig som kanelen består av virus-, sopp- og bakteriehemmende stoffer.

BIOLA YOGHURT-  En Biola om dagen forsterker den naturlige floraen av gode bakterier i magen som er viktig for en optimal fordøyelse og god helse. I tillegg bedres beskyttelsen mot uønskede bakterier og virus i magen. Biola inneholder en kombinasjon av tre aktive melkesyrebakterier; A-, B og Lactobacillus GG-melkesyrebakterier (LGG®). Det er også vist at yoghurt kan hjelpe kroppen med fettforbrenning.

VALNØTTER –  ligger i toppskiktet når det gjelder innhold av antioksidanter, og er proppfulle av helsebringende stoffer. Nøttene inneholder blant annet polyfenoler som kan beskytte oss mot kreft, samt umettet fett og omega 3-fettsyrer som forebygger hjerte- og karsykdommer. I tillegg er de rike på mineralet magnesium, som er gunstig for  immunforsvaret og beinstrukturen. Og spiser du en håndfull valnøtter før du legger deg, vil det sannsynligvis virke positivt på nattesøvnen. Det er fordi nøttene inneholder hormonet melatonin, som bedrer søvnmønsteret.

LINFRØ – inneholder en ideell kombinasjon av de to omegafettsyrene, i tillegg til fibre og proteiner. Linfrø inneholder mellom 20 – 30% umettete omega-6 fettsyrer og rundt 50 % omega-3. I tillegg er linfrø svært gunstig for fordøyelsen. Knuste linfrø opptas lettere enn hele.

Omegaoljene i valnøtter og linfrø opptas best i kroppen hvis du samtidig spiser C-vitaminholdig mat som:

GRAPEFRUKT –  er svært rik på C-vitaminer og bioflavonoider, som gjør at naturlige C-vitaminkilder virker bedre enn ren syntetisk askorbinsyre. Det er også mye folat, flavonglykosider, pektin og kalium i grapefrukt. I fruktskallet er det flyktige aromatiske oljer. Grapefrukt reduserer det farlige kolesterolet (som andre sitrusfrukter) og virker gunstig på sammensetningen av fett i blodet. Det skyldes bl.a. innholdet av pektin og fiber. Kombinasjonen av C-vitamin og flavonoider (som hesperidin) gjør at grapefrukt har en beskyttende effekt mot virusinfeksjoner. I grapefruktkjernen finnes det stoffer som virker kraftig hemmende på vekst av sopp og bakterier.

HONNING – har tradisjonelt vært en viktig ingrediens i medisin, og det nevnes 500 ganger i de 900 legemidlene som ble brukt i oldtidens Egypt. Kanskje ikke så rart, for honning har vist seg å være et naturlig antibiotikum, som kan brukes både inni og utenpå kroppen. Søtstoffet lindrer luftveisinfeksjoner, og hvis du blander noen dråper sitronsaft med honning får du et utmerket middel mot sår hals.

img_0313-1

Jeg har dilla på varianten med granateplefrø! Da tar jeg en 1/2 grapefrukt til frokosten i stedet.