Helgelandskysten med havkajakk

I sommer skulle “alle” nordover, men jeg valgte en helg i lavsesong og fikk et øyparadis med hvite korallstrender nesten for meg selv.

Hadde Norge hatt stabilt 20C og sol hver dag, som Middelhavslandene, hadde vi vært et av verdens største turistdestinasjoner. Istedet får vi mildt sagt vekslende vær, som krever at du pakker bagen for tre årstider. I tillegg må du ha plan B og C klar. Til gjengjeld får du naturopplevelser få er forunt!

Når jeg går ut av det lille Widerøeflyet, sammen med en håndfull andre eventyrere og locals, skinner solen fra en krystallklar himmelblå hvelving over staute fjell. De er ifølge legenden om Helgelandsfjellene forsteinede troll, og jeg blir trollbundet fra første stund. Det er stille og små forhold (I like!) Turen ned til fergekaia tar knappe ti minutter. Det eneste som skjer på kaia så tidlig er at en rekefisker har ankommet med nykokt fangst. Mitt første møte med Brønnøysund blir å spise ferske reker til frokost, mens jeg titter på torsk som svømmer dovent i speilblankt hav under meg på bryggekanten, før jeg lar blikket ta inn begynnelsen på et øyrike med over 6500 øyer. Glissent befolket med et og annet hvitt eller rødt hus på beitemark i vannkanten. Postkortvakkert i alle retninger. Med unntak av Brønnøysundregistrene, som sammen med et par andre bygg på kaia skriker uestetisk mot meg som råtne tenner i et ellers vakkert ansikt.

Klar luft. Stillhet. Skjønnhet

Vega med sine høye fjell i bakgrunnen, sett fra øya Ylvingen

Fergen har bare en håndfull personer ombord den også. Fergekøene tilhører fortiden. Sensommeren og høsten er for deg som vil ha en VIP opplevelse av Norges mest attraktive landsdeler. Mannskapet serverer kaffe på øverste dekk, og alle snakker med alle. Det nordlandske lynnet får utfolde seg fritt og uanstrengt.

  • Jeg er møkk lei turister, sier en fyr som snakker østlandsk, og åpenbart har funnet seg et nytt liv på en forblåst øy, der han har bodd i båt hele sommeren.
  • Fineste sted på jord, sier han.

VEGA – den største øya med Verdensarvsenter

Adventure VEGA drives av John Helge Breivik, som booker, fikser, kjører og hjelper deg med alt av utstyr, enten du vil oppdage Helgeland med havkajakk, sykkel, telt, bobil, til fots eller båt. “Mr. Fix It” ordner.

Jeg gjorde mye research før mitt første eventyr nordover, og syntes det var veldig vanskelig å finne ut akkurat hvor jeg skulle ha base for mitt kajakkeventyr med telt. Redningen ble mannen som står på kaia og venter. John Helge Breivik er en innfødt Mr. Fix It. I løpet av de neste dagene er han hele tiden en tekstmelding unna, og durer rundt med varevognen sin for å serve alle sine eventyrere, som han har strødd rundt på diverse rorbuer, hoteller, kajakker, fotturer, teltturer, sykkelturer og butikker.

Tre meter forskjell på flo og fjære gjør det ekstra spennende å padle i øyriket, der bare kajakker kommer frem i mange av de grunne områdene.
Vestover sett fra Vegatrappen. På de ytterste øyene holder de store ærfuglflokkene til.
Rorbuer på Nes, nær Verdensarvsenteret. Mange av dem er til utleie. Det gule huset er E-huset, som dessverre var stengt da jeg var der. Et lite museum om ærfuglkulturen.

Siden øya har svært lite infrastruktur blir han også sjåfør, som på hver korte tur kan fortelle deg alt du vil vite om øya der han tydeligvis kjenner til det meste. 1200 innbyggere, 200 skolebarn, Nordlands største svineproduksjon (!), beste lokalprodusent av salami er Stavsmarken, May Britt har kajakker, skogene er fulle av sopp, elg og stedsegne bær, og skal du gå Trollvasstindene kan du velge en av tre ruter.

Han er en levende Ut.no. Broren eier Spar-butikken, der vi stopper for proviantering. Telt, liggeunderlag, fiskeutstyr, kajakk, drybag, tørrdrakt og you name it, tryller han frem etter behov fra sitt rikholdige lager i firmaet Adventure VEGA. Mitt behov begynner smått. En havkajakk med bare det nødvendigste, som spruttrekk, vest, fiskesnøre og en drybag, så er jeg fornøyd.

6500 øyer omringet av krystallklart hav er padlerens drøm.
Her har jeg dratt kajakken opp på en av “fjelløyene” med utsikt til Søla.
Norges svar på Karibien? Vannet holdt rundt 16-17C da jeg var der. Helt greit å vade i, som jeg måtte et par ganger.
Etter mange timers utforskning av øyriket glir jeg inn i fiskeværet Nes. Her kan du leie rorbu med eller uten fiskebåt. Dessverre fikk jeg ingen fisk fra kajakken, tross iherdig pilking.

Drømmen er å ligge i telt på en hvit korallstrand, for å konkurrere med andre teltbilder på Insta. Han har ordnet komfortabel overnatting i tilfelle telting blir for kjipt i dårlig vær, og det blir det. Teltbildet må tas en annen gang…!

Boutiquehotell i havkanten

Jeg blir veldig glad for luksus på Vega Havhotell, etter timevis med padling og gåing i et landskap som er like skiftende som været. For slik liker jeg livet best, å veksle mellom store kontraster. Alene mot naturkreftene den ene dagen, nytende i herlig, glamorøs luksus den andre. Lunch på Club 55 i St. Tropez og niste på en fjelltopp i Skarvheimen, ligge i gresset på Sinjarheim i Aurlandsdalen eller i en diger hotellseng på fasjonable Steigenberger i Davos. Ja takk begge deler!

Vega Havhotell ligger muntert gult til i et landskap som minner om Danmarks vestkyst, med en egen liten dam, der litt av det yrende fuglelivet utfolder seg. På rommet ligger en diger kikkert, og ingen fjernkontroll. TV kan du glemme, for utsikten holder. En hane galer, havet lukter friskt fem minutters gange unna, og beitemarkene minner om fjellterreng.

Sjøørret og indrefilet av sau som beiter i havkanten er verdt hele turen.

Kl 19:00 presis er det middag, og menyen er en femretters oppvisning av hva kokken og hotellsjefen Jon Aga fra Hardanger kan trylle frem av rene smaker fra sin kones Vega. Sjøørret, kantarell, indrefilet av sau som beiter i havkanten, ostesufflé og blåskjellsuppe…Vinpakken er superb, og jeg er overmett og lykkelig når jeg besvimer i seng.

UNESCO fredet

Turen fra havhotellet og bort til Verdensarvsenteret er akkurat passe lang, og det nye museet er et must for å forstå hva dette øyriket har betydd for landet vårt. Fra å være truet av avfolkning har det blitt gjenoppdaget av en ny generasjon idealister og UNESCO, som har vernet både øya og store deler av øyriket siden 2004. Takket være en unik symbiose mellom kvinnene og ærfuglene de har vernet om i uminnelige tider.

  • Nå har vi fått midler til å ta vare på kulturlandskapet, bygge dette senteret og kommunisere verdien, sier Breivik, som ikke kan tenke seg et bedre sted å bo.
Min turmat ligger på trefat. Så mye lettere å holde maten fersk og god når den pakkes for seg.- Spekemat, litt grønt og brød. Snacks er frukt og mine faste energibarer: Dadler med lakrispulver (hjemmelaget), tørkede fikener, mandler og mørk sjokolade. Jeg ser alltid etter lokale spesialiteter i super’n, og gjør som vikingene, blandet det beste fra inn- og utland i skreppa. Ingen fastfoodkjeder ser snurten av meg. PS: Spar-butikken i det bittelille sentrum på Vega har en veldig god kafé og en avdeling med lokalmat.

et lite budskap;

Mitt lille bidrag her er usponset, fordi jeg gjerne vil være litt idealist jeg også. Få deg og andre til å forstå hvor sårbar, viktig og verdifull naturen er for alle, inkludert dyrelivet.

Glir som en havfrue gjennom vannet. Kajakkpadling er havets langrenn.

Å padle kajakk er å gli varsomt og fint mellom dyr, mennesker og landskap på naturens premisser. Du ser lekende og jaktende delfiner og fisk, koraller og tareskoger, uten å forstyrre den skjøre balansen.

Å spise, bo og handle lokalt gjør det mulig for lokalbefolkningen å ha et levegrunnlag, for å bevare det unike kulturlandskapet på en bærekraftig måte. Derfor styrer jeg langt unna kjeder, uansett hvor jeg er. Det er min kjepphest å stimulere og støtte lokale gründere som vil ta vare på og utvikle lokal matkultur.

ENJOY!

FAKTA OM PADLING MED HAVKAJAKK

Hvis du ikke er erfaren bør du padle med guide, for du er tross alt i havgapet med Island rett vest…. Det kan fort blåse opp, men holder du deg innaskjærs er det mye grunt vann, lite bølger og alltid en liten holme innen rekkevidde. For å leie kajakk selv må du ha våtkort, som fås etter kurs på en kajakk-klubb.

Klær og utstyr:

  • badesko/padlesko
  • shorts eller tights som tørker fort
  • trøye som tørker fort
  • vind- og vanntett skalljakke
  • ulltøy (hvis du går rundt er ull det eneste som gir deg varmen tilbake)
  • hansker (jeg bruker vanlige fitnesshansker)
  • drybags, til verdisaker og tørt tøy
  • matpakke, vann og annen drikke/snacks
  • caps/hette eller lue for kulde og regn
  • SIKKERHETSUTSTYR: Padlevest, evt. flyteblokk, snor til åren, liten pumpe og/eller svamp, førstehjelpssaker
  • Kikkert, kart og kompass er kjekt å ha

PAKK KLÆR OG UTSTYR FOR ALTERNATIV B: Fjelltur

Kledd for vær og vind! Søla i bakgrunnen. Bukse fra Lundhags, skalljakke fra Arcteryx, ullfleece fra Ortovox, terrengsko fra Mizuno, lue fra Rossignol, ullvanter fra LillSport og undertrøye fra Patagonia. Aldri vært noen utstyrsfreak, men nå er jeg så gammel at det har hopet seg opp best-i-bruk. Top of the range altså.

Været kan fort bli guffent for padling til havs, og da har Vega mange gode alternativer. Trollvassstind, Ravnfloget med Via Ferrata eller Vegatrappene (2000 tretrinn til fabelaktig utsikt) er hete tips.

  • Turbukse
  • Regntøy
  • Tynn dun- eller ulljakke
  • Votter og lue
  • Terrengsko/fjellstøvler
  • Dagstursekk
  • Termos
  • Kniv og tennstål/fyrstikker
  • Sitteunderlag